Update articol:

UE respinge decizia Rusiei de a califica site-ul Meduza drept ”agent al străinătăţii”

Josep Borrell Sursa foto: twitter.com/JosepBorrellF/photo

Uniunea Europeană a respins sâmbătă includerea de către Rusia a media online Meduza pe lista “agenţilor străinătăţii”, apreciind că restricţiile contravin obligaţiilor sale internaţionale şi angajamentelor privind drepturile omului, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Desemnarea emisă vineri cere ca Meduza, un site reputat înregistrat în Letonia, să se eticheteze ca atare, supunându-l unui control guvernamental sporit.

”Respingem decizia autorităţilor ruse de a include site-ul Meduza pe lista ‘agenţilor străinătăţii’ ”, a afirmat un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit unui comunicat.

”Este extrem de îngrijorător faptul că autorităţile ruse continuă să restricţioneze activitatea platformelor media independente, precum şi a unor jurnalişti individuali şi a altor actori media. Aceasta contravine obligaţiilor internaţionale şi angajamentelor Rusiei în domeniul drepturilor omului”, a indicat sursa citată.

Rusia a anunţat vineri seară că a inclus media online Meduza pe lista “agenţilor străinătăţii”, un statut controversat care implică ample obligaţii administrative sub riscul unor amenzi grele, notează AFP.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Justiţiei a anunţat că această decizie “de aplicare a legii” a fost luată împotriva societăţii, înregistrată în Letonia.

Ministerul nu a furnizat motive pentru această decizie. Pe site-ul său, redacţia Meduza a anunţat că va face apel la decizie.

Creată în Riga în 2014 de un grup de jurnalişti care au părăsit Rusia, această media a devenit în câţiva ani una de referinţă pentru presa independentă rusofonă, cu numeroase anchete şi reportaje critice faţă de autorităţi.

Redacţia are corespondenţi în Rusia şi o versiune anglofonă. Meduza urmărea cu atenţie mişcarea opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi.