Un judecător american a permis vineri, temporar, ca aproximativ 2700 de angajați ai Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, puși în concediu de administrația președintelui Donald Trump, să se întoarcă la muncă, punând în așteptare aspecte ale unui plan de desființare a agenției, potrivit Reuters.
Judecătorul districtual Carl Nichols din Washington, care a fost nominalizat de Trump în timpul primului său mandat, a admis parțial cererea celui mai mare sindicat al lucrătorilor guvernamentali din SUA și a unei asociații a lucrătorilor din serviciile externe care au intentat un proces pentru a opri eforturile administrației de a închide agenția.
Ordinul lui Nichols, care va fi în vigoare până la 14 februarie, împiedică administrația Trump să pună în aplicare planurile de a plasa aproximativ 2200 de lucrători USAID în concediu plătit începând de sâmbătă și repună pe funcţii aproximativ 500 de angajați care fuseseră deja concediați.
De asemenea, acesta interzice administrației să relocheze lucrătorii umanitari USAID staționați în afara Statelor Unite.
Nichols va lua în considerare o cerere pentru o pauză pe termen mai lung în cadrul unei audieri programate pentru miercuri. El a scris în ordin că sindicatele au făcut o „demonstrație puternică a unui prejudiciu ireparabil” dacă instanța nu intervine.
Nichols a respins alte cereri ale sindicatelor de a redeschide clădirile USAID și de a restabili finanțarea pentru subvențiile și contractele agenției.
Într-o notificare trimisă joi lucrătorilor agenției de ajutor extern, administrația a declarat că va păstra 611 lucrători esențiali la bordul USAID, dintr-o forță de muncă la nivel mondial care se ridică la peste 10.000.
„Reducerea majoră a forței de muncă, precum și închiderea birourilor, relocarea forțată a acestor persoane au fost toate efectuate în exces față de autoritatea executivului, încălcând separarea puterilor”, a declarat Karla Gilbride, avocata sindicatelor, în cadrul unei audieri în instanță, vineri.
Un oficial al Departamentului de Justiție, Brett Shumate, a declarat că aproximativ 2.200 de angajați ai USAID vor fi puși în concediu plătit în conformitate cu planurile administrației, adăugând că 500 au fost deja puși în concediu.
„Președintele a decis că există corupție și fraudă la USAID”, a spus Shumate.
Într-o postare pe Truth Social, Trump a acuzat vineri USAID – fără dovezi – de corupție și de cheltuirea frauduloasă a banilor.
El a spus că corupția de la USAID „ESTE LA NIVELURI RAR VĂZUTE ÎNAINTE. ÎNCHIDEȚI-O!”
În anul fiscal 2023, Statele Unite au distribuit, parțial prin intermediul USAID, ajutoare în valoare de 72 de miliarde de dolari la nivel mondial pentru orice, de la sănătatea femeilor în zonele de conflict la accesul la apă potabilă, tratamente HIV/SIDA, securitate energetică și combaterea corupției.
Statele Unite au furnizat 42% din tot ajutorul umanitar monitorizat de Organizația Națiunilor Unite în 2024, deși acest lucru reprezintă mai puțin de 1% din bugetul lor total.