Update articol:
Bloomberg:

UniCredit, aproape de un acord de 900 de milioane de dolari cu SUA, pentru că a încălcat sancțiunile aplicate Iranului

unicredit

UniCredit SpA se apropie de un acord cu autoritățile americane privind acuzațiile potrivit cărora banca a oferit clienților iranieni servicii de compensare în dolari, încălcând sancțiunile aplicate de SUA, conform unor surse citate de Bloomberg. Acordul ar costa creditorul italian aproximativ 900 de milioane de dolari, dar îl va scuti de urmărirea penală, au spus sursele.

Un acord de asemenea dimensiune ar fi unul dintre cele mai mari privind încălcări ale sancțiunilor impuse de S.U.A., depășit numai de acorduri încheiate cu Societe Generale SA, Commerzbank AG, HSBC Holdings și BNP Paribas SA. Dintre acestea, doar BNP Paribas a recunoscut vina.

Un acord este așteptat în următoarele săptămâni, au spus sursele. Acesta ar finaliza investigațiile efectuate asupra UniCredit de către Departamentul de Justiție din S.U.A., Biroul de Control al Activelor Externe al Trezoreriei, Rezerva Federală, Procuratura din Manhattan și Departamentul de Servicii Financiare din New York.

Reprezentanții acestor birouri au refuzat să comenteze sau nu au răspuns imediat la solicitări. Un purtător de cuvânt al UniCredit a refuzat să comenteze.

Filiala germană a UniCredit, HypoVereinsbank, a fost citată în martie 2011 de Procuratura din New York, în legătură cu tranzacțiile cu anumite entități iraniene, care au făcut obiectul unor sancțiuni din partea S.U.A. Creditorul a pus deoparte provizioane  de 741 milioane euro (831 milioane dolari) pentru a soluționa în cele din urmă ancheta în trimestrul III. Fonduri suplimentare au fost provizionate de HVB în prima jumătate a anului, conform raportului financiar al băncii.

UniCredit a refuzat să dezvăluie suma totală a provizioanelor legate de sancțiuni. Provizioanele băncii sunt de așteptat să acopere integral amenda, a spus unul dintre cei familiarizați cu chestiunea.

Cincisprezece bănci europene au plătit mai mult de 18,5 miliarde de dolari în ultimii 15 ani pentru încălcarea sancțiunilor impuse de S.U.A. în anumite țări, în special Iran. Amenda pentru BNP Paribas de 8,97 miliarde dolari din 2014 a fost de departe cea mai mare.

Acordul cu UniCredit va fi a al doilea cu o bancă italiană. Intesa Sanpaolo SpA, cea de-a doua mare bancă din țară, a fost de acord să plătească 235 de milioane de euro în decembrie 2016 pentru a soluționa acuzațiile unei autorități de reglementare din New York că aceasta a măsluit controalele pentru spălarea banilor timp de un deceniu.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni