Update articol:

Ungaria cere sprijinul OSCE pentru amânarea aplicării legii din Ucraina privind minorităţile etnice, prin care “şcolile minorităţilor ar urma să fie închise”

SZIJJÁRTÓ Péter- MTI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev SZIJJÁRTÓ Péter -MTI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev

Guvernul ungar a solicitat Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale sprijin pentru eforturile de a obţine amânarea aplicării unei legi ucrainene prin care “şcolile minorităţilor în Ucraina ar urma să fie de fapt închise”, a declarat marţi, la Haga, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit agenţiei MTI.

După izbucnirea războiului în Ucraina, guvernul ungar a luat decizia “ca, până la încheierea conflictului, să nu ridice chestiunea îngrădirii drepturilor ungurilor din Transcarpatia” şi “a menţinut această decizie atât timp cât a fost posibil, dar recenta legislaţie contestată a înrăutăţit şi mai mult situaţia comunităţii etnice ungare” din Ucraina, a menţionat Szijjarto în urma discuţiilor cu Înaltul Comisar al OSCE, Kairat Abdrakhmanov.

Potrivit şefului diplomaţiei de la Budapesta, citat de Agerpres, în Ucraina există în prezent 99 de şcoli primare şi secundare ungare care, începând din luna septembrie, vor deveni şcoli de stat ucrainene, iar elevii nu vor mai putea susţine examenele de absolvire sau de admitere la facultate în limba lor maternă, instruirea vocaţională în limba maghiară urmând de asemenea să înceteze.

Începând de la clasa a V-a în sus, cursurile în limba maghiară vor fi reduse la 20%, iar universităţile nu vor mai avea dreptul să-şi aleagă limba de studiu, a mai spus Szijjarto.

El a subliniat faptul că Ungaria ajută refugiaţii ucraineni prin deschiderea a “1.300 de şcoli şi grădiniţe”, aceasta “în timp ce, în Transcarpatia, 100 de şcoli maghiare au interdicţie să continue ca şcoli ce le predau copiilor în limba maghiară”. “Aceasta este în mod evident inacceptabil şi ruşinos (…), este un caz asupra căruia organizaţiile internaţionale şi Uniunea Europeană trebuie sau ar trebui să acţioneze”, consideră ministrul ungar.

Înaltul Comisar al OSCE a tratat mereu această chestiune cu simpatie şi “a fost întotdeauna dispus să privească chestiunea mai degrabă factual decât conform ideologiilor sau aşteptărilor politice”, a continuat Szijjarto. “El a spus clar că situaţia este evident inacceptabilă şi contravine reglementărilor internaţionale”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Guvernul de la Budapesta continuă să susţină etnicii maghiari din Ucraina, “dintre care mulţi au fost înrolaţi în armată şi au murit pe front”, a mai subliniat ministrul ungar de externe.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023