Update articol:

UE: Şase state membre, inclusiv România, au semnat un memorandum de înţelegere privind securitatea cibernetică

Memorandum Potpisan pentru proiecte PESCO și području kibernetičke sigurnosti | Foto: MORH / T. Brandt Potpisan Memorandum za PESCO projekt u području kibernetičke sigurnosti | Foto: MORH / T. Brandt

Un memorandum de înțelegere privind cooperarea în cadrul „echipelor de reacție rapidă cibernetică și asistență reciprocă în securitatea cibernetică”, care este unul dintre proiectele PESCO, a fost semnat miercuri la Zagreb, în marja unei reuniuni informale a miniștrilor apărării UE, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Croația.

Proiectul “Echipe pentru răspuns rapid cibernetic şi asistenţa reciprocă în securitatea cibernetică” se înscrie în cadrul Cooperării structurate permanente în domeniul apărării şi al securităţii (PESCO). La 12 decembrie 2017, douăzeci şi cinci de state membre ale Uniunii Europene au decis în mod oficial să stabilească PESCO, iniţiativă care le permite ţărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacităţii militare, punând bazele unei aşa-numite ”uniuni a apărării europene”.

Proiectul are ca scop crearea de rețele multinaţionale de răspuns  şi a unor echipe formate din experţi în apărarea cibernetică din Uniunea Europeană. El a fost lansat în 2018, când Croaţia, care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a fost printre primele ţări care au aderat la această iniţiativă.

Memorandumul a fost semnat de ministrul croat al Apărării, Damir Krsticevic, ministrul lituanian al Apărării, Raimundas Karoblis, omologul său eston, Juri Luik, ministrul olandez al Apărării, Ank Bijleveld-Schouten, ministrul român al Apărării, Nicolae Ionel Ciucă, și ministrul adjunct al apărării polonez, Pawel Wozny.

La semnare a fost prezent și Josep Borrell Fontelles, actualul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene.

Prin participarea la acest proiect în cadrul PESCO, Ministerul Apărării din Croația și Armata Croată vor continua să dezvolte abilități în sectorul securității cibernetice în care rolul unui comandament cibernetic fondat recent este esențial, se arată în comunicatul de presă.

“Am recunoscut potenţialul proiectului pentru consolidarea capacităţilor cibernetice naţionale, ale UE şi ale NATO”, a subliniat ministrul croat al apărării Damir Krsticevic.

În numele ţării care coordonează proiectul, ministrul apărării lituanian Raimundas Karoblis a spus că acest proiect este important pentru toate ţările semnatare mai ales prin faptul că le va consolida mecanismul de apărare cibernetică.

Cooperarea vizează mai multe proiecte concrete, printre care crearea unei unităţi medicale, a unui centru logistic, înfiinţarea unui centru pentru pregătirea misiunilor şi dezvoltarea de standarde comune pentru comunicarea radio militară.

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/12/2021)

Achizitie companie de proiect parc fotovoltaic

SOCIETATEA DE CONSTRUCTII NAPOCA SA (NAPO) (07/12/2021)

Cerere de deschidere a procedurii insolventei

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (07/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (07/12/2021)

Finalizare Plan de plata pe baza de actiuni

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (07/12/2021)

Tarife reglementate aplicabile de la 01 ianuarie 2022