UE va prezenta un pachet privind apărarea democrației, care va scoate la lumină influențele străine disimulate și finanțările dubioase. Nu vom permite cailor troieni ai autocrației să ne atace din interior democrațiile, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind starea UE, susţinut miercuri la Strasbourg în plenul Parlamentului European.
“Astăzi vedem cu toții că trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre. În absolut fiecare zi”, a avertizat preşedinta Comisiei Europene.
Democrația nu s-a demodat, dar trebuie adusă la zi pentru a continua să îmbunătățească viața oamenilor.
Potrivit Ursulei von der Leyen, UE trebuie să fie atentă la modul în care autocrații străini vizează țările noastre: “Entitățile străine finanțează instituții care ne subminează valorile. Dezinformarea lor se răspândește de pe internet în sălile universităților noastre.
La începutul acestui an, Universitatea din Amsterdam a închis un centru de cercetare așa-zis independent, care era, de fapt, finanțat de entități chineze. Acest centru publica așa-numite cercetări privind drepturile omului, calificând drept „zvonuri” dovezile privind lagărele de muncă forțată pentru uiguri. Aceste minciuni sunt toxice pentru democrațiile noastre.
Vă supun atenției următorul lucru: am introdus acte legislative pentru a examina, din motive de securitate, investițiile străine directe în întreprinderile noastre. Dacă facem acest lucru pentru economia noastră, nu ar trebui oare să facem același lucru și pentru valorile noastre?
Trebuie să ne protejăm mai bine de interferențele răuvoitoare”.
Ursula von der Leyen a mai declarat în capitolul “SUSȚINEREA DEMOCRAȚIEI NOASTRE”: “Dacă ne uităm în jurul nostru la lumea de azi, putem avea deseori senzația că ceea ce odinioară ni se părea permanent nu este decât ceva efemer. Și, într-o oarecare măsură, faptul că săptămâna trecută regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață ne-a reamintit acest lucru. Este o adevărată legendă!
A fost o constantă de a lungul evenimentelor turbulente și transformatoare din ultimii 70 de ani. A fost stoică și de neclintit în activitatea sa. Dar, mai mult decât orice, a găsit de fiecare dată cuvintele cele mai potrivite pentru fiecare eveniment din istorie. De la apelurile pe care le-a lansat în 1940 persoanelor evacuate din cauza războiului până la discursul său memorabil din timpul pandemiei. S-a adresat nu numai inimii națiunii sale, ci și sufletului lumii.
Iar când mă gândesc la situația în care ne aflăm astăzi, îmi răsună în minte cuvintele ei de la apogeul pandemiei. Regina declara atunci: „Vom ieși învingători! Iar acest succes va fi al fiecăruia dintre noi!” Ea ne-a reamintit întotdeauna că viitorul nostru are la bază atât ideile noi, cât și cele mai vechi valori ale noastre.
De la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, ne-am străduit să ne onorăm promisiunea democrației și a statului de drept. Iar națiunile lumii au construit împreună un sistem internațional care promovează pacea și securitatea, justiția și progresul economic. În prezent, acesta este însăși ținta rachetelor rusești. Ceea ce am văzut pe străzile orașului Bucea, în lanurile de cereale incendiate și acum la porțile celei mai mari centrale nucleare din Ucraina nu este doar o încălcare a normelor internaționale. Este o încercare deliberată de a le anihila. Acest moment de cotitură din politica mondială necesită o regândire a agendei noastre de politică externă.
Este momentul să investim în puterea democrațiilor. Această activitate începe cu grupul de bază format din parteneri care gândesc ca noi: prietenii noștri din fiecare națiune democratică de pe glob. Vedem lumea în același mod. Și ar trebui să ne mobilizăm puterea colectivă pentru a modela bunurile globale. Ar trebui să depunem eforturi pentru a extinde acest nucleu de democrații. Iar modul cel mai rapid de a face acest lucru este de a ne aprofunda relațiile și de a consolida democrațiile de pe continentul nostru.
Începem cu țările care se află deja pe drumul care duce către Uniunea noastră. Trebuie să le fim alături la fiecare pas. Pentru că drumul către democrații puternice și cel către Uniunea noastră sunt aceleași. Prin urmare, vreau să le spun următoarele cuvinte cetățenilor din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova și Georgia: faceți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi! Am văzut, de asemenea, că este necesar să interacționăm cu țările din Europa nu numai strict în cadrul procesului de aderare.
Iată de ce susțin apelul de a crea o Comunitate politică europeană și ne vom prezenta ideile în acest sens în cadrul Consiliului European.
