Update articol:

Ucraina avertizează că Rusia „aproape a finalizat” comasarea forțelor militare care ar putea fi folosite pentru o ofensivă

kiev-ucraina https://pixabay.com/

Ucraina a avertizat că Rusia „aproape a finalizat” comasarea forțelor care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării, agravând temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment, scrie CNN.

Potrivit celei mai recente evaluări de informații ale Ministerului ucrainean al Apărării — distribuită exclusiv de CNN — Rusia a desfășurat acum peste 127.000 de militari în regiune. “Puterea totală a grupului terestru RF AF (Forțele Armate ale Federației Ruse) pe direcția ucraineană — (este) peste 106.000 de personal. Împreună cu componenta de mare și aer, numărul total de personal este de peste 127.000 de militari”, se arată în evaluare.

Potrivit evaluării, situația este „dificilă”, iar Ucraina crede că Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”. Acțiunile Rusiei sunt, de asemenea, „menite să limiteze capacitățile Statelor Unite”, se arată în evaluare, „pentru a asigura securitatea pe continentul european”.

Evaluarea vine după ce trei runde de discuții diplomatice dintre Rusia și Occident, menite să reducă criza, nu au reușit să o rezolve săptămâna trecută. Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman a declarat miercurea trecută că nu este clar dacă Moscova intenționează să folosească discuțiile ca pretext pentru a susține că diplomația nu poate funcționa.

Serviciile de informații militare ucrainene au declarat că Rusia a desfășurat trupe din regiunile sale centrale și de est la granița de vest „în mod permanent”. La sfârșitul lunii decembrie și în ianuarie, Rusia a mutat „stocuri de muniție, spitale de campanie și servicii de securitate” la graniță, potrivit acestora, ceea ce  „confirmă pregătirea pentru operațiuni ofensive”.

Noua evaluare mai spune că Rusia sprijină peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ 3.000 de personal militar propriu poziționat în teritoriu. Moscova neagă că are forțe în estul Ucrainei.

Activitatea de informații a Rusiei împotriva Ucrainei s-a intensificat de asemenea, se arată în evaluare, unități suplimentare de trafic radio și prin satelit fiind desfășurate în apropierea graniței cu Ucraina, iar zborurile de recunoaștere de-a lungul graniței s-au triplat față de aceeași perioadă a anului trecut.

Armata ucraineană a mai spus că Rusia ar putea folosi rachete cu rază medie de acțiune pentru a „distruge obiecte vitale”, menționând că „grupuri tactice suplimentare de rachete operaționale-tactice „Iskander” au fost transferate la graniță. La jumătatea lunii ianuarie, în apropierea Ucrainei există 36 de lansatoare Iskander, potrivit evaluării. Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte la 500-700 km (aproximativ 310-430 mile) distanță și ar putea viza acum anumite zone, inclusiv capitala Kiev, conform evaluării.

Noua linie de front

Documentul ucrainean avertizează că o nouă potențială linie de front a apărut acum de-a lungul graniței sale de nord cu Belarus, un aliat cheie al Kremlinului.

„Teritoriul Belarusului ar trebui considerat ca un teatru de operațiuni cu drepturi depline pe care Rusia îl poate folosi pentru a extinde agresiunea împotriva Ucrainei”, se arată în documentul de informații militare ucrainene.

Oficialii Departamentului de Stat al SUA au subliniat aceste preocupări marți, spunând că prezența întărită a trupelor Rusiei în Belarus a sporit capacitățile de-a lungul graniței cu Ucraina și a dus la îngrijorări sporite cu privire la o invazie.

“Există o capacitate sporită a Rusiei de a lansa acest atac. O oportunitate sporită, căi mai mari, risc crescut”, a spus un oficial înalt al Departamentului de Stat al SUA, adăugând că trupele au fost mutate în Belarus fără o notificare.

„Momentul este notabil și, desigur, ridică îngrijorarea că Rusia ar putea intenționa să staționeze trupe în Belarus sub pretextul unor exerciții militare comune, pentru a putea ataca Ucraina din nord”, a spus oficialul.

Deși oficialul american nu a vrut să vorbească despre intenția președintelui rus Vladimir Putin când vine vorba de mutarea trupelor în Belarus, oficialul l-a descris pe Putin drept „un oportunist”.

Oficialii americani au spus că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc în orice moment în următoarea lună sau două.

„Planurile militare ruse de a începe activitățile cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară sunt ceva pe care îl urmărim îndeaproape și evaluarea noastră a fost că s-ar putea întâmpla oricând între mijlocul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie”, a explicat un al doilea oficial înalt al Departamentului de Stat.

Statele Unite se uită îndeaproape dacă Lukașenko mai deține pârghiile de control în țara sa — sau dacă luarea deciziilor a fost în mare parte transferată Rusiei, conform CNN.

Belarus a devenit „un actor din ce în ce mai destabilizator în regiune”, a spus primul oficial al Departamentului de Stat, subliniind o serie de acțiuni recente, cum ar fi producerea unei crize de migranți la granița Polonia-Belarus, arestarea activiștilor și deținerea a peste 900 de prizonieri politici.

„Uniți împotriva lui Putin”

Evaluarea Ucrainei vine în momentul în care fostul președinte al țării, Petro Poroșenko, i-a spus marți Christianei Amanpour de la CNN că „întreaga lume ar trebui să fie unită împotriva lui Putin” și că Ucrainei ar trebui să i se permită aderarea la NATO.

Miliardarul a condus Ucraina din 2014 până în 2019, luând puterea la scurt timp după ce Rusia a invadat și ulterior a anexat Crimeea. El a fost învins la alegerile prezidențiale din 2019 de actualul președinte Volodymyr Zelensky.

„Este absolut necesar să existe solidaritate și unitate internațională” împotriva lui Putin, a spus Poroșenko, adăugând că aliații occidentali nu ar trebui să aibă încredere în liderul rus.

Poroșenko a cerut și o creștere a sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei. “Trebuie să facem Rusia mai slabă, iar pentru a face Rusia mai slabă, trebuie impuse sancțiuni. Ar trebui să facem Ucraina mai puternică. Și zi de zi, ar trebui să primim noi arme letale defensive eficiente”, a spus el.

Poroșenko a mai spus că „nimeni nu știe, inclusiv Putin”, dacă o invazie rusă se va întâmpla cu adevărat și multe vor depinde de introducerea sancțiunilor. Numind o potențială invazie o „decizie nebună”, el a spus că actuala comunitate internațională ar trebui „să crească semnificativ prețul pe care Putin ar trebui să-l plătească” dacă forțele ruse trec granița cu Ucraina.

Poroșenko s-a întors luni în capitala Kiev, pentru a se confrunta cu acuzații de trădare legate de finanțarea luptătorilor separatiști susținuți de ruși prin vânzări ilegale de cărbune în 2014 și 2015. Când a fost presat să răspundă acuzațiilor cu care se confruntă, Poroșenko a spus că acestea au fost „motivate politic” și că procurorii au „zero dovezi”.

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014