Update articol:

Ursula von ver Leyen: Este un război îndreptat împotriva sistemelor noastre energetice, a economiei noastre, a valorilor noastre și a viitorului nostru; Este războiul autocrației împotriva democrației

europa comisia europeana decarbonizare

Este prima dată când Parlamentul European dezbate starea uniunii în timp ce o parte din teritoriul Europei este devastată de război, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind starea UE, susţinut miercuri la Strasbourg în plenul Parlamentului European.

Aceasta a explicat: “Acum cincisprezece ani, în timpul crizei financiare, am avut nevoie de ani de zile pentru a găsi soluții durabile. Un deceniu mai târziu, când ne-a lovit pandemia, ne-au trebuit doar câteva săptămâni. Anul acesta însă, de îndată ce trupele rusești au trecut frontiera în Ucraina, răspunsul nostru a fost unul unit, hotărât și imediat. Și e un lucru de care ar trebui să fim mândri.

Am demonstrat din nou că există o forță interioară a Europei, o forță de care vom avea nevoie din plin în lunile următoare, care nu vor fi ușoare. Nu vor fi ușoare nici pentru familiile care se căznesc să facă față cheltuielilor de fiecare zi, nici pentru întreprinderi, care trebuie să facă alegeri dificile cu privire la viitorul lor.

Aș dori să fiu foarte clară în această privință: miza este uriașă. Nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă și pentru întreaga lume. Iar tăria noastră va fi pusă la încercare. De către cei care doresc să exploateze orice fel de disensiuni dintre noi.

Acesta nu este doar războiul Rusiei împotriva Ucrainei, este un război îndreptat împotriva sistemelor noastre energetice, a economiei noastre, a valorilor noastre și a viitorului nostru.  Este războiul autocrației împotriva democrației.

Și afirm aici în fața dumneavoastră, cu convingere, că, grație curajului și solidarității noastre, Putin va fi înfrânt, iar Europa va ieși învingătoare”.

Europa a fost alături de Ucraina din prima zi. Cu arme. Cu fonduri. Oferind ospitalitate refugiaților. Și adoptând cele mai aspre sancțiuni care au fost vreodată aplicate oriunde în lume, a mai spus Ursula von der Leyen.

Potrivit acesteia, sectorul financiar al Rusiei este în agonie: “Am tăiat accesul pe piețele internaționale pentru trei sferturi din băncile Rusiei. Aproape o mie de companii internaționale au părăsit țara.

Producția de autoturisme a scăzut cu trei sferturi față de anul trecut. Aeroflot ține avioanele la sol pentru că nu mai există piese de schimb. Armata rusă ia cipuri de la mașinile de spălat vase și de la frigidere pentru a-și repara echipamentul militar pentru că nu mai are semiconductori. Industria rusă e la pământ. Din cauza acțiunilor Kremlinului, economia Rusiei este acum pe cale să treacă în uitare.

Acesta este prețul pentru dâra de moarte și distrugere lăsată în urmă de războiul lui Putin. Și vreau să clarific aici un fapt – sancțiunile vor fi menținute. Este momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu să facem compromisuri pentru detensionarea situației.

Nu va înceta nici sprijinul financiar pe care îl acordăm Ucrainei.

Până în prezent, Echipa Europa a furnizat acestei țări asistență financiară în valoare de peste 19 miliarde de euro, fără a pune la socoteală sprijinul nostru militar. Iar angajamentul pe care ni-l asumăm este unul pe termen lung.

Va fi nevoie de resurse masive pentru reconstrucția Ucrainei. Bombardamentele rusești au provocat, de exemplu, daune sau distrugeri masive în peste 70 de școli. Jumătate de milion de copii ucraineni au început noul an școlar în Uniunea Europeană. Dar sunt atâția alții în Ucraina care pur și simplu nu au săli de clasă în care să învețe.

Prin urmare, doresc să anunț astăzi că vom colabora cu prima doamnă pentru a sprijini reconstrucția școlilor ucrainene distruse. Iată de ce vom furniza 100 de milioane de euro. Pentru că viitorul Ucrainei începe în școlile sale.

Vom acorda în acest sens nu numai finanțare, ci vom oferi Ucrainei și mijloacele de care are nevoie pentru a-și valorifica la maximum potențialul. Ucraina este deja un centru tehnologic în creștere, o țară pe teritoriul căreia se află numeroase întreprinderi tinere inovatoare. Doresc, prin urmare, să acționăm toate pârghiile pieței noastre unice pentru a contribui la accelerarea creșterii și la crearea de oportunități.

În luna martie, am conectat cu succes Ucraina la rețeaua noastră de energie electrică, realizare care era planificată inițial pentru 2024. Am reușit să facem acest lucru în doar două săptămâni. Iar astăzi, Ucraina exportă energie electrică în Europa. Doresc să extind considerabil aceste schimburi comerciale reciproc avantajoase.

Am suspendat deja taxele la import pentru exporturile ucrainene către UE.

Vom integra Ucraina în spațiul nostru european de servicii de roaming gratuite. 

Culoarele noastre de solidaritate sunt o inițiativă de mare succes.

Pornind de la toate aceste realizări, Comisia va colabora cu Ucraina pentru a asigura accesul fără probleme al acesteia la piața unică. Și invers. Piața noastră unică este una dintre cele mai mari povești de succes ale Europei. A venit timpul să o transformăm într-o poveste de succes și pentru prietenii noștri ucraineni.

O lecție pe care o putem desprinde din acest război este aceea că ar fi trebuit să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe PutinAr fi trebuit să o ascultăm pe Anna Politkovskaya și pe toți jurnaliștii ruși care au scos la lumina zilei crimele și au plătit pentru acest lucru prețul suprem. Ar fi trebuit să îi ascultăm pe prietenii noștri din Ucraina, Moldova, Georgia și vocile din opoziție din Belarus. Ar fi trebuit să ascultăm vocile din interiorul Uniunii noastre – din Polonia, din țările baltice și din toate țările din Europa Centrală și de Est.

Toate aceste voci ne spun de ani de zile că Putin nu se va opri. Și au acționat în consecință. Prietenii noștri din țările baltice au depus eforturi uriașe pentru a pune capăt dependenței lor de Rusia. Au investit în energia din surse regenerabile, în terminale GNL și în conducte de interconectare. Toate acestea au fost înfăptuite cu costuri ridicate, însă dependența de combustibilii fosili din Rusia are un preț mult mai mare.

Trebuie să ne debarasăm de această dependență în întreaga Europă”.

BVB | Știri BVB

E-mini Dow Jones TURBO LONG 0.001/28,000/29,000 (EBDOWTL22) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 27 si 28 Septembrie 2022

TURBO LONG ON GOLD FUTURES (RCGLDTL2) (26/09/2022)

Suspendare tranzactionare - 11:31 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG atingere bariera

MedLife S.A. (M) (26/09/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

BRK Dow Turbo Long 29850 (BKDOWTLB4) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 26 si 27 Septembrie 2022