Update articol:

Va reduce OPEC producția de petrol de Ziua Muncii? (Oil Price)

OPEC
  • OPEC se întrunește pe 5 septembrie pentru a discuta despre starea pieței petrolului.

  • Cartelul are în vedere reducerea producției de petrol.

Semnalul Arabiei Saudite de acum două săptămâni că OPEC+ ar putea decide să reducă producția în orice moment a reușit să ridice prețurile petrolului Brent la peste 100 de dolari pe baril timp de aproximativ o săptămână, potrivit unei analize Oil Price .

Ministrul saudit al energiei spune că OPEC+ ar putea reduce producția în orice moment

Dar săptămâna trecută, noi blocaje în China, temerile intensificate de recesiune și îndrumările conform cărora Fed va continua cu majorările mari ale ratelor cheie ale dobânzilor au făcut ca prețurile petrolului să scadă la 90 de dolari.

În timp ce OPEC insistă că cererea de petrol este robustă și va fi așa până la sfârșitul anului, datele sugerează că cererea la principalul importator de petrol din lume, China, a fost slabă în această vară, pe fondul blocajelor cauzate de COVID și al încetinirii activității fabricilor.

Se estimează că importurile globale de țiței din Asia au scăzut în august față de iulie, importurile din India, al treilea cel mai mare importator de țiței din lume, scăzând de asemenea de la o lună la alta, potrivit datelor Refinitiv Oil Research citate de Reuters Asia Commodities and Energy.

OPEC+ se întrunește pe 5 septembrie pentru întalnirea sa lunară regulată pentru a evalua condițiile pieței și a decide cum să procedeze cu acordul care expiră în decembrie anul acesta. Grupul, teoretic, a oprit până la sfârșitul lunii august toate reducerile masive din mai 2020, dar se estimează că este cu 2,9 milioane de barili pe zi (bpd) sub ținta colectivă.

Acum întrebarea de un milion de dolari este: vor exista noi reduceri?

Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg printre 19 analiști din industrie, OPEC+ este de așteptat să mențină ținta producției de petrol pentru octombrie la același nivel ca în septembrie.

Mai mult, rafinăriile din Asia se așteaptă ca Arabia Saudită să reducă prețul țițeiului său emblematic pentru Asia pentru octombrie, pe fondul cererii slabe de combustibil și a concurenței crescute din partea țițeiului din alte regiuni. Dacă săptămâna viitoare Saudi Aramco își reduce într-adevăr prețurile, ar fi o admitere a unei cereri de slăbire pentru țiței din Orientul Mijlociu în regiunea cheie importatoare de petrol, Asia.

OPEC insistă că cererea de petrol este puternică. Cererea globală de petrol este încă robustă și va fi astfel până la sfârșitul acestui an, a declarat luna trecută secretarul general al OPEC, Haitham al-Ghais, pentru Reuters, menționând că vânzările recente nu au reflectat elementele fundamentale și au fost determinate de frică.

Dar cele mai recente date compilate de Refinitiv descriu o imagine diferită.

Se așteaptă că importurile din China în august vor fi doar puțin peste cele din iulie, iar importurile totale din iunie-august sunt estimate la aproximativ 1,5 milioane bpd sub media de achiziții din 2021, notează Reuters.

În iulie, producția de țiței la rafinăriile chineze a scăzut la cel mai redus nivel de la apogeul pandemiei în martie 2020, pe fondul întreruperilor neplanificate a instalațiilor și a ratelor de procesare mai scăzute la rafinăriile independente din cauza scăderii marjelor de rafinare. O nouă rundă de anchete fiscale asupra rafinăriilor private, așa-numitele ceainice (n.n. Rafinăriile private din China au apărut la începutul anilor 1990 și au devenit cunoscute sub numele de „ceainice” datorită formei modelelor lor timpurii), ar putea încetini și mai mult ratele de procesare a țițeiului la cel mai mare importator de țiței din lume, în timp ce noile blocaje din această săptămână în mai multe orașe mari nu ajută nici cererea.

Temerile de distrugere a cererii, odată cu încetinirea activității industriale nu numai în China, ci și în Europa și S.U.A., au făcut săptămâna aceasta ca prețul petrolului să scadă la nivelurile de dinainte de 21 august, când ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat că OPEC+ este gata să reducă producția în orice moment, sub orice formă, dacă consideră că ar aduce stabilitate pieței „schizofrenice” a petrolului.

Dacă OPEC+ surprinde majoritatea observatorilor pieței și anunță reduceri pe 5 septembrie, ar putea susține prețul petrolului pentru o vreme. Cu toate acestea, rezultatul cel mai probabil al întâlnirii de luni ar putea fi o abordare de așteptare și o declarație vagă de disponibilitate pentru a face orice este necesar pentru a „stabiliza” prețurile petrolului, ceea ce în limbajul OPEC+ înseamnă de obicei „creșterea” prețului petrolului.

Două mari incertitudini planează pe piață, în afară de unde va merge cererea de aici, și ar putea determina OPEC+ să aștepte mai multă claritate înainte de a anunța posibile reduceri de producție. Acestea sunt așa-numitul acord nuclear iranian și aprovizionarea cu petrol de la Rusia, membru cheie OPEC+, care ar putea scădea de la nivelurile actuale foarte rezistente, odată ce embargoul UE asupra importurilor maritime de țiței și combustibil rusesc va intra în vigoare la începutul anului 2023 și țările vor anunța o limită de preț pentru petrolul rusesc.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021