Update articol:

USR transmite că instanța a anulat înființarea Companiilor Municipale, Firea spune că ele vor continua să lucreze

Ana Ciceală, USR:
“Companiile Gabrielei Firea ar fi putut deveni 22 de ‘tel-drumuri’
*Firea: “USR se bucură degeaba”
*Gabriel Dumitrașcu: “Fiecare bucureștean a plătit cu 280 de euro aventura încăpățânată a Gabrielei”

Curtea de Apel Bucureşti a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a Companiilor Municipale, anunţă Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat.
“Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale Companiilor Municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017. Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei”, a precizat sursa citată.

În schimb, Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, joi seara, că decizia Curţii de Apel Bucureşti de a anula toate hotărârile de înfiinţare a Companiilor Municipale nu implică o încetare a activităţii acestora, deoarece aceste societăţi nu sunt radiate de la Registrul Comerţului.
“Nu s-a transferat niciun patrimoniu de la Municipiu către companii, prin urmare sub nicio formă nu s-ar fi putut pune problema, condiţionalitatea, ca votul înfiinţării să fie de două treimi, ci un vot de majoritate simplă, jumătate plus unu. Nu s-a dezmembrat absolut nimic din patrimoniul Municipiului Bucureşti către companiile municipale nou înfiinţate, care vor continua să lucreze de mâine dimineaţă. Nu s-a întâmplat nimic, ele nu sunt radiate de la Registrul Comerţului. Dacă s-ar pune problema radierii ar fi vorba despre un nou proces pe care domniile lor ar trebui să îl câştige – deocamdată nu au câştigat un proces de radiere -şi câtă vreme societăţile nu sunt radiate, ele sunt legal înfiinţate şi vor funcţiona în continuare. Această dezbatere – două treimei, jumătate plus unu – probabil va continua şi se va elucida, sunt convinsă, în perioada următoare”, a precizat edilul general, pentru Realitatea TV, citată de Agerpres.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, deputatul independent de Bucureşti Nicuşor Dan a declarat că nu înţelege “cum se mai poate apăra doamna Firea”, atâta vreme cât decizia Curţii de Apel este definitivă.
“Această chestiune este închisă. Hotărârea Consiliului General propusă de primarul general şi adoptată de CGMB, prin care s-au înfiinţat aceste societăţi comerciale, este anulată definitiv, nu mai există cale de atac. Asta este prima chestiune. Punctul doi: Municipiul Bucureşti a contribuit cu bani la capitalul social al acestor societăţi comerciale. Asta este indubitabil, pentru că aşa s-au format ele. Interpretarea pe care o confirmă Curtea de Apel Bucureşti este că tot ce este acţiune la o societate comercială reprezintă patrimoniu. Municipiul Bucureşti are acţiuni la nişte societăţi comerciale pe care le-a înfiinţat şi prin asta a transferat un patrimoniu din bugetul pe care îl administra către capitalul social al acestor societăţi comerciale”, a spus el.
Firea a replicat că există “căi de atac excepţionale” prevăzute în lege şi a menţionat că a avut mai multe discuţii pe această temă cu profesori în drept.
“Contenciosul administrativ este o ramură complexă şi avem acolo suficiente argumente şi vom apela la acestea. Prin urmare, eu cred că nu e cazul să ne poarte de grijă USR cum ne vom apăra. Putem să ne apărăm şi vom dovedi în continuare că am avut dreptate şi că dreptatea este de partea noastră, pentru că nu am vrut să facem altceva decât o eficientizare a activităţii în administraţie. Să reducem foarte mult costurile provocate de acele firme căpuşă abonate la bugetul statului ani de zile, fără licitaţie, şi de asemenea să putem să avem o activitate mult mai eficientă. În privinţa constituirii capitalului social, votat de CGMB, ca şi bugetul naţional, ca şi bugetele altor municipalităţi, se votează cu majoritate simplă. Sub nicio formă două treimi. (…) USR se bucură degeaba în această noapte şi probabil mâine, pentru că este un câştig de moment, doar de imagine, dar nu pe fond. Vom demonstra acest lucru în perioada următoare”, a spus ea.
Nicuşor Dan a replicat că în cazul în care Gabriela Firea doreşte să eficientizeze achiziţiile publice din Bucureşti trebuie să le realizeze prin Direcţia de Achiziţii Publice.
“Să facă toate achiziţiile publice prin această direcţie, prin sistem SICAP naţional şi să aibă grijă să nu mai existe firme căpuşă, care să sugă bugetul Municipiului Bucureşti. În felul acesta, companiile pe care le-a înfiinţat nu mai trebuie să asculte de legea achiziţiilor publice şi nu mai are practic niciun mecanism de control. Trebuie să o credem pe cuvânt pe doamna Firea că nu o să mai sifoneze bani. Eu personal aş prefera să mă încred în mecanismele pe care legea achiziţiilor publice le face”, a spus el.
Preşedinte USR Bucureşti, Roxana Wring, consilier municipal şi semnatar al acţiunii în instanţă, a apreciat că aceste companii sunt “un eşec managerial şi financiar de proporţii”.
“Instanţa a decis astăzi (n.r. joi) că toate companiile au fost înfiinţate de Gabriela Firea cu încălcarea legii, aşa cum am spus şi noi încă de anul trecut. Este o veste foarte proastă pentru găştile din Voluntari care îşi văd năruit visul de a pune mâna pe Bucureşti bucată cu bucată. Este în schimb o veste foarte bună pentru bucureşteni pentru că aceste companii nu vor mai înghiţi sute de milioane de euro aşa cum au făcut-o până acum. Aceste companii sunt un eşec managerial şi financiar de proporţii pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă”, a susţinut Wring.
Ea a adăugat că actualul primar general “a girat şi a forţat împotriva legii” înfiinţarea acestor companii.

