Update articol:

Ursula von der Leyen susține investigația cu privire la originea coronavirusului și spune că ar trebui implicată şi China în acest proces

Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen / Source: EC - Audiovisual Service

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a susținut solicitarea unei investigații cu privire la originea noului coronavirus și a spus că China ar trebui să fie implicată în proces, potrivit CNBC.

Parlamentarii din țări precum Germania, Suedia și Australia au solicitat o investigaţie a modului în care a apărut virusul, care până acum a infectat peste 3,2 milioane de oameni și a ucis peste 230.000. Vorbind la CNBC, Ursula von der Leyen, șeful Comisiei Europene, a declarat că ar dori să vadă China că lucrează împreună cu organizația sa, precum și altele, pentru a demonstra exact cum a apărut virusul.

„Cred că acest lucru este important pentru toți, de fapt pentru întreaga lume este important. Nu știi niciodată când apare următorul virus, așa că toți ne dorim să fim pregătiţi pentru data viitoare, ne-am învățat lecția și am stabilit un sistem de avertizare timpurie care funcționează cu adevărat și întreaga lume trebuie să contribuie la asta ”, a spus ea pentru CNBC.

Ea a cerut mai multă transparență în viitor și a spus că guvernele trebuie să învețe lecții din actuala criză.

„Una dintre lecțiile învățate din această pandemie este că, în general, avem nevoie de date mai solide și mai multă centralizare decât o entitate care analizează aceste date, astfel încât mecanismul de avertizare timpurie să fie mult mai bun”, a spus ea, adăugând: „De exemplu, la nivelul Uniunii Europene, știm că avem nevoie de un sistem de date mai robust pentru astfel de situații”.

Relațiile UE-China

Când a fost întrebată dacă ancheta privind COVID 19 poate duce la o slăbire a relațiilor UE cu China, von der Leyen a spus că nu e cazul. „Nu, nu cred, pentru că este doar pentru interesul tuturor. Această pandemie a provocat atât de multe daune”, a spus ea pentru CNBC.

„Deci este în interesul nostru, al fiecărei țări, să fim mai bine pregătiți data viitoare. Nu vom ști când va mai avea loc o astfel de criză, dar ar trebui să fim mai bine pregătiți acum”.

Comentariile sale vin într-un moment în care Comisia Europeană a fost acuzată că ar fi înmuiat tonul în cazul unui raport de dezinformare în jurul coronavirusului. Instituția a refuzat să cedeze presiunilor din partea Beijingului, însă șeful de politică externă, Josep Borrell, nu a negat faptul că China și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu raportul, a informat Politico.

Noua tulpină de coronavirus, cunoscută sub numele de Covid-19, a fost semnalată prima dată în decembrie în orașul chinez Wuhan. În timp ce China a trimis medicamente și echipamente medicale către alte ţări care se luptă cu coronavirusul, conducerea Chinei s-a confruntat cu critici privind manipularea publică privind  apariţia şi împrăştierea virusului, despre care experții cred că își are originea de la un animal sau dintr-o piață umedă unde se vând animale.

La sfârșitul lunii ianuarie, autoritățile chineze au anunțat o interdicție temporară a comerțului cu animale sălbatice pe piețele umede, supermarketuri, restaurante și platforme de comerț electronic – dar experții și organizațiile pentru animale sălbatice au cerut o interdicție permanentă care să contribuie la prevenirea viitoarelor pandemii.

China a fost, de asemenea, criticată pentru lipsa de transparență pe tot parcursul focarului, pe fondul susținerii că Beijingul a fost prea lent în a răspunde epidemiei.

OMS a avertizat împotriva blamării oricărei țări pentru răspândirea Covid-19, avertizând că acuzarea directă a vreuneia, cu un număr mare de cazuri, ar putea descuraja raportarea exactă asupra focarelor domestice.

Le Yucheng a adăugat că nu există nicio lege internațională care să susțină învinovățirea unei țări pur și simplu pentru că a fost prima care a raportat o boală. „Nici istoria nu oferă un astfel de precedent”, a spus el.

În Statele Unite, președintele Donald Trump a declarat joi, fără a oferi dovezi, că are un grad ridicat de încredere că focarul de coronavirus provine dintr-un laborator din China. Comentariile sale au venit după ce agenția de spionaj din Statele Unite a declarat că serviciile de informaţii americane nu cred că virusul a fost creat de om sau a fost modificat genetic.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/08/2022)

Convocare AGEA - 12 Oct 2022 - Actualizare act constitutiv

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (18/08/2022)

Hotarare AGA E din data de 18 august 2022

VES SA (VESY) (18/08/2022)

Inregistrarea noii structuri a Directoratului in Registrul Comertului

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014