Deputatul Goran Aleksić, membru al partidului SNAGA, a anunţat, vineri, că a depus o plângere penală împotriva a șapte bănci care au fost condamnate într-un proces colectiv privind împrumuturi în franci elvețieni, acuzându-le de o acţiune penală concertată împotriva cetățenilor Croației, conform Total Croatia News.
Aleksić a depus plângerea la Parchet (DORH) împotriva Erste & Steiermaerkische Bank, Zagrebačka Banka, Privredna Banka Zagreb, Addiko Bank, Raiffeisenbank Austria, OTP Bank și Splitska Banka, care este acum parte a acesteia, și Sberbank.
La începutul lunii septembrie, Curtea Supremă a constatat că băncile au încălcat interesele și drepturile colective ale deținătorilor de împrumuturi indexate inițial la francul elvețian.
Curtea a respins propunerea băncilor de revizuire a cazului și a decis că băncile au avut clauze abuzive în contractele de credit în CHF și percepeau rate de dobândă nedrepte, a spus Aleksić. El a amintit că dobânzile plătite la împrumuturile CHF au fost între 50 și 100% mai mari decât cele prevăzute inițial în contracte, provocând traume, divorțuri, sinucideri și evacuări.
“Acestea erau împrumuturi de cămătărie”, a spus Aleksić, adăugând că băncile au format un oligopol prin intermediul asociației bancare croate și au fraudat cetățeni croați cu o sumă între 15 miliarde kuna și 25 miliarde kuna. El a spus că, din acest motiv, PIB la nivel național a fost mai mic în ultimii 15 ani, în timp ce băncile s-au îmbogățit.
Aleksić a spus că, deși s-a constatat că comportamentul lor a fost ilegal, băncile au continuat să perceapă rate de dobândă incorecte la creditele în CHF, euro și kuna până la 10 ianuarie 2013.
“Acesta este rezultatul conspirației băncilor de a forma un oligopol, care este împotriva Legii concurenței”, a spus el.
Comentând procedurile de arbitraj de la Washington inițiate de patru bănci împotriva Croației cu privire la conversia împrumuturilor în CHF, el a spus că acest caz încălca legislația UE. “Băncile sunt hoți care i-au jefuit pe cetățenii croați. Conversia a redus doar principalul, dar dobânda plătită şi diferența de curs de schimb nu au fost restituite.”
Aleksić a încheiat, spunând că se așteaptă ca DORH să investigheze și să pună sub urmărire penală băncile care au provocat daune cetățenilor croați, economiei naționale și bugetului de stat. El a spus că Franța a întreprins acțiuni similare în 2015.