“Actualul primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înfiinţate peste noapte. Şi actualul primar trebuie să plătească. Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mare dezastru edilitar şi financiar din Bucureşti din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată şi i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate nu a ascultat şi a împins oraşul şi banul public într-o groapă de unde vom ieşi foarte greu”, a opinat ea.
Ana Ciceală, consilier municipal USR şi semnatar al acţiunii în instanţă, a precizat că în urma acestei decizii banii bucureştenilor trebuie să se întoarcă la bugetul Capitalei.
“Companiile Gabrielei Firea ar fi putut deveni 22 de ‘tel-drumuri’ nu mai mici, ci chiar mai mari decât cunoscuta companie din Teleorman. Pentru că, dacă instanţa nu ar fi pus stop acestei ilegalităţi în formă continuată, o majoritate simplă PSD-ALDE ar fi putut să vândă pe nimic aceste companii unor indivizi bine conectaţi la camarila Gabrielei Firea. Am fi putut vedea cum cele 500 de milioane de euro ajung după o schemă deja consacrată în buzunarele unor indivizi care nu au nicio legătură cu binele şi cu interesul public. Din fericire, acest risc nu mai există. Instanţa a decis că toate companiile sunt înfiinţate ilegal, ceea ce înseamnă că banii bucureştenilor trebuie să se întoarcă la bugetul Capitalei”, a subliniat ea.

 

Gabriel Dumitrașcu, candidat în cursa internă PNL pentru Primăria Capitalei, a spus, pe Facebook: “Cele 22 companii municipale desființate de Curtea de Apel.

Bucureștiul în pragul celei mai mari crize administrative.

Primarul nu se califică la locul de muncă! Dacă mai era nevoie de confirmarea faptului că neputința, neștiința și superficialitatea unui primar duc comunitatea la pierdere, ea a venit. Plătim noi pentru greșelile ei. Pâna acum ne- a costat jumătate de miliard de euro. Fiecare bucureștean a plătit cu 280 de euro aventura încăpățânată a Gabrielei. Lipsa de experiență relevantă la cel mai înalt nivel al managementului, lipsa de viziune, dar și autosuficiența o fac să compromită orice proiect care în mod normal ar fi viabil si benefic. Nu e suficient să vrei. Mai trebuie să stii și cum și când să faci!”

BVBStiri BVB