“Ucraina a depășit liniile roșii ale Moscovei și Washingtonului, Prin ofensiva sa de la Kursk, Ucraina nu a trecut doar granițele Rusiei. A depășit, de asemenea, liniile roșii stabilite la Washington”, a scris Financial Times, la câteva zile după ce generalul Silviu Predoiu, fostul șef al SIE, a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a creat riscul unui război nuclear pentru toți aliații săi, fără acordul lor, ordonând un atac asupra regiunii ruse Kursk. “A fost depășită o linie roșie. Și-au asumat riscul de a avea ca răspuns un atac nuclear, și l-au asumat și în numele nostru”, a declarat Silviu Predoiu la televiziunea Canal 33.
De altfel, președintele Volodimir Zelenski a declarat, potrivit The Guardian, că „conceptul naiv și iluzoriu al așa-numitelor linii roșii” s-a „destrămat”. Potrivit preşedintelui ucrainean, invazia Ucrainei în regiunea rusă Kursk arată că amenințările Kremlinului cu represaliile sunt o cacealma, îndemnând aliații Kievului să relaxeze restricțiile privind utilizarea armelor împotriva țintelor de pe teritoriul rus.
De altfel, consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a recunoscut, într-un interviu pentru Hotnews, că unul dintre motivele incursiunii din Kursk a fost să arate lumii că „liniile roșii” ale Rusiei sunt o amenințare fără temei. Reacţionând la declaraţiile lui Silviu Predoiu, care a numit provocatoare acțiunea Ucrainei, Mihailo Podoliak a spus: „Omul are absolută dreptate”. “Tot ceea ce face Ucraina, spre deosebire de Rusia, care prin actul său de agresiune a comis o crimă majoră ce atrage după sine alte crime, este în conformitate cu dreptul internațional”, a mai spus consilierul lui Zelenski.
Potrivit unui articol din Washington Post, lovitura Ucrainei pentru apărarea rusă în prima invazie străină de la al Doilea Război Mondial a scos la iveală liniile roșii aparent iluzorii ale Moscovei: “Incursiunea Ucrainei prin apărarea Rusiei în timpul primei invazii străine majore de la cel de-al Doilea Război Mondial a expus liniile roșii aparent imaginare ale Kremlinului și a dezvăluit un răspuns pasiv și mut din partea conducătorului rus Vladimir Putin”.
Washington Post scrie: “Incursiunea ucraineană de la Kursk „a demonstrat că rușii blufează”, a declarat Oleksandr Danylyuk, un fost oficial ucrainean din serviciile de informații și apărare, în prezent membru asociat al Royal United Services Institute, un think tank din Londra. „Închide toate vocile pseudoexperților … tipii anti-escaladare”. Atacul a fost „riscant”, a continuat el, „dar a trimis un semnal foarte puternic și ne-a ajutat să schimbăm relatarea despre Ucraina – că nu este capabilă să câștige – și despre liniile roșii rusești. Ambele narațiuni au fost distruse””.
Despre declaraţiile generalului Predoiu a vorbit şi istoricul Armand Goşu, interviu acordat pentru Contributors. Goșu, care predă Istoria politică și diplomatică a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, a declarat: “Premisa de la care a plecat fostul șef al SIE este falsă. Putin s-a jucat prea mult cu „liniile roșii”ca să mai fie luat în serios”.
- FT: “Ucraina a depășit liniile roșii ale Moscovei și Washingtonului”
Prin ofensiva sa de la Kursk, Ucraina nu a trecut doar granițele Rusiei. A depășit, de asemenea, liniile roșii stabilite la Washington, scrie Financial Times într-un articol publicat pe 26 august.
Încă de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, SUA au insistat că obiectivul lor este să ajute Ucraina să își apere teritoriul și să supraviețuiască ca stat suveran. Orice sugestie că războiul ar putea fi dus în Rusia a fost considerată periculoasă.
Articolul FT precizează: “În urma incursiunii de la Kursk, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a disprețuit restricțiile impuse de America asupra eforturilor de război ale Ucrainei, denunțând „conceptul naiv și iluzoriu al așa-numitelor linii roșii privind Rusia, care a dominat evaluarea războiului de către unii parteneri”. Acest punct de vedere, a spus președintele ucrainean, s-a „prăbușit” acum.
Dar oare este aşa? Diferența dintre prudența de la Washington și asumarea de riscuri de la Kiev reflectă nu doar o diferență de analiză cu privire la cât de departe poate fi împins Vladimir Putin. Este, de asemenea, o reflectare a unei diferențe subtile în ceea ce privește obiectivele de război.
La începutul conflictului, președintele Joe Biden a stabilit administrației sale două obiective. Primul a fost acela de a sprijini Ucraina. Dar al doilea era să evite al treilea război mondial. Dacă ar fi forțate să aleagă între aceste două obiective, SUA ar alege în mod clar al doilea.
Dar Ucraina luptă pentru supraviețuirea sa. Aceasta ar accepta implicarea directă a SUA într-un război cu Rusia. Potrivit unei cărți recente a lui David Sanger, Biden chiar le-a sugerat consilierilor săi că Zelenskyy ar putea încerca în mod deliberat să atragă America într-un al treilea război mondial.
Ca urmare, există un apetit diferit pentru risc la Washington și Kiev. SUA au fost în mod constant prudente cu privire la tipurile de arme pe care le furnizează Ucrainei. Atunci când rachetele Himars cu rază lungă de acțiune au fost furnizate pentru prima dată Ucrainei, administrația Biden a impus limite cu privire la distanța la care puteau fi lansate. Abia în luna mai, Washingtonul a dat permisiunea ca armamentul furnizat de SUA să fie folosit împotriva unor ținte din interiorul Rusiei. Aceste interdicții sunt încă în vigoare, deși ucrainenii fac presiuni mari pentru ridicarea lor.
Diferența de toleranță la risc dintre America și Ucraina se reflectă în Europa. Țările care se află aproape de linia frontului și se simt direct amenințate de Rusia – cum ar fi Estonia și Polonia – au făcut presiuni pentru a oferi Ucrainei arme mai avansate și mai multă libertate în utilizarea acestora. Germania a fost în mod constant mult mai lentă în a acționa.
Ucrainenii se plâng de mult timp că prudența celor mai puternici aliați ai lor înseamnă că li se cere să lupte cu o mână la spate. Rusia este liberă să lovească adânc în interiorul Ucrainei, dar Ucrainei îi este interzis să riposteze.
Atât guvernul ucrainean, cât și cel american afirmă că administrația Biden nu a fost informată cu privire la ofensiva de la Kursk înainte ca aceasta să aibă loc. Deși este clar în interesul Americii să nege implicarea directă în planificarea unui atac pe teritoriul Rusiei, acest lucru pare să fie adevărat.
În cazul ofensivei de la Kursk, ucrainenii au luat exemplu de la Israel – prin acțiuni militare care nu au fost aprobate la Washington. Atât Ucraina, cât și Israelul pornesc de la premisa că, în cazul în care acțiunea are succes, aceasta va primi aprobarea retrospectivă a Americii. Dacă eșuează, SUA le va ajuta în cele din urmă să facă față consecințelor.
Pentru moment, la Washington există un optimism prudent cu privire la ofensiva de la Kursk – deși persistă îndoieli cu privire la capacitatea forțelor Kievului de a menține terenul pe care l-au ocupat și de a menține terenul pe care l-au ocupat și de a rezista atacurilor rusești din estul Ucrainei.
Dar chiar și succesul ucrainean este puțin probabil să determine SUA să renunțe la precauție. Americanii sunt încă hotărâți să evite un conflict direct cu Rusia și încă iau în serios amenințarea unui conflict nuclear.
SUA știu că Putin a amenințat public că va utiliza arme nucleare și că Rusia a exersat în mod constant utilizarea acestora în cadrul unor exerciții militare. În 2022, interceptările serviciilor de informații americane au surprins conversații frecvente și uneori detaliate între oficiali militari ruși cu privire la utilizarea armelor nucleare.
Este posibil ca unele dintre aceste conversații să fi fost intenționate să fie auzite. Cu toate acestea, americanii au luat amenințările publice și discuțiile private ale Rusiei suficient de în serios pentru ca Jake Sullivan, consilierul lui Biden pe probleme de securitate națională, să avertizeze Rusia cu privire la „consecințele catastrofale” în cazul în care va trece la arme nucleare”.
- Doctrina nucleară a Rusiei este în curs de clarificare – Lavrov
Rusia își clarifică în prezent doctrina nucleară, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit TASS. „Este foarte important să înțelegem că avem propria noastră doctrină, inclusiv doctrina privind utilizarea armelor nucleare, care, apropo, este acum specificată și care este bine cunoscută de oficialii americani”, a declarat el într-o conferință de presă.
Lavrov a reamintit poziția părții americane care consideră că Europa va fi prima care va avea de suferit, în cazul izbucnirii unui nou război mondial. În special, el a atras atenția asupra declarațiilor coordonatorului Consiliului Național de Securitate al Casei Albe pentru comunicații strategice, John Kirby.
„Modul în care își exprimă gândurile este freudian într-un sens: știți, al treilea război mondial este rău pentru că nu vrem ca Europa să fie afectată. Aceasta este esența mentalității americane, mentalitatea stăpânului, care stă de cealaltă parte a oceanului, sigur de propria siguranță și convins că nu numai ucrainenii, ci și europenii, după cum s-a dovedit, vor face toată munca murdară”, a conchis Lavrov.
Anterior, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a admis că „un fel de specificare” a doctrinei nucleare a Rusiei ar putea urma după ceva timp, pe fondul unei noi escaladări a situației din partea adversarilor Moscovei.