Viitorul nostru depinde însă și de capacitatea noastră de a interacționa și cu alte țări, nu numai cu principalii noștri parteneri democratici. Multe țări – fie ele mai apropiate sau mai îndepărtate geografic – împărtășesc interesul de a colabora cu noi în ceea ce privește marile provocări ale acestui secol, cum ar fi schimbările climatice și digitalizarea. Aceasta este ideea principală care stă la baza Global Gateway, planul de investiții pe care l-am anunțat în fața dumneavoastră acum un an. Deja dă rezultate pe teren.
Împreună cu partenerii noștri africani, construim două fabrici în Rwanda și Senegal pentru a produce vaccinuri de tip ARNm. Acestea vor fi produse în Africa, pentru Africa, cu tehnologie de nivel mondial.
Și, în prezent, folosim aceeași abordare în America Latină, ca parte a unei strategii mai ample de implicare. Acest lucru necesită investiții la scară mondială.
Prin urmare, vom colabora cu prietenii noștri din SUA și cu alți parteneri din G7 pentru a concretiza această inițiativă.
În acest spirit, voi convoca împreună cu președintele Biden o reuniune a liderilor pentru a revizui și a anunța proiectele de punere în aplicare.
Toate acestea fac parte din activitatea pe care o desfășurăm pentru consolidarea democrațiilor noastre. Dar nu ar trebui să pierdem din vedere modul în care autocrații străini vizează țările noastre. Entitățile străine finanțează instituții care ne subminează valorile. Dezinformarea lor se răspândește de pe internet în sălile universităților noastre.
La începutul acestui an, Universitatea din Amsterdam a închis un centru de cercetare așa-zis independent, care era, de fapt, finanțat de entități chineze. Acest centru publica așa-numite cercetări privind drepturile omului, calificând drept „zvonuri” dovezile privind lagărele de muncă forțată pentru uiguri.
Aceste minciuni sunt toxice pentru democrațiile noastre.
Vă supun atenției următorul lucru: am introdus acte legislative pentru a examina, din motive de securitate, investițiile străine directe în întreprinderile noastre. Dacă facem acest lucru pentru economia noastră, nu ar trebui oare să facem același lucru și pentru valorile noastre?
(…)
De peste 70 de ani continentul nostru se îndreaptă către democrație. Însă beneficiile călătoriei noastre îndelungate nu sunt o certitudine. Mulți dintre noi consideră de mult prea mult timp că democrația este ceva de la sine înțeles. În special cei care, la fel ca mine, nu au trăit niciodată sub pumnul unui regim autoritar.
Astăzi vedem cu toții că trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre. În absolut fiecare zi. Trebuie să le protejăm atât de amenințările externe cu care se confruntă, cât și de viciile care le erodează din interior. Comisia pe care o conduc are nu numai datoria, ci și un rol extrem de nobil de a proteja statul de drept.
Prin urmare, permiteți-mi să vă asigur: vom continua să insistăm asupra independenței sistemului judiciar. Și ne vom proteja bugetul prin intermediul mecanismului de condiționalitate.
Iar astăzi aș dori să mă concentrez asupra corupției, cu toate fațetele sale. Fațeta reprezentată de agenții străini care încearcă să ne influențeze sistemul politic. Fațeta reprezentată de întreprinderile sau fundațiile dubioase care abuzează de banii publici.
Dacă vrem să fim credibili atunci când le cerem țărilor candidate să își consolideze democrațiile, trebuie ca și noi să eradicăm corupția pe plan intern.
Iată de ce anul următor Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului nostru legislativ privind combaterea corupției.
Vom stabili standarde mai ridicate în ceea ce privește infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, pe lângă infracțiunile mai clasice, cum ar fi mita.
Vom propune, de asemenea, includerea corupției în regimul nostru de sancțiuni în materie de drepturi ale omului, noul nostru instrument de protejare a valorilor noastre în străinătate.
Corupția erodează încrederea în instituțiile noastre. Prin urmare, trebuie să luptăm împotriva acesteia cu toată forța legii. Fondatorii Uniunii noastre au urmărit să așeze numai piatra de temelie a acestei democrații. Ei au crezut mereu că eforturile lor vor fi duse la bun sfârșit de generațiile viitoare.
Democrația nu s-a demodat, dar trebuie adusă la zi pentru a continua să îmbunătățească viața oamenilor.
