Update articol:
TENSIUNI ÎN COALIŢIA DE GUVERNARE

Varujan Vosganian: “Viorica Dăncilă trebuie să aleagă până miercuri între relansare și supraviețuire” 

Surse foto: facebook.com

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat că premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ”sprijinul pentru rămânerea la guvernare”

Premierul Viorica Dăncilă, preşedinte al PSD: Stilul “mincinos şi duplicitar” al lui Victor Ponta a reprezentat unul dintre motivele pentru care nu am acceptat o colaborare cu PRO România

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a transmis, astăzi, că în absența premierului de la ședința coaliției nu s-a discutat despre măsurile propuse de ALDE pentru restartarea guvernării și că premierul Viorica Dăncilă trebuie să aleagă până miercuri între relansare și supraviețuire. 

„Astăzi, 19 august 2019, trebuia să aibă loc o întâlnire a coaliției, având ca temă răspunsul PSD față de poziția ALDE privind măsurile ce trebuie luate în vederea restartării actului de guvernare. Dat fiind că doamna Viorica Dăncilă, președintele PSD și prim-ministru, a absentat, din motive care nu ne-au fost precizate, subiectul respectiv nu a putut fi abordat. Așteptăm ca, odată cu reprogramarea întâlnirii, cel mai probabil pentru miercuri, prim-ministrul să ne prezinte cu claritate care este, între relansare și supraviețuire, opțiunea sa în privința activității Guvernului”, a scris Vosganian pe Facebook.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat că premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ”sprijinul pentru rămânerea la guvernare” şi a susţinut că discuţiile au