Update articol:

Uniunea Europeană vrea ca euro să devină monedă de referinţă pentru tranzacţiile internaţionale cu hidrogen

Kadri Simson

Uniunea Europeană va încerca să stabilească euro ca monedă de referință pentru tranzacționarea internațională cu hidrogen, a declarat, luni, comisarul pentru Energie Kadri Simson, transmite Reuters.

UE intenționează să extindă masiv producția de energie regenerabilă și hidrogen în acest deceniu, deoarece încearcă să devină „neutră din punct de vedere climatic” până în 2050 – ceea ce înseamnă că blocul de 27 de țări nu va emite mai multe gaze cu efect de seră decât scoate din atmosferă.

Unul dintre obiectivele Comisiei Europene este de a avea până în 2030 echipamente cu capacitate de 40GW care utilizează energie regenerabilă pentru a produce hidrogen fără emisii, putând fi utilizat ca un combustibil în industrie și transporturi grele.  În prezent, UE are o capacitate de producţie a hidrogenului din surse regenerabile de 1 GW.

Comisia mai doreşte să creeze un comerţ transfrontalier cu hidrogen cu state aflate în apropiere cum ar fi Ucraina sau Maroc, care, potrivit grupurilor industriale, pot găzdui capacităţi de producere a hidrogenului de 40 GW până în 2030.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Bruxelles-ul își propune să își folosească piața națională de hidrogen pentru a stabili euro ca monedă de referință pentru tranzacțiile internaționale.

“Vedem un mare potențial pentru rolul euro ca monedă de referință în comerțul internațional cu energie durabilă”, a declarat Simson la un eveniment online găzduit de școala de afaceri Esade din Barcelona.

„Avem ocazia să dezvoltăm hidrogenul din UE într-o piață de referință și să stabilim un punct de referință fiabil pentru tranzacțiile în euro”, a spus ea.

Mai larg, Bruxelles încearcă să promoveze rolul internațional al euro ca o modalitate de a ajuta companiile europene să gestioneze riscurile și costurile valutare și să protejeze economia blocului împotriva șocurilor valutare.

Anul viitor, compania va revizui regulile referitoare la undicii folosiţi ca referinţe în instrumentele financiare şi contracte, cu scopul de a crea indici denominaţi în euro pe pieţele în formare, cum este cea a hidrogenului.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere