Update articol:

Un bărbat reținut la Almaty recunoaște că „oameni necunoscuți” i-au plătit 200 de dolari pentru a participa la protestele din Kazahstan – video Sputnik

Kazahstanul a declarat stare de urgență până pe 19 ianuarie, după ce un val de proteste violente a cuprins toată țara la începutul acestei săptămâni, în urma creșterii prețurilor la gaze.

Un bărbat care a fost reținut la Almaty a mărturisit că a sosit din Kârgâzstan după ce oameni necunoscuți i-au oferit peste 200 de dolari să participe la protestele din Kazahstanul vecin, potrrivit Sputnik.

„Unii străini m-au sunat la telefon și mi-au oferit, dacă particip la miting, 90 de mii de tenge (peste 200 de dolari). Deoarece sunt șomer în Kârgâzstan, am fost de acord”, a declarat deținutul pentru Khabar 24, un post de radio local.

El a spus că persoane neidentificate i-au cumpărat un bilet și i-au plătit un loc de cazare în care să locuiască în Kazahstan. Potrivit bărbatului, cu el locuiau aproximativ zece persoane din Uzbekistan și Tadjikistan.

Anterior, Serghei Lebedev, secretarul executiv al Comunității Statelor Independente (CSI), a declarat că protestele din Kazahstan au fost pregătite din timp pentru a destabiliza situația din țară, iar organizatorii acesteia au avut sprijin străin.

„Este evident astăzi că elementele distructive, bandiții se pregăteau în avans pentru mitinguri în masă pentru a destabiliza țara și au avut sprijin extern”, a spus Lebedev, adăugând:  „Acești provocatori și sponsori ai așa-numitelor „revoluții colorate” și revolte din CSI în zilele noastre își declară cu prefăcută mândrie rolul lor principal în actele criminale din orașele Kazahstanului”.

Purtătorul de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat la 6 ianuarie că evenimentele din Kazahstan au fost „o încercare de inspirație străină de a folosi cu forța grupuri armate și antrenate de oameni pentru a submina securitatea și integritatea statului”.

La 5 ianuarie, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat că în spatele protestelor există un grup de conspiratori „motivați financiar”, cu un plan atent gândit, promițând acțiuni decisive împotriva oricăror criminali.

Protestele din Kazahstan au început pe 2 ianuarie și au fost determinate de o creștere a prețurilor la gaze. Demonstrațiile au început mai întâi în zonele de sud-vest ale țării și au fost pașnice, dar apoi s-au extins rapid în alte orașe, evoluând în revolte violente. Kazahstanul a apelat la aliații săi din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), solicitându-le să trimită trupe de menținere a păcii pentru a proteja infrastructura strategică din țară din cauza tulburărilor.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022