Un fost guvernator rus, care l-a dat în judecată pe preşedintele Vladimir Putin pentru a contesta destituirea sa la începutul anului 2020, a decedat din cauza COVID-19, au informat vineri autorităţile regiunii pe care a condus-o, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Mihail Ignatiev, fostul guvernator al Ciuvaşiei, regiune situată la circa 700 km est de Moscova, a depus în luna mai la Curtea Supremă o contestaţie împotriva decretului emis de Putin prin care şeful statului dispunea demiterea acestuia, în urma mai multor scandaluri.
La scurt timp, media ruse au relatat că Ignatiev a fost spitalizat pentru pneumonie severă provocată de contaminarea cu SARS-CoV-2.
Potrivit unui mesaj publicat vineri pe site-ul internet al autorităţilor din Ciuvaşia, Ignatiev a decedat joi din cauza bolii, la vârsta de 58 de ani.
“Este o veste tristă. Transmit condoleanţe celor apropiaţi şi familiei sale”, a declarat guvernatorul interimar al regiunii, Oleg Nikolaev, citat într-un comunicat.
Funeraliile fostului guvernator vor fi organizate de stat, conform sursei citate.
Aflat la conducerea Ciuvaşiei din 2010 până la începutul anului 2020, Mihail Ignatiev a fost demis la 29 ianuarie în urma unei glume proaste. La ceremonia de preluare a unor maşini noi de filiala Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă din regiune, guvernatorul (înalt de 1,90 m) a ridicat cheile deasupra capului ofiţerul care trebuia să primească lotul de vehicule, obligându-l să sară pentru a le prinde.
Scena filmată a devenit virală pe internet şi reţelele de socializare şi i-a scandalizat pe ruşi. Mihail Ignatiev a suscitat de asemenea indignarea cu câteva zile mai devreme, după ce a cerut ca ziariştii şi bloggerii care critică puterea să fie bătuţi.
La câteva zile după scandalul izbucnit, Vladimir Putin, care are dreptul de a destitui guvernatorii, a decis să-l concedieze, întrucât Ignatiev “a pierdut încrederea” şefului statului rus.
Contestarea destituirii sale în faţa celei mai înalte instanţe judiciare a ţării a fost primul caz de acest gen de la venirea la putere a lui Vladimir Putin în 2000, potrivit mass-media ruse.