Update articol:
Victor Cionga, partener AZ Capital, mesaj pentru partidele din coaliţia de guvernare:

“Un semnal pozitiv pentru România ar fi să se meargă pe mâna actualului guvernator Mugur Isărescu la alegerile BNR”

Banca Naţională a României este una din instituţiile româneşti cu credibilitate internaţională neafectată în ultimii 30 de ani  şi un semnal pozitiv pentru România ar fi ca, la alegerile pentru conducerea BNR din acest an, “să se meargă în continuare pe mâna” actualului guvernator Mugur Isărescu, consideră domnul Victor Cionga, partener AZ Capital. 

Într-un mesaj postat pe Facebook în dimineaţa zilei de marţi, domnia sa consideră: “Nu am idee în ce mod vor recepta partidele din coaliție mesajul de duminică al electoratului, ce măsuri vor lua atât pe plan intern (în afara «curățeniei» interne anunțată, cel puțin în partidul majoritar, de secretarul general al acestuia chiar în seara zilei de duminică), cât și ce fel de semnale vor da partenerilor europeni.

Ceea ce mi se pare mie că ar fi nu numai un semnal pozitiv, dar și unul de substanță ar fi ca, în cazul alegerilor pentru Consiliul de Administrație al BNR, să se lase deoparte improvizațiile cu o puternică tentă politică și să se meargă pe mâna și mai ales pe recomandările domnului Mugur Isărescu, guvernatorul actual. L-am cunoscut numai în împrejurări oficiale, dar mi se pare că, în afara faptului că este un profesionist, este și un mare patriot.

Ar fi un semnal bun al României către UE, ușor de dat și fără costuri politice interne pentru noua conducere a partidului majoritar; care nu are nevoie în acest moment, după un vot pro UE masiv al populației, de o «ștampilă» suplimentară anti UE și de una care să fie percepută ca fiind una contra organisme financiare internaționale. De care nu ştii cand poti avea nevoie….

Nu știu ce gândește doamna Prim Ministru și Președinte Executiv al PSD, ce priorități are dânsa (bănuiesc că este o agendă lungă de “to do”, dar îmi permit să o rog, cu toată deferența, să se gândească la acest scenariu atât pentru țară, cât și pentru credibilitatea europeană a partidului pe care-l conduce.

Este doar o părere personală…Evident, decizia va fi luată, prin vot, pe parlamentari.  Am speranţa că vor trece peste abordările politicianiste şi vor lua o decizie cât mai bună pentru România”.  

Mugur Isărescu, în vârstă de 69 de ani, este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcţie la nivel mondial.

În luna octombrie a acestui an, expiră mandatul actualului Consiliu de Administraţie al BNR.

În ultima perioadă, autoritatea lui Mugur Isărescu a început să fie contestată, mulţi analişti şi politicieni declarând că ar fi bine să se retragă din funcţie.

“Dacă actuala conducere este înlocuită cu oameni slab calificaţi şi loiali puterii politice, atunci randamentele pentru titlurile de stat ar putea creşte iar leul ar putea fi supus la presiuni. Mă tem că daca nu va fi Isărescu, va fi cineva mai puţin credibil şi cu mai puţină influenţă”, a spus, săptămâna trecută, Blaise Antin, analist la American TCW Group, pentru Bloomberg.

Agenţia internaţională a precizat că, printre potenţialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu, ar fi Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, Aura Socol, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), Cristian Socol, soţul Aurei Socol şi profesor în cadrul ASE, şi Leonardo Badea, care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera