Update articol:

Ungaria a luat decizia de a investi în construcţia unui gazoduct care să facă legătură cu TurkStream

ungaria

*Grupul energetic ungar MOL, care controlează FGSZ, a anunţat şi el sâmbătă că a decis să se va alăture proiectului gazoductului TurkStream

* Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a declarat în această primăvară că Ungaria a inițiat discuții cu Rusia pentru creșterea aprovizionării cu gaze la 4,2 miliarde de metri cubi

Consiliul de supraveghere al companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a aprobat vineri un plan de investiţii privind construcţia unui gazoduct până în Serbia cu o capacitate de şase miliarde metri cubi pe an, informează Itar Tass.

Potrivit documentelor adoptate de FGSZ, capacitatea planificată la vârful sudic al conductei – adică la granița cu Serbia – trebuie să fie realizată până în octombrie 2021.

Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a declarat în această primăvară că Ungaria a inițiat discuții cu Rusia pentru creșterea aprovizionării cu gaz la 4,2 miliarde de metri cubi. Budapesta este interesată de „oportunitatea de a cumpăra gaz rusesc via  TurkStream, prin Turcia și Bulgaria, începând de la finele anului următor”.

Grupul energetic ungar MOL, care controlează FGSZ, a anunţat şi el sâmbătă că a decis să se va alăture proiectului gazoductului TurkStream, care face legătura între Rusia şi Turcia via Marea Neagră. MOL a precizat că Autoritatea de reglementare din Ungaria a aprobat un plan de dezvoltare pe zece ani care include construcţia unui nou interconector de gaze la graniţa cu Serbia, cu o capacitate de 6 miliarde de metri cubi anual.

Proiectul TurkStream este o conductă formată din două linii capabile să transmită anual 15,75 miliarde de metri cubi de gaz. Prima linie este destinată pieței turcești, în timp ce a doua sucursală va aproviziona țările din sudul și sud-estul Europei. Gazprom consideră Grecia, Italia, Bulgaria, Serbia și Ungaria drept piețe potențiale.

Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022