Update articol:

UE: Acord asupra unui buget de 14,16 miliarde de euro pentru ajutorarea candidaţilor la aderare

Olivér Várhelyi Source: EC - Audiovisual Service / Photographer: Lukasz Kobus

Instituţiile europene au anunţat miercuri un “acord politic” privind un buget de 14,16 miliarde de euro destinat sa ajute ţările candidate la aderare, printre care Turcia, în perioada 2021-2027, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Acest acord mult aşteptat asupra ambiţiosului nostru ajutor financiar ambiţios este un semnal pozitiv, binevenit şi puternic pentru Balcanii de Vest şi Turcia”, a declarat comisarul european pentru vecinătate şi politica de extindere, Olivér Várhelyi.

“El va permite finanţarea planului economic şi de investiţii pentru Balcanii de Vest, un instrument esenţial pentru a sprijini relansarea economică a acestei regiuni prioritare”, a precizat el.

“Datorită investiţiilor în sectoare-cheie, în special conectivitate, infrastructură, mediu şi climat, precum şi în sectoarele energetic şi digital, acesta va stimula convergenţa cu UE şi va aduce beneficii tangibile cetăţenilor”, a explicat eurocomisarul.

Acordul politic privind bugetul noului instrument de preaderare urmează să fie tradus în texte juridice şi aprobat oficial de Parlamentul European şi Consiliu, a precizat Comisia Europeană.

Ţările beneficiare sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia.

Distribuirea fondurilor se bazează pe priorităţi tematice, şi nu pe pachete pentru fiecare ţară.

“Acest lucru permite să fie recompensate performanţele şi progresele îndeplinite în realizarea priorităţilor-cheie şi să crească flexibilitatea pentru a răspunde evoluţiei nevoilor partenerilor pe calea către aderare”, a mai spus Comisia Europeană.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (14/06/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 7-11 iunie 2021

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (14/06/2021)

Notificare Swiss Capital inaintea perioadei de stabilizare

MUNICIPIUL ZALAU (ZAL30) (14/06/2021)

Plata rata cupon 43, rambursare rata principal 43 & calcul rata dobanda pentru cuponul 44

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (14/06/2021)

Prelungirea duratei de oprire planificata U2