Update articol:

Un important om de știință rus în domeniul rachetelor hipersonice a fost arestat sub acuzația de înaltă trădare

Un important om de știință rus în domeniul rachetelor hipersonice a fost arestat vineri sub acuzația de înaltă trădare, potrivit presei de stat ruse, citată de CNN.

Dr. Alexander Shiplyuk, directorul Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată al Filialei Siberia a Academiei Ruse de Științe, este al treilea om de știință rus arestat în această vară sub suspiciunea de trădare.

Directorul științific al Institutului, Vasily Fomin, a declarat agenției de știri ruse TASS că Shiplyuk a fost trimis la centrul de arest preventiv Lefortovo din Moscova.

“Activități de investigație au fost desfășurate în institut. Sunt legate de directorul nostru, Alexander Shiplyuk, care a fost arestat”, a spus el. „El se confruntă cu aceleași acuzații ca și Maslov (Anatoly Maslov, cercetător șef al institutului, care a fost arestat mai devreme – TASS). Înaltă trădare”.

Reținerea lui Shiplyuk vine după arestarea pe 27 iunie a cercetătorului-șef al institutului, Anatoli Maslov, care este suspectat că a transferat date secrete de stat legate de rachete hipersonice.

Potrivit site-ului web al institutului, Shiplyuk conduce un laborator de tehnologie cu tuneluri de vânt unice, construite special pentru simularea condițiilor hipersonice.

Pe 30 iunie, Tribunalul Districtual Sovetsky din Novosibirsk a arestat un alt om de știință, Dmitri Kolker, cercetător la Institutul de Fizică Laser al Filialei Siberia a Academiei Ruse de Științe.

Kolker a fost reținut sub acuzația de trădare de stat pentru că ar fi colaborat cu serviciile de securitate ale Chinei, a informat Reuters. Kolker, care a fost diagnosticat cu cancer în stadiul patru, a murit în timp ce era transferat din centrul de arest preventiv.

Puterile militare din Rusia, China și Statele Unite lucrează pentru a dezvolta vehicule cu alunecare hipersonică (HGV). Acestea sunt arme extrem de manevrabile, care teoretic pot zbura la viteze hipersonice în timp ce își ajustează cursul și altitudinea pentru a zbura sub detectarea radarului și în jurul apărării antirachetă.

Experții spun că este foarte greu să te aperi de aceste arme.

Se crede că Rusia are un HGV în arsenalul său, sistemul Avangard, despre care președintele rus Vladimir Putin  a susținut în 2018 că este „practic invulnerabil” la apărarea antiaeriană occidentală.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022