Update articol:

Ungaria se așteaptă să păstreze contractele de furnizare de gaze cu Rusia – Peter Szijjarto

SZIJJÁRTÓ Péter- MTI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev SZIJJÁRTÓ Péter -MTI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev
  • Importurile rusești reprezintă peste 80% din gazul consumat în țară

 

Livrările de gaze rusești sunt de o importanță majoră pentru Ungaria, iar Budapesta ar dori să păstreze cooperarea cu Moscova în acest domeniu, a declarat ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat Veszpremi Naploban, potrivit TASS.

„Contractele de livrare a gazelor cu rușii au fost întotdeauna onorate de ambele părți”, a spus ministrul. „Sperăm că acest lucru va continua. Dacă nu, va apărea o problemă uriașă”.

“Importurile din Rusia reprezintă peste 40% din livrările de gaze naturale către Europa. În cazul Ungariei, importurile rusești reprezintă peste 80% din gazele consumate în țară”, a spus el. „Dacă propunerea opoziției de a opri importurile de gaz [rusesc] va fi pusă în practică, Ungaria nu va avea nicio încălzire, nicio industrie, fără  locuri de muncă – iar companiile vor da faliment”.

„Continuarea furnizării de gaz este în interesul nostru”, a spus Szijjarto. „Este pe deplin în conformitate cu regulile europene, pentru că Gazprom nu se află pe lista sancțiunilor sub nicio formă, iar Gazprombank nu se află pe lista băncilor care urmează să fie deconectate de la SWIFT”.

Ungaria a încheiat două contracte pe termen lung cu Gazprom în septembrie anul trecut, care prevăd livrări anuale de 4,5 miliarde de metri cubi de gaz în total, prin conducte prin Serbia și Austria, ocolind Ucraina. Acordul pe o perioadă de 15 ani poate fi reconsiderat în termen de 10 ani de la începerea punerii în aplicare. Cu toate acestea, așa cum este astăzi, acordul nu va acoperi în totalitate cererea Ungariei de gaz rusesc, iar țara va trebui să achiziționeze volumul rămas de la Gazprom prin intermediul traderului său pe termen scurt. De aceea, Budapesta ar dori să mărească livrările de gaze prin Serbia cu 1 miliard de metri cubi pe an, lucru care a fost convenit de Orban în timpul vizitei sale la Moscova la începutul lunii februarie.