Update articol:

Varşovia acuză Berlinul că vrea să construiască un al “IV-lea Reich german”

Polonia Sursa foto: pixabay.com

Liderul partidului naţional-conservator aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Germania că vrea să transforme Uniunea Europeană într-un “al IV-lea Reich german” federalist, într-un interviu publicat vineri, informează AFP.

Sunt ţări care “nu sunt entuziasmate de perspectiva de a construi un al IV-lea Reich german pe baza UE”, a declarat preşedintele partidului Lege şi Justiţie (PiS), pentru cotidianul polonez de extremă dreapta GPC.

Potrivit lui Kaczynski, care este de asemenea vicepremier însărcinat cu securitatea naţională, termenul de al IV-lea Reich german “nu are nimic negativ, nu este vorba de al III-lea Reich (nazist), ci de primul”, prin urmare de Sfântul Imperiu roman germanic.

În timpul recentei vizite a noului cancelar federal german Olaf Scholz în Polonia, omologul său polonez Mateusz Morawiecki a calificat drept “utopic şi prin urmare periculos” sprijinul guvernului de coaliţie german pentru un federalism mai mare al UE. Morawiecki a amintit cu această ocazie de conceptul unei “Europe de naţiuni suverane”, apărat de puterea poloneză.

Potrivit lui Kaczynski, considerat în general ca fiind “creierul” oricărei schimbări importante în Polonia, “dacă noi, polonezii, am fi de acord cu o astfel de supunere modernă, am fi degradaţi în diferite moduri”.

De asemenea, polonezii ar fi atacaţi la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), care este, potrivit lui, un “instrument de bază folosit” pentru a impune ideile federaliste. CJUE “poate interpreta dreptul european şi trage din acesta concluzii de-a dreptul uzurpatorii. Şi ea o şi face”, a afirmat Kaczynski.

Bruxellesul este angajat într-o veche şi profundă dispută cu Varşovia, în special cu privire la reformele judiciare lansate de PiS, la putere din 2015. Aceste reforme, acuzate că subminează independenţa judecătorilor, i-au adus Poloniei mai multe condamnări la CJUE.

Sub influenţa naţional-populiştilor, Tribunalul Constituţional al Poloniei a contestat deja în iunie autoritatea CJUE, iar în octombrie a pus sub semnul întrebării primatul dreptului european asupra celui polonez.

Miercuri, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei după decizia anunţată în octombrie de Tribunalul Constituţional din această ţară în care era contestată întâietatea dreptului european în faţa celui naţional. Comisia Europeană a subliniat că Tribunalul Constituţional al Poloniei “nu mai corespunde exigenţelor unui tribunal independent şi imparţial stabilit prin lege, după cum cere tratatul” UE.

Într-o primă reacţie, ministrul-adjunct al justiţiei din Polonia, Sebastian Kaleta, a declarat că lansarea procedurii de infringement împotriva ţării sale reprezintă un atac asupra Constituţiei şi suveranităţii Poloniei.

BVB | Știri BVB