Update articol:

UE vrea să înceteze să mai finanţeze proiecte în domeniul combustibililor fosili

pixabay.com pixabay.com

Uniunea Europeană ar trebui să elimine treptat finanţarea pentru proiectele din domeniul combustibililor fosili, au spus, vineri, miniştrii de Finanţe din UE, într-o declaraţie comună, o acţiune care ar putea marca o schimbare majoră în eforturile blocului comunitar de a combate schimbările climatice, informează Reuters.

Este pentru prima dată când miniştrii finanţelor din UE susţin o declaraţie prin care se cere încetarea totală a finanţării combustibililor fosili, după ce anterior au solicitat doar să se pună capăt finanţării pentru termocentralele pe cărbune.

O eliminare completă ar putea opri finanţări în valoare de mai multe miliarde euro pentru proiecte în domeniul combustibililor fosili acordate de Banca Europeană de Investiţii (BEI), instituţia de creditare pe termen lung a UE. Datele oficiale arată că anul trecut BEI a finanţat proiecte în domeniul combustibililor fosili în valoare de aproape două miliarde de euro (2,10 miliarde de dolari), iar începând din 2013 finanţarea pentru astfel de proiecte s-a ridicat la 13,4 miliarde euro.

Cu toate acestea, potrivit unor documente confidenţiale consultate de Reuters,  proiectele în domeniul gazelor naturale din Ucraina, Croaţia şi alte state partenere UE ar putea fi finanţate în continuare, după ce Ungaria a cerut acordarea unei dispense, de teamă că, în caz contrar, aceste state ar fi nevoite să se bazeze pe Rusia.

În ciuda faptului că este un finanțator de top al proiectelor la nivel mondial care vizează combaterea încălzirii globale, în mod ironic, UE finanțează şi combustibilii fosili, deoarece multe dintre cele 28 de state membre au susținut proiecte de gaze pentru a-și reduce dependența de energie nucleară sau cărbune. Însă, vineri,  miniștrii UE au solicitat BEI și altor organisme financiare globale, precum Banca Mondială, „să elimine treptat finanțarea proiectelor de combustibili fosili, în special a celor care utilizează combustibili fosili solizi, ținând cont de dezvoltarea durabilă, și nevoile energetice, inclusiv securitatea energetică, a țărilor partenere. ”

Decizia politică a miniştrilor europeni de Finanţe trebuie susţinută de o decizie formală a boardului BEI, care este compus din reprezentanţii celor 28 de state membre UE.

O decizie a BEI privind oprirea finanțării combustibililor fosili din anul viitor a fost așteptată luna trecută, dar a fost amânată din cauza diviziunilor din bloc, deoarece unele țări, inclusiv Germania, Italia și Polonia, au dorit ca finanțarea pentru gaze să continue. Consiliul BEI va organiza o reuniune pe 14 noiembrie în care politica sa privind combustibilii fosili este pe ordinea de zi, au spus oficialii UE. 

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene – instituţia de creditare pe termen lung a UE şi singura bancă deţinută şi care reprezintă interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Acesta oferă finanţări pe termen lung pentru investiţii solide cu scopul de a contribui la obiectivele politicii UE. BEI lucrează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru a pune în aplicare politica Uniunii Europene. Fiind entitatea cu cel mai mare volum de împrumuturi şi credite din lume, BEI oferă finanţare şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE. Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, însă banca sprijină, de asemenea, politicile externe şi de dezvoltare ale UE.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL