Update articol:

Un spion marocan, în centrul anchetei de corupție din Qatar – Politico

pixabay.com pixabay.com
  • O figură importantă în scandalul de corupție din Qatar este un spion marocan, care ar fi fost cunoscut autorităților franceze și spaniole.

 

Un agent al serviciilor secrete marocane, identificat drept Mohamed Belahrech, a devenit unul dintre personajele cheie în scandalul de corupție din Qatar, care a zdruncinat bazele Parlamentului European. Numele lui de cod este M118 și s-a învârtit în cercurile agențiilor europene de spionaj de ani de zile, scrie Politico.

Belahrech pare în centrul unei rețele complicate care se întinde din Qatar și Maroc până în Italia, Polonia și Belgia. El este suspectat că a fost implicat în eforturi intense de lobby și presupusă corupție care vizează deputații europeni în ultimii ani.

Capitala Rabat este din ce în ce mai mult în centrul atenției, deoarece ancheta se extinde dincolo de rolul Qatarului în acuzațiile de corupție ale deputaților europeni, care au văzut poliția belgiană confiscând echipamente și peste 1,5 milioane de euro în numerar în percheziții la cel puțin 20 de case și birouri.

Ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne, a oferit recent un indiciu potrivit căruia Marocul a fost implicat în anchetă. Vorbind cu parlamentarii belgieni, el s-a referit la „o țară despre care în ultimii ani s-a mai spus… când vine vorba de interferență”. Prin asta se înțelege că se referă la Maroc, deoarece serviciul de securitate din Rabat a fost acuzat de spionaj în Belgia, unde există o mare diasporă de marocani.

Potrivit cotidianului italian La Repubblica și celui belgian Le Soir, Belahrech este una dintre legăturile care îl leagă pe fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri de serviciul secret marocan, DGED. Politicianul italian Panzeri se află acum în închisoare, fiind confruntat cu acuzații preliminare de corupție în ancheta despre cumpărarea influenței de către Maroc și Qatar în Parlamentul European.

Într-o serie cabluri diplomatice marocane scurse de un hacker în 2014 și 2015 (și văzute de POLITICO), Panzeri este descris ca „un prieten apropiat” al Marocului, „un aliat influent” care este „capabil să lupte împotriva activismului în creștere al inamicilor noștri la Parlamentul European”.

Anchetatorii se uită acum la cât de apropiat a fost Panzeri de Maroc. Cererea belgiană de extrădare pentru soția și fiica lui Panzeri, care ar fi, de asemenea, implicate în scandalul de corupție, menționează „cadouri” de la Abderrahim Atmoun, ambasadorul Marocului la Varșovia.

Timp de câțiva ani, Panzeri a împărțit președinția comisiei parlamentare mixte UE-Maroc cu Atmoun, un diplomat experimentat dornic să promoveze interesele Marocului la Bruxelles.

Dar acum se suspectează că Atmoun a primit ordine de la Belahrech, care este „un om periculos”, a declarat pentru Le Soir un oficial care cunoaște investigația. Sub supravegherea lui Belahrech, Panzeri și-a sigilat asocierea cu DGED din Maroc, după ce nu a reușit să fie reales în Parlament în 2019.

Belharech poate fi, de asemenea, cheia pentru dezvăluirea unuia dintre misterele persistente ale scandalului din Qatar: urma banilor. O cerere de extrădare belgiană văzută de POLITICO se referă la un personaj enigmatic legat de un card de credit dat rudelor lui Panzeri – care este cunoscut sub numele de „gigant”. Au apărut  speculații cu privire la faptul că Belahrech ar putea fi acest gigant.

Multele vieți ale unui spion marocan

Belahrech nu este un începător în cercurile de spionaj europene – rapoartele din presă indică prezența lui în mai multe cazuri de spionaj din ultimul deceniu.

Bărbatul din Rabat a atras mai întâi atenția autorităților în legătură cu presupusa infiltrare în moscheile spaniole, care în 2013 a dus la deportarea directorului marocan al unei organizații islamice din Catalonia, potrivit cotidianului spaniol El Confidencial.

Belahrech ar fi fost responsabil cu conducerea agenților în moschei la ordinul DGED, în timp ce soția sa a fost suspectată de spălare de bani prin intermediul unei agenții de turism din Spania. Rețeaua a fost desființată în 2015, potrivit El Mundo.

Nu după mult timp, Belahrech a reapărut în Franța, unde a jucat un rol principal într-un caz de corupție pe aeroportul Orly din Paris.

Un agent marocan, identificat la acea vreme drept Mohamed B., ar fi obținut până la 200 de dosare confidențiale despre suspecți de terorism din Franța de la un ofițer de frontieră francez, potrivit unei investigații publicate în Libération.

Ofițerul, care a fost reținut și pus sub investigație oficială în 2017, ar fi furnizat agentului marocan materiale confidențiale cu privire la persoane aflate pe listele de supraveghere teroriste – și posibile persoane de interes care tranzitează aeroportul – în schimbul unor vacanțe de patru stele în Maroc.

Autoritățile franceze nu au depus acuzații împotriva lui Belahrech, care a dispărut când rețeaua sa a fost distrusă. Potrivit unui oficial francez care cunoaște investigația, Belahrech a cooperat cu Franța la acea vreme, furnizând informații despre combaterea terorismului și a fost eliberat din acest motiv.

Agenții serviciilor secrete marocane pot acționa ca furnizori de informații pentru agențiile europene, coordonând simultan operațiunile de influență în aceleași țări, au declarat pentru POLITICO două persoane familiare cu coordonarea serviciilor de informații. Din acest motiv, țările europene închid uneori ochii în privința practicilor care ar putea fi calificate drept interferențe, au adăugat ei, atâta timp cât acest lucru rămâne discret.

Contactate, serviciile de informații din Franța, Spania și Maroc nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Cât despre Belahrech, la cinci ani de la incursiunea sa în Franța, misteriosul M118 este din nou în centrul atenției – ridicând întrebări cu privire la relația sa continuă cu rețelele europene de informații.

 

BVB | Știri BVB