Update articol:

Vâlcov: “Nu numai aurul se află în afara graniţelor, ci şi cealaltă rezervă, de 30 de miliarde de euro, se află în diferite titluri de stat, aşa cum a considerat BNR”

pixabay.com pixabay.com

Nu cred că ar fi o problemă ca din cele 36 de miliarde de euro rezerva României, fie că vorbim de aur sau valută, o parte (10%) să fie repatriată în România, declarat, astăzi, Darius Vâlcov, consilierul premierului pe probleme economice, în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3.  

Acesta a explicat: “Trebuie să ştim că nu numai aurul se află în afara graniţelor, ci şi cealaltă rezervă, 30 de miliarde de euro, se află tot în străinătate în diferite titluri de stat, aşa cum a considerat Banca Naţională a României. Atâta timp cât Germania, Austria, Elveţia şi Ungaria, ţări model din anumite puncte de vedere, în special pe partea economică, au procedat la acest lucru, nu cred că este o problemă ca şi România să facă asta”.

95% din aur reprezintă 10% din rezerva totală, potrivit lui Vâlcov.  

Potrivit lui Darius Vâlcov,  practica europeană din ultimii ani ne arată care este tendinţa ţărilor din UE cu privire la rezervele de aur şi  în prezentarea proiectului de lege privind repatrierea aurului de la Banca Angliei sunt prezentate ţările care au început sau care sunt în derulare de repatriere a unei părţi din rezerve.

Banca Naţională a României precizează în Raportul anual 2017:

“Redobândirea de către aur a rolului de activ strategic, dar și creșterea tensiunilor geopolitice la cote alarmante, mai ales în prima parte a anului 2014 (alipirea Crimeii la Rusia, evenimentele din Ucraina și Orientul Mijlociu), au determinat reanalizarea de către decidenții din cadrul băncilor centrale a politicilor privind distribuția în conturile din afara țării a rezervelor fizice de aur, tendință remarcată mai ales în Europa.
Băncile centrale din Germania, Olanda și Austria sunt printre principalele autorități monetare care au anunțat, într-un mod transparent, programe de echilibrare a distribuției rezervelor de aur între locațiile din străinătate și din țară, prin repatrierea unei părți a rezervelor de aur depozitate în afara granițelor. Argumentele oferite în favoarea acestor decizii au avut la bază diversificarea riscului, în condițiile în care concentrarea în anumite conturi din afara țărilor respective era de peste 70 la sută din totalul rezervelor de aur ale acestor țări, dar și inducerea unui efect pozitiv asupra încrederii populației din țările respective“.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, recent, la Senat o propunere legislativă, prin care depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României (BNR) în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă. Cei doi solicită procedura de urgenţă pentru această propunere legislativă.    

Iniţiatorii susţin în expunerea de motive a proiectului că în contextul actual „se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur”: 
„Evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale. În mod cert, rezultatul acestei evoluţii îl determină politicile macro-economice guvernamentale, cadrul legislativ aplicat şi măsurile prudenţiale şi corective adoptate de Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României. Faţă de perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană, pe fondul atingerii statutului de economie funcţională de piaţă, dar şi faţă de perioada de criză financiară internaţională, situaţia actuală este semnificativ îmbunătăţită, îndreptăţind o abordare diferită în privinţa unora dintre practicile prudenţiale. Perspectivele se menţin pe linia unei evoluţii similare, fără pericolul unor crize semnificative, blocaje sau alte influenţe negative majore. În acest context, apreciem că se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur, deţinute în tezaurul propriu sau în străinătate, ca parte a rezervelor constituite din aur şi operaţiuni externe”.

Aceştia menţionează că, „din informaţiile deţinute, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispoziţiilor legale se găseşte în proporţie de circa 65% în străinătate”.

BVBStiri BVB

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (15/07/2020)

Notificare Tradeville - Reluare furnizare cotatii incepand cu ora 10:36

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (15/07/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017

OMV PETROM S.A. (SNP) (15/07/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017 - iunie 2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (15/07/2020)

VAN la data de 30 iunie 2020