Update articol:

UE contestă în cadrul OMC restricţiile la exportul de lemn impuse de Rusia

lemn

UE a solicitat vineri consultări cu Rusia în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) cu privire la restricţiile la export impuse de aceasta asupra produselor din lemn, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Restricţiile la export constau în creşterea semnificativă a taxelor la export pentru anumite produse din lemn şi într-o reducere drastică a numărului de puncte de trecere a frontierei prin care pot avea loc exporturile de produse din lemn.

Restricţiile impuse de Rusia sunt extrem de dăunătoare pentru industria de prelucrare a lemnului din UE, care se bazează pe exporturile acesteia, şi creează o incertitudine semnificativă pe piaţa mondială a lemnului. Începând cu octombrie 2020, când autorităţile de la Moscova au anunţat aceste măsuri, UE a purtat mai multe discuţii cu Rusia, fără succes. Măsurile au intrat în vigoare în ianuarie 2022.

Mai precis, UE contestă: creşterea taxelor la export pentru anumite produse din lemn şi reducerea numărului de puncte de trecere a frontierei pentru exporturile din Rusia de produse din lemn către UE.

În cadrul OMC, Rusia s-a angajat să aplice taxe la export de maximum 13% sau 15% pentru anumite cantităţi de exporturi. Prin retragerea acestor contingente tarifare, Rusia aplică în prezent taxe la export la un nivel mult mai ridicat, de 80%, şi, prin urmare, nu îşi respectă angajamentele asumate în temeiul legislaţiei OMC, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Rusia a redus numărul de puncte de trecere a frontierei care gestionează exporturile de lemn către UE de la peste 30 la un singur punct (Luttya, în Finlanda). Prin interzicerea utilizării punctelor de trecere a frontierei existente care sunt capabile din punct de vedere tehnic să gestioneze astfel de exporturi, Rusia încalcă un principiu al OMC care interzice astfel de restricţii, apreciază executivul comunitar, potrivit Agerpres.

Consultările în materie de soluţionare a litigiilor pe care UE le-a solicitat reprezintă prima etapă a procedurilor de soluţionare a litigiilor în cadrul OMC.

Dacă ele nu conduc la o soluţie satisfăcătoare, UE poate solicita ca OMC să instituie un comitet care să ia o decizie cu privire la acest litigiu, precizează Comisia Europeană.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative