Update articol:

Unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Malta, Yorgen Fenech, inculpat pentru asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

https://www.daphne.foundation/en/

Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Malta, Yorgen Fenech, a fost pus sub acuzare pentru asasinarea jurnalistei anticorupție Daphne Caruana Galizia, au declarat procurorii în documentele instanței depuse miercuri. Nu a fost stabilită încă nicio dată pentru proces, potrivit Reuters.

Fenech a fost arestat din noiembrie 2019 şi  acuzat de complicitate la crimă. Între timp a fost supus unor proceduri preliminare, de prezentare a dovezilor, el pledând nevinovat.

Caruana Galizia a fost aruncată în aer de o mașină cu bombă, în timp ce ieșea din reședința sa pe 16 octombrie 2017. Crima a șocat Europa și a ridicat întrebări cu privire la statul de drept în cel mai mic stat membru al Uniunii Europene.

Fenech a condus un imperiu de afaceri, cu interese largi care includ proprietăţi imobiliare, importuri şi un dealer auto. El a mai condus un consorţiu care a obţinut un contract controversat din partea guvernului pentru construcţşia unei centrale de energie.

Caruana Galizia investiga posibile fapte de corupţie legate de acest contract, atunci cînd a fost ucisă.

Trei bărbaţi acuzaţi că au plasat şi declanşat bomba au fost arestaţi în decembrie 2017. De atunci, unul a pledat vinovat ca parte a unui acord şi a fost închis pentru o perioadă de 15 ani. Ceilalţi doi aşteaptă să fie judecaţi.

Melvin Theuma, intermediarul care a dat informaţii referitoare la acest complot, a pus dovezile la dispoziţia anchetatorilor şi a fost graţiat. El a arătat că Fenech l-a însărcinat cu organizarea asasinatului.

Procurorii solicită o condamnare pe viață pentru Fenech, au declarat oficialii instanței. Fenech a fost arestat pe 20 noiembrie 2019, când iahtul său se afla chiar lângă Malta, poliția spunând  că a fost o încercare de a fugi de pe insulă.

Premierul de atunci al Maltei, Joseph Muscat, și-a anunțat demisia în câteva zile de la arestarea lui Fenech după ce s-au găsit legături strânse între omul de afaceri și înalți oficiali guvernamentali. Însuși Muscat a negat mereu faptele ilegale.

Muscat a negat mereu orice faptă ilegală. O investigaţie independentă cu privire la asasinarea lui Caruana Galizia a afirmat luna trecută că statul trebuia să-şi asume responsabilitatea uciderii după crearea ”unei culturi a impunităţii”.

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical