Rezervele vaste ale țării au ajutat continentul să evite o criză de piață iarna trecută, potrivit Politico.
Marile instalații de stocare a gazelor naturale din Ucraina pot oferi în continuare Europei un colac de salvare în această iarnă, chiar dacă bombele rusești țintesc locaţiile, a declarat pentru POLITICO șeful companiei energetice naționale a țării.
Într-un interviu, Oleksiy Chernyshov, directorul general al Naftogaz, a declarat că Ucraina are deja suficient gaz pentru a-și satisface propriile cereri, lăsând stocarea disponibilă pentru UE, care încearcă să își facă rezerve pentru iarnă. Este o opțiune care a fost crucială anul trecut pentru UE, când traderii au pompat 2,5 miliarde de metri cubi de gaz în Ucraina, salvând-o de la necesitatea de a-și vinde rezervele excedentare cu o pierdere de mai multe miliarde de dolari.
„În prezent, volumul injecțiilor a scăzut”, a declarat Chernyshov, observând că traderii nu mai stochează atât de mult gaz, având în vedere că nu se așteaptă ca prețurile să crească în această iarnă.
„În același timp, înțelegem că instalațiile europene de stocare a gazelor sunt deja pline în proporție de peste 90%, în timp ce noi avem mult spațiu disponibil în instalațiile noastre de stocare, pe care îl putem oferi partenerilor pentru stocarea gazelor lor”, a adăugat el. „Condițiile pe care le oferim sunt avantajoase pentru companiile europene”.
Statisticile Gas Infrastructure Europe arată că instalațiile de stocare din UE sunt aproape pline cu mult înainte de sezonul de încălzire de iarnă, țări precum Portugalia și Spania depășind deja limitele.
Cu toate acestea, în ultimele luni, depozitele de gaze din Ucraina au fost ținta loviturilor rusești. În aprilie, Naftogaz a confirmat că două instalații subterane au fost vizate de drone și rachete. În general, Moscova și-a intensificat atacul împotriva rețelei energetice, Kievul avertizând că se confruntă cu cea mai grea iarnă din istoria sa ca urmare a penuriei de energie.
„Cea mai importantă prioritate este consolidarea sistemelor noastre de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura energetică a Ucrainei de atacurile inamicului”, a declarat Chernyshov. „Suntem extrem de recunoscători pentru asistența pe care am primit-o deja, dar nevoia de măsuri suplimentare de protecție rămâne”.
Georg Zachmann, expert în energie la think tank-ul Bruegel din Bruxelles, a declarat că acest lucru ar putea speria traderii care se gândesc să stocheze gaze în Ucraina.
„Stocarea Ucrainei este cu aproximativ o lună în urmă față de anul trecut pe vremea aceasta în ceea ce privește umplerea”, a spus el. „Unul dintre motive este probabil că atacurile asupra depozitelor de gaz au îngrijorat traderii”.
Cu toate acestea, a adăugat el, utilizarea capacității suplimentare de stocare s-ar dovedi probabil benefică – mai ales dacă un acord care permite gazului rusesc să tranziteze Ucraina în drum spre țări UE precum Slovacia și Ungaria expiră, așa cum se preconizează, la sfârșitul acestui an.
„Acest lucru ar crea o penurie regională, nu una critică, dar mai multe depozite de gaze ar reduce îngrijorările, iar livrările suplimentare în Ucraina ar fi perfect potrivite ca alternativă”, a declarat Zachmann.