Sunt cuvintele marelui european David Sassoli, căruia astăzi îi aducem cu toții un omagiu. David Sassoli credea că Europa ar trebui să tindă mereu spre noi orizonturi. Iar în mijlocul adversităților acestor vremuri, începem să vedem care ar putea fi noul nostru orizont. O Uniune mai curajoasă. Mai aproape de oameni în vremurile dificile. Care să răspundă cu mai multă îndrăzneală la provocările istorice și la preocupările zilnice ale europenilor. Și care să fie alături de ei în marile încercări ale vieții. Iată de ce Conferința privind viitorul Europei a fost atât de importantă. Aceasta ne-a arătat potențialul unui tip diferit de implicare a cetățenilor, cu mult dincolo de ziua alegerilor. Iar după ce Europa a ascultat vocea cetățenilor săi, a sosit momentul de a trece la fapte. Grupurile de dezbatere ale cetățenilor, care s-au aflat în centrul conferinței, vor deveni acum un element obișnuit al vieții noastre democratice. Iar în scrisoarea de intenție pe care am trimis-o astăzi președintei Metsola și prim-ministrului Fiala, am prezentat o serie de propuneri pentru anul următor care dau curs concluziilor conferinței.
Printre acestea se numără, de exemplu, o nouă inițiativă privind sănătatea mintală. Ar trebui să avem mai multă grijă unii de alții. Iar pentru cei mulți dintre noi care se confruntă cu anxietatea și cu lipsa de repere, un sprijin adecvat, accesibil și la prețuri abordabile poate fi hotărâtor. Instituțiile democratice trebuie să câștige și să recâștige necontenit încrederea cetățenilor. Trebuie să fim la înălțimea noilor provocări pe care istoria ni le aduce mereu în cale.
Așa cum au făcut europenii atunci când milioane de ucraineni le-au bătut la ușă. Aceasta este Europa cu tot ce are ea mai bun. O Uniune a hotărârii și a solidarității. Însă această hotărâre și acest efort de solidaritate încă lipsesc din dezbaterile noastre privind migrația.
Acțiunile față de refugiații ucraineni nu trebuie să fie o excepție. Acestea pot fi modelul nostru de viitor. Avem nevoie de proceduri echitabile și rapide, de un sistem care să fie rezistent la crize și să poată fi implementat rapid, precum și de un mecanism permanent și obligatoriu din punct de vedere juridic, care să asigure solidaritatea. În același timp, avem nevoie de un control eficace al frontierelor noastre externe, cu respectarea drepturilor fundamentale. Vreau o Europă care să gestioneze migrația cu demnitate și respect. Vreau o Europă în care toate statele membre să își asume responsabilitatea pentru provocările comune. Și vreau o Europă care să dea dovadă de solidaritate față de toate statele membre.
Am făcut progrese în privința pactului, avem deja foaia de parcurs. Iar acum avem nevoie de o voință politică pe măsură.
Acum trei săptămâni, am avut ocazia excepțională de a mă alătura unui număr de 1 500 de tineri din întreaga Europă și din întreaga lume, care s-au reunit la Taizé.
Aceștia au opinii diferite, provin din țări și din medii diferite, vorbesc limbi diferite. Cu toate acestea, există ceva care îi leagă. Ei împărtășesc anumite valori și idealuri și cred în valorile lor. Toți sunt pasionați de ceva mai mare decât ei înșiși. Această generație este o generație de visători, dar și de înfăptuitori.
În discursul de anul trecut privind starea Uniunii, am afirmat că aș dori ca Europa să semene mai mult cu acești tineri. Ar trebui să plasăm aspirațiile lor în centrul tuturor acțiunilor noastre. Iar locul potrivit pentru aceasta sunt tratatele noastre fondatoare.
Fiecare acțiune a Uniunii ar trebui să fie inspirată de un principiu simplu: acela de a nu prejudicia viitorul copiilor noștri. De a lăsa lumea un loc mai bun pentru generația următoare.
Prin urmare, stimați deputați, cred că a sosit momentul să consacrăm solidaritatea între generații în tratatele noastre. Este timpul să reînnoim promisiunea europeană. De asemenea, trebuie să îmbunătățim modul nostru de a lucra și de a lua decizii.
Unii ar putea spune că nu este momentul potrivit. Dar dacă vrem cu adevărat să fim pregătiți pentru lumea de mâine, trebuie să fim capabili să abordăm subiectele care contează cel mai mult pentru oameni. Și dacă vrem cu adevărat o uniune mai extinsă, trebuie să vrem să facem și reformele necesare.
Așa cum a solicitat Parlamentul, cred că este timpul pentru o convenție europeană”.