Update articol:

UE va înfiinţa o unitate de securitate cibernetică cu răspuns rapid

pixabay.com pixabay.com

Atacurile cibernetice împing UE să-şi pună în comun puterile pentru a lupta împotriva hackerilor.

 

Uniunea Europeană dorește să lanseze o nouă unitate cibernetică pentru a răspunde atacurilor cibernetice, conform unui proiect al planului văzut de POLITICO.

Comisia Europeană își va prezenta miercuri planul de a înființa ceea ce numește „Unitatea cibernetică comună”, care ar permite capitalelor naționale afectate de atacurile cibernetice să ceară ajutor din partea altor țări și a UE, inclusiv prin intermediul unor echipe de răspuns rapid care să și luptate împotriva hackerilor în timp real, conform proiectului.

O serie de atacuri cibernetice au făcut ravagii pe continent, ducând la îngrijorarea că Europa nu se poate apăra pe sine sau secretele sale comerciale împotriva adversarilor. Planul UE își propune să ajute țările să lupte împotriva atacurilor din ce în ce mai sofisticate și brutale prin punerea în comun a puterilor cibernetice ale guvernelor naționale.

Planul va crea, de asemenea, o platformă pentru poliția împotriva criminalității cibernetice, agențiile cibernetice, diplomații, serviciile militare și firmele de securitate cibernetică pentru a coordona răspunsurile și a împărtăși resursele. Și va pregăti informaţii regulate cu privire la amenințări, va pregăti și testa planuri de răspuns la criză și va stabili acorduri de schimb de informații între autorități și firme private de securitate cibernetică.

Comisia a promis mai întâi să înființeze o unitate cibernetică comună în 2019 pentru a opri atacurile cibernetice care au compromis instituțiile, agențiile, ministerele și departamentele naționale ale UE și companiile și organizațiile europene de frunte.

Dar planul a durat mai multe luni pentru a fi finalizat, deoarece UE nu are competență în materie de securitate națională, iar țările UE au ezitat să renunțe la controlul asupra acestuia.

O serie de atacuri cibernetice au lovit instituțiile naționale și UE. Agenția Europeană pentru Medicamente a fost atacată; campaniile de spionaj cibernetic au vizat mai mulți oficiali guvernamentali, inclusiv pe ministrul belgian de interne și zeci de politicieni polonezi; iar spitalele din Irlanda și Franța au suferit atacuri ransomware.

Planul Comisiei – oficial o „recomandare” către guvernele naționale – va pune Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) la conducerea unității, probabil de la noi birouri la Bruxelles.

Unitatea va coordona, de asemenea, activitatea existentă între agențiile cibernetice și autoritățile din întregul bloc UE. Un grup de țări din UE au creat deja echipe comune de răspuns cibernetic în cadrul sistemului de cooperare în domeniul apărării al UE. Agențiile de securitate cibernetică au lucrat împreună la politici de protejare a alegerilor și a infrastructurii 5G, iar poliția împotriva criminalității cibernetice de pe tot continentul cooperează la anchete la Centrul european de criminalitate cibernetică.

Cu toate acestea, majoritatea țărilor UE se confruntă cu atacuri cibernetice pe cont propriu, iar capacitățile lor de a face față acestor amenințări variază foarte mult.

Comisia speră că unitatea va fi pe deplin operațională până la sfârșitul anului 2022 și că industria europeană a securității cibernetice va fi implicată în operațiuni până în prima jumătate a anului 2023, conform planului.

Împreună cu recomandarea Unității Cibernetice Comune, Comisia va publica și un raport de progres privind strategia sa de securitate cibernetică, pe care l-a publicat iniţial în decembrie. De asemenea, va anunța analiza riscurilor privind securitatea rețelelor 5G „Open RAN” – menită ca o alternativă la furnizorii de echipamente 5G  precum Huawei și Ericsson – care includ SUA, japonezi și alți furnizori de telecomunicații noi.