Update articol:

Un consilier al preşedintelui Trump ales la conducerea Băncii Interamericane de Dezvoltare

Sursa foto:iadb.org/en/press-room

Consilierul preşedintelui Donald Trump pentru probleme latino-americane, Mauricio Claver-Carone, a fost ales sâmbătă fără surprize la preşedinţia Băncii Interamericane de Dezvoltare (BID), potrivit unui comunicat al instituţiei, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Mauricio Claver-Carone, un avocat american de origine cubaneză în vârstă de 45 de ani, a fost singurul candidat pentru acest post şi va intra în funcţie la 1 octombrie pentru un mandat de cinci ani.

El a obţinut votul a 30 de guvernatori ai BID, dintre care 23 de ţări sud-americane şi, potrivit unei surse de la Washington, un total de 66,8% din sufragii.

“Doresc să le mulţumesc tuturor partenerilor noştri regionali pentru că au menţinut integritatea procesului electoral şi pentru că împărtăşesc viziunea noastră comună cu o bancă mai puternic şi mai reactivă”, a afirmat Mauricio Claver-Carone într-un comunicat.

Alegerea sa rupe tradiţia unei instituţii conduse până atunci de un reprezentant al Americii Latine şi a provocat iritarea a mai multor ţări din America de Sud, printre care Argentina şi Chile.

Aceste ţări şi-au exprimat temerea că noul preşedinte al BID ar putea sabota una din instituţiile capabile să amortizeze costul pandemiei de COVID-19.

Votul iniţial, prevăzut în martie, a fost de altfel amânat din cauza noului coronavirus.

Argentina le-a cerut celorlalte state să se abţină de la vot, iar Chile a evocat posibilitatea de a anula alegerea.

Candidatura victorioasă a Mauricio Claver-Carone este un succes pentru diplomaţia americană şi a beneficiat de sprijinul mai multor ţări aliate ale preşedintelui Donald Trump ca Brazilia, Columbia şi Bolivia.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, şi-a exprimat satisfacţia pentru alegerea lui Mauricio Claver-Carone despre care a spus că este un “mare apărător al instituţiilor democratice”. “Statele Unite sunt bucuroase să coopereze îndeaproape cu el în timpul mandatului său în fruntea acestei organizaţii importante”, a adăugat Mike Pompeo într-un comunicat.

 

Statele Unite sunt principalul acţionar al BID, cu o contribuţie de 30%.

Descris ca un consilier intransigent, Mauricio Claver-Carone a contribuit la modelarea politicii dure a administraţiei americane faţă de Cuba şi Venezuela.

Alegerea sa a avut loc cu aproape două luni înaintea prezidenţialelor americane din noiembrie.

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (12/04/2021)

Cerere pentru completare ordine de zi AGOA 28(29) aprilie 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (12/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA din 26/27 aprilie 2021