Update articol:
Gabriel Dumitrașcu, scrisoare către Eugen Teodorovici și prefectul Capitalei:

“Vă solicit să cereți Primăriei Municipiului București un proiect de buget pentru anul 2019 care să respecte legea în formă și în fond”

Primăria Municipiului București a pus în dezbatere publică proiectul de buget pentru 2019, care nu  nu respectă cerințele legale, susține Gabriel Dumitrașcu, vicepreședinte PNL București și candidat în competiția internă a PNL pentru Primăria Capitalei (PMB). Potrivit domniei sale, propunerea de buget nu cuprinde datele financiare pentru anii 2017 și 2018, astfel încât e imposibil de făcut o analiză prin comparație a propunerilor pentru 2019.

Domnia sa a sesizat Ministrul finanțelor publice și Prefectul Municipiului București cu privire la neregulile constatate și a solicitat să intervină și să oblige Primăria Municipiului București să respecte legea.

Gabriel Dumitrașcu, vicepreședinte PNL București și candidat în competiția internă a PNL pentru Primăria Capitalei (PMB), a transmis, astăzi, o scrisoare ministrului finanțelor publice, Eugen Teodorovici, potrivit căreia propunerea de buget pentru municipiul București în anul 2019 este “ilegală și netransparentă”. 

Gabriel Dumitrașcu a transmis lui Eugen Teodorovici: “Respectarea legii este o obigație a tuturor cetățenilor și a instituțiilor. Vă rog să constatați că propunerea de buget a municipiului București pentru anul 2019, aflată în procedura de conultare și dezbatere publică, nu este formulată în conformitate cu prevederile din Legea nr.273/2006, privind finanțele publice locale și a Legii responsabilității fiscal bugetare nr.69/2010 și nu respectă normă și modelul transmise cu scrisoarea cadru a MFP-cabinet ministru nr.465623/28.09.2018.

Proiectul de buget propus de PMB nu cuprinde, conform normelor din scrisoarea cadru, Cap. B. “Cerințe privind elaborarea proiectului de buget, structura informațiilor”, informațiile referitoare la execuțiile bugetare 2017 și 2018 și a estimărilor pentru anii 2020-2022. Neincluderea acestor informații publice, pe lângă lipsa de transparență, nu permite nici efectuarea unor analize a evoluțiilor pe capitolele bugetate și prin urmare, nu se îndeplinește scopul prevăzut în lege al consultării și dezbaterii publice.

Având în vedere principiul prudențialității, consider că veniturile trebuiau plafonate la realizatul din anul anterior, având în vedere prevederile art.14 alin.(7) din Legea nr.273/2006, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că în situația în care gradul de realizare a veniturilor proprii programate în bugetele instituției în ultimii doi ani anteriori anului curent este mai mic de 97% pe fiecare an, aceste instituții fundamentează veniturile proprii pentru care se elaborează proiectul de buget cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent anului curent. Astfel vă pun în vedere că veniturile proprii ale Municipiului București au fost realizate doar în proporție mai mică de 80%, conform adresei MFP-ANAF nr 6936/01.02.2019, privind indicatorii execuției bugetare pentru 2019.

De asemenea, cheltuielile bugetate în 2019 sunt mult exagerate față de realizatul din 2018, lăsând loc la noi promisiuni care nu vor avea finanțare. Pe fond, va rog să constatați că, propunerea de buget nu acoperă în mod predictibil nici măcar cheltuielile obligatorii de funcționare. În condițiile date, investițiile noi vor fi zero.

Având în vedere cele de mai sus, vă solicit să întreprindeți demersurile legale conform atribuțiilor cu care ați fost investit și să solicitați Municipiului București, prin Primăria Municipiului București, să întocmească un proiect de buget pentru anul 2019 care să respecte legea în formă și în fond”.

De asemenea, Gabriel Dumitrașcu a transmis o scrisoare similară și lui Sever Romulus Stana, prefect al Prefectului Municipiului București,  privind propunerea de buget pentru municipiul București în anul 2019: “Domnule Prefect,
Respectarea legii este o obligație a tuturor cetățenilor și a instituțiilor.
Va rog să constatați că  propunerea de buget a municipiului București pentru anul 2019, aflată în procedura de consultare și dezbatere publică, nu este formulată în conformitate cu prevederile din Legea nr.273/2006, privind finanțele publice locale și a Legii responsabilității fiscal bugetare nr.69/2010 și nu respectă normă și modelul transmise cu scrisoarea cadru a MFP-cabinet ministru nr.465623/28.09.2018.
Proiectul de buget propus de PMB nu cuprinde, conform normelor din scrisoarea cadru,  Cap. B.„ Cerințe privind elaborarea proiectului de buget, structura informațiilor”, informațiile referitoare la execuțiile bugetare 2017 și 2018 și a estimărilor pentru anii 2020-2022. Neincluderea  acestor informații publice, pe lângă lipsa de transparență, nu permite nici efectuarea unor analize a evoluțiilor pe capitolele bugetate și prin urmare, nu se îndeplinește scopul prevăzut în lege pentru consultare și dezbatere publică.
Având în vedere cele de mai sus, va solicit să  întreprindeți demersurile legale conform atribuțiilor cu care ați fost investit și să solicitați Municipiului București, prin Primăria Municipiului București, să întocmească un proiect de buget pentru anul 2019 care să respecte legea în formă și în fond”.

 

 

BVBStiri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/06/2021)

Numire Presedinte provizoriu CS si aprobare componenta comitete consultative

CEMACON SA (CEON) (23/06/2021)

Linie de Productie Invelis Ceramic

PREBET SA AIUD (PREB) (23/06/2021)

Notificare prag detineri/vot<15%

ELECTROARGES SA (ELGS) (23/06/2021)

Schimbari in Componenta CA - Numire Administratori Provizorii