Update articol:

UE şi SUA, îngrijorate de intenţia Chinei de a legifera securitatea în Hong Kong

Uniunea Europeană crede puternic în stabilitatea și prosperitatea continuă a Hong Kong-ului sub principiul „One Country Two Systems” şi acordă o importanță deosebită păstrării gradului ridicat de autonomie din Hong Kong, în conformitate cu Legea de bază și cu angajamentele internaționale, a declarat astăzi un înalt oficial al UE, în urma unei declaraţii a unui purtător de cuvânt al Congresului Național al Poporului Chinez potrivit căreia viitoarea sesiune a PCN va stabili un proiect pentru „îmbunătățirea cadrului legal și a mecanismului de aplicare pentru a proteja securitatea națională în Hong Kong”.

UE consideră că dezbaterea democratică, consultarea părților interesate și respectarea drepturilor și libertăților protejate din Hong Kong ar reprezenta cel mai bun mod de a proceda la adoptarea legislației de securitate națională, așa cum este prevăzut la articolul 23 din Legea fundamentală, respectând, de asemenea, Autonomia Hong Kong-ului și principiul „One Country Two Systems”. UE spune că va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile.

La rândul său, secretarul de stat american Mike Pompeo a condamnat vineri intenţia Chinei de a impune legislaţia privind securitatea în Hong Kong, avertizând că Washingtonul şi-ar putea modifica poziţia privind statutul acestui teritoriu. 

“Decizia de a ocoli procedurile legislative bine stabilite din Hong Kong şi de a ignora voinţa locuitorilor din Hong Kong ar marca sfârşitul gradului ridicat de autonomie promis de Beijing pentru Hong Kong conform Declaraţiei Comune Chino-Britanice, acord înregistrat la ONU”, a arătat Pompeo într-un comunicat.

Şeful diplomaţiei americane a arătat că “Statele Unite condamnă (…) propunere de a se impune unilateral şi arbitrar în Hong Kong legislaţia naţională de securitate”.

Declaraţia lui Pompeo merge mai departe decât avertismentul formulat joi de Departamentul de Stat de la Washigton la adresa Chinei. Secretarul de stat atrage atenţia că “Statele Unite cer cu fermitate Beijingului să îşi reconsidere propunerea dezastruoasă, să se conformeze obligaţiilor sale internaţionale şi să respecte gradul ridicat de autonomie, instituţiile democratice şi libertăţile civile ale Hong Kong-ului, care sunt esenţiale pentru menţinerea statutului special al acestuia conform legislaţiei SUA’.

“Legea Drepturilor Omului şi Democraţiei în Hong Kong”, promulgată anul trecut de preşedintele american Donald Trump, prevede că Departamentul de Stat trebuie să certifice cel puţin o dată pe an că Hong Kong-ul are în continuare suficientă autonomie pentru a justifica tratamentul comercial favorabil din partea SUA, care a permis fostei colonii britanice să îşi păstreze poziţia de centru financiar internaţional după 1997, când a revenit sub administraţia Chinei.

Pompeo a afirmat că “orice decizie care afectează autonomia şi libertăţile Hong Kong-ului, aşa cum au fost garantate de Declaraţia Comună Chino-Britanică şi de Legea Fundamentală” ar influenţa inevitabil evaluarea SUA privind politica “o singură ţară, două sisteme” aplicată de Beijing pentru Hong Kong şi privind statutul acestui teritoriu.

Parlamentari şi activişti pro-democraţie din Hong Kong se tem că decizia Chinei de a adopta o nouă lege privind securitatea în oraş ar însemna sfârşitul autonomiei Hong Kongului faţă de continent, relatează vineri dpa. Legea, a cărei existenţă a fost anunţată pentru prima dată joi noapte, ar proscrie activitatea secesionistă şi subversivă, amestecul străin şi terorismul în Hong Kong, a relatat South China Morning Post.

Încercările Beijingului de a interveni în sistemul juridic din Hong Kong au provocat proteste masive în oraşul semiautonom anul trecut.

Activistul din Hong Kong Joshua Wong a scris pe Twitter că măsura face parte din “represaliile directe” şi că “Beijingul încearcă să reducă la tăcere vocile critice cu forţă şi frică”. El a adăugat că populaţia din Hong Kong nu poate fi descurajată.

“Vom continua (…) să spunem lumii adevărul despre autoritarismul Chinei”, a declarat el într-o serie de postări pe Twitter.

Într-o declaraţie comună difuzată joi noapte, parlamentarii pro-democraţie din Hong Kong au numit măsura “o încălcare flagrantă a Legii Fundamentale”, referindu-se la Constituţia Hong Kongului.

Vorbind în numele taberei pro-democraţie, Tanya Chan, membră a consiliului local, a declarat că măsura marchează “una dintre cele mai triste zile în Hong Kong”.

Guvernul chinez “nu poate suporta drepturile şi libertăţile pe care le avem în Hong Kong şi încearcă să ni le ia cât mai rapid posibil’, a spus Chan adresându-se presei.

La rândul lor, parlamentarii pro-Beijing au declarat, potrivit Agerpres, că măsura Partidului Comunist Chinez (PCC) este rezultatul incapacităţii guvernului din Hong Kong de a pune în aplicare legile de securitate naţională pe plan intern.

Constituţia Hong Kongului cere ca teritoriul să pună în aplicare legislaţia naţională în materie de securitate “pe cont propriu” pentru “a interzice orice act de trădare, secesiune, răzvrătire, subversiune împotriva guvernului popular central”.

Cu toate acestea, astfel de legi nu au fost adoptate de la retrocedarea teritoriului către China în 1997 după 150 de ani de dominaţie britanică.

Potrivit lui Agnes Chow, membră proeminentă a partidului pro-democraţie Demosisto, ocolirea sistemului juridic din Hong Kong de către PCC pentru introducerea legilor de securitate naţională ar conduce la incriminarea protestelor şi a susţinerii publice internaţionale în teritoriu. 
“Este o prăbuşire completă a (principiului) ‘o ţară, două sisteme'”, a spus ea, adăugând că “distrugerea totală a Hong Kongului de către guvernul chinez a a început”. 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTS si EFSA

PRIMARIA ORASULUI NAVODARI (NAV27) (22/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 23 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24

CEMACON SA (CEON) (22/10/2020)

Desfasurare AGEA 29/30.10.2020 in contextul COVID 19

TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A. (EFO) (22/10/2020)

Plata dividend conform Hotarare AGOA nr.8 din 05.10.2020