Update articol:

Un agent Mossad, în retragere, încă „devotat securității statului”, a murit în accidentul de pe Lacul Maggiore; 19 din cele 23 de persoane de la bord erau agenți israelieni și italieni, foşti sau încă activi – Times of Israel

  • Biroul primului ministru spune că „este imposibil de detaliat” serviciul „dedicat” al lui Erez Shimoni, care a fost unul dintre cei 4 oameni care s-au înecat pe Lacul Maggiore din Italia; trupul i-a fost dus în Israel

Biroul prim-ministrului israelian a confirmat miercuri că un bărbat israelian care s-a numărat printre cele patru persoane care s-au înecat când o barcă s-a răsturnat în Lacul Maggiore din Italia a fost în slujba agenției  de spionaj Mossad, potrivit Times of Israel.

Victima a fost numită de presa italiană drept Erez Shimoni, în vârstă de 50 de ani, deși identitatea sa nu a fost anunțată de autoritățile israeliene. Într-o scurtă declarație, PMO a spus că „din cauza serviciului său în organizație, este imposibil să detaliezi” activitățile sale.

„Mossadul a pierdut un prieten drag, un muncitor devotat și profesionist, care timp de decenii și-a dedicat viața securității statului Israel, chiar și după pensionarea sa”, a spus Biroul prim-ministrului israelian, adăugând: „Mossadul deplânge pierderea și împărtășește durerea familiei.”

Trupul lui Shimoni a fost transportat înapoi în Israel pentru înmormântare. Recunoașterea autorităţilor israeliene a venit în timp ce presa italiană l-a citat pe comandantul ambarcațiunii, care este suspectat de omucidere din neglijență.

Căpitanul, Claudio Carminati, este suspect din cauza faptului că ambarcațiunea transporta 23 de pasageri când în mod legal nu putea transporta decât 15. Soția sa se numără printre morți.

Corriere della Sera l-a citat miercuri pe Carminati spunând: „Au fost 30 de secunde, apoi a venit apocalipsa, barca s-a răsturnat imediat și am căzut în apă”. El a insistat că nu exista nicio avertizare prealabilă că vremea se va înrăutăți.

„Am auzit strigăte disperate de ajutor și am văzut mulți oameni înotând în apa înghețată”, a declarat un martor, Franco Lora, citat de Daily Mail.

Instituțiile de presă au scris despre presupuse activități ale oamenilor de la bordul ambarcațiunii, unele dintre ele sugerând că afirmația oficială cu privire la o petrecere de naștere a acoperit, de fapt, o întâlnire operațională între agenții de informații israelieni și italieni.

Serviciul de securitate al Italiei a recunoscut că doi dintre morți – un bărbat de 62 de ani și o femeie de 53 de ani – erau angajații săi, Claudio Alonzi şi Tiziana Barnobi.

„Cei doi angajați, aparținând departamentului de informații, participau la o întâlnire organizată pentru a sărbători ziua de naștere a unei persoane din grup”, se arată într-un comunicat.

A patra victimă a fost Anya Bozhkova, 50 de ani, partenera rusoaică a proprietarului și căpitanului ambarcațiunii Claudio Carminati, 53 de ani.

Cotidianul Corriere della Sera a scris marți că adunarea a fost o întâlnire de lucru a agenților de informații. Ziarul a spus că israelienii nu plănuiseră inițial să se îmbarce la bord, dar au făcut-o după ce o întâlnire la care participau a durat mai mult decât se așteptau și au ratat zborul spre casă.

Potrivit presei, 19 din cele 23 de persoane de la bord erau agenți israelieni și italieni, foşti sau încă activi.

„A fost o oportunitate de a face schimb de informații între agenții celor două țări”, a informat La Stampa.

Alţi zece israelieni s-ar fi aflat pe croazieră și ar fi fost rapid transportați înapoi în Israel cu un avion privat despre care se știe că este folosit de autoritățile israeliene. Site-urile de urmărire a zborurilor au arătat că avionul a plecat luni dimineață de la Tel Aviv, a ajuns pe aeroportul din Milano și a pornit în curând înapoi spre aeroportul Ben Gurion. Presa scrie că aceștia nu au așteptat să returneze mașinile închiriate pe care le foloseau în timpul călătoriei lor.

Lacul Maggiore – pe partea de sud a Alpilor – este împărțit de Italia și Elveția și este o destinație populară pentru turiști.

În ziua accidentului, serviciul meteorologic al Italiei a emis avertismente de furtună.

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023