Update articol:

Un activist de mediu și doi jurnaliști au fost bătuți în timp ce filmau tăierile ilegale de păduri – vezi reacţia ministrului Mediului şi a ASFOR

Doi jurnaliști, Mihai Dragolea şi Radu Mocanu, şi activistul de mediu Tiberiu Boşutar au fost bătuți crunt, de 20 de indivizi, în timp ce filmau tăierile ilegale de copaci dintr-o pădure din comuna Coşna, judeţul Suceava.

Cei trei filmau pentru un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri, din România. Victimele au ajuns în stare gravă la spital, iar polițiștii au reușit să identifice o parte dintre suspecți, potrivit Antena 3.

Atacatorii au luat echipamentul jurnaliștilor, au scos cardul de memorie din cameră și au distrus toate dovezile.

Cinci persoane sunt audiate, astăzi, de către poliţiştii din Vatra Dornei.

“Condamn orice agresiune de acest fel şi îmi doresc ca toţi autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boşutar şi a jurnaliştilor care îl însoţeau să fie identificaţi şi să suporte consecinţele legale maxime”, a scris vineri, pe Facebook, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, în replică la incidentul produs joi seara .

“M-am întâlnit cu Tiberiu Boşutar acum câteva săptămâni, la minister, am discutat despre importanţa muncii pe care o depune alături de toţi ceilalţi activişti de mediu şi avertizori de integritate. Avem aproape 1 milion de interogări în aplicaţia Inspectorul Pădurii, iar cetăţenii, atunci când verifică transporturi şi reclamă nereguli, ne sprijină direct în lupta cu hoţii de lemne. Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea şi chiar viaţa celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel şi îmi doresc ca toţi autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boşutar şi a jurnaliştilor care îl însoţeau să fie identificaţi şi să suporte consecinţele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluşi imediat din această breaslă”, menţionează oficialul.
Ministrul de resort a adăugat că solicită “tuturor structurilor din sistemul silvic şi de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală şi să ofere întreg sprijinul pentru identificarea şi sancţionarea vinovaţilor”.

“Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislaţia silvică identificată va fi drastic sancţionată”, a subliniat Tanczos.

Ciprian MUSCĂ, Președinte ASFOR, a transmis: “Violența, sub toate formele ei, este o manifestare primitivă care nu își are locul nicăieri în societate. Indiferent de locul de manifestare – în mediul online, în presă sau pe teren -, și indiferent de condiția socială sau profesională a celor implicați în conflicte, agresivitatea, violența verbală sau, în forma sa extremă, violența fizică sunt inacceptabile.

Trebuie să înțelegem că lumea modernă înseamnă și protecție a proprietății, și economie bazată pe lemn, dar și transparență și deschidere. Pădurea și lemnul, exploatarea forestieră și prelucrarea lemnului sunt subiecte aflate pe agenda fiecărui stat. Sunt teme sensibile, dar extrem de importante. Iar între demersurile de ordin social și economic și cele care țin de protecția mediului trebuie să existe echilibru.

Organizațiile de mediu și avertizorii de integritate au rolul lor în contextul în care întreaga planetă face pași importanți în direcția protejării mediului. Un rol pe care cu toții suntem în situația de a-l accepta pentru că toți, activiști din zona protecției mediului sau profesioniști din domeniul forestier, ne dorim același lucru: să avem păduri și să ne putem bucura de beneficiile pădurii.

Abuzul, intimidarea, agresiunea sau violența de orice fel arată incapacitatea unora de a funcționa civilizat, în limitele condiției umane. Pentru orice neînțelegere, potențial conflict sau posibilă ilegalitate există instituții îndrituite să răspundă oricărei sesizări, iar România a făcut progrese mari în transparentizarea circuitului materialului lemnos și are mai multe instituții cu atribuții directe în domeniu.

Între oameni trebuie să existe un drum al comunicării și înțelegerii, nu bariere. Tocmai din acest motiv, printre alte acțiuni dedicate deschiderii și transparenței, ASFOR a produs un film documentar – „Drumul lemnului” –  prin care își propune să prezinte realitatea nefardată a muncii în exploatările forestiere și în fabricile de prelucrare a lemnului. Filmul poate fi urmărit pe Canalul de YouTube al publicației online lansate recent de ASFOR, ForestMania.ro: https://www.youtube.com/watch?v=v9a0wu_LG5w&t=658s.

Comunicarea, dialogul și, în ultimă instanță, apelul la instituțiile statului cu responsabilități în domeniu sunt singurele căi prin care ne putem face cu toții datoria față de pădure.

 

 

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie