Update articol:

Un avion ucrainean care transporta 11,5 tone de muniție spre Bangladesh s-a prăbușit în apropierea orașului Kavala, din nordul Greciei (Televiziunea de stat ERT)

Un avion cargo cu opt persoane la bord s-a prăbușit sâmbătă seara în apropiere de orașul Kavala, în nordul Greciei, au anunțat pompierii și televiziunea de stat, potrivit Reuters.

Avionul Antonov transporta 11,5 tone de muniție , a declarat ministrul Apărării Neboisa Stefanovic, potrivit corespondentului ERT de la Belgrad, Nikos Pelpas. Muniția era destinată Bangladeshului.

Potrivit ultimelor informații, o companie militară specială va pleca de la Atena pentru a participa la investigații.

Televiziunea de stat ERT a raportat că aeronava era un Antonov An-12 deținut de o companie ucraineană, care zbura din Serbia către Iordania. Pilotul solicitase o aterizare de urgență din cauza unei probleme cu motorul, dar semnalul aeronavei s-a pierdut.

Imagini video încărcate pe ertnews.gr au arătat aeronava în flăcări coborând rapid înainte de a lovi pământul în ceea ce părea a fi o explozie. Pompierii nu au putut confirma tipul de aeronavă, dar au spus că au existat rapoarte inițiale că opt persoane se aflau la bord.

Într-un comunicat, autorităţile au spus că au folosit 15 pompieri și șapte cisterne pentru a stinge incendiul care a izbucnit în urma accidentului. „Tratăm încărcătura ca un material periculos”, a spus un oficial al pompierilor.

Generalul-maior al Detașamentului de Pompieri Marios Apostolidis, șeful echipei operaționale, a declarat că „pompierii cu echipamente speciale și instrumente de măsură s-au apropiat de locul impactului aeronavei și au văzut de aproape fuzelajul și alte părți ale acestuia împrăștiate”.

Domnul Apostolidis a subliniat că din ancheta la fața locului „s-a constatat instabilitate în teren deoarece este fum, căldură intensă, precum și o substanță albă de origine necunoscută, însă instrumentele de măsură nu au arătat nimic alarmant.

Următoarea etapă este utilizarea unei drone pentru a supraveghea întreaga zonă în care aeronava a căzut. Odată ce s-a stabilit că există stabilitate în teren și că nu există niciun risc pentru siguranța oamenilor care asistă operațiunea, întregul proces va începe”.

După cum a spus el, locuitorii au fost sfătuiți cu insistență să nu se apropie de zonă, să țină ușile și ferestrele închise, nici măcar să nu folosească aparatele de aer condiționat, până când nu există o evaluare sigură a posibilei contaminări a aerului de la materialele aeronavei.

După cum a declarat pentru ERT coordonatorul Detașamentului de Pompieri, din aeronave există mult material împrăștiat pe câmp, remarcând că „am simțit o arsură pe buze și pe limbă”.

Marios Apostolidis a spus: „Sunt mici focare de incendiu, pe o rază de minim 500 de metri. Am interzis intrarea în zona în care ne desfășurăm activitatea, locuitorii au fost sfătuiți să nu se apropie, să fie atenți și să țină ferestrele închise. Am simțit arsuri pe buze și pe limbă și purtăm măști. Nu știm ce ne afectează”, a spus  Apostolidis.

 

BVB | Știri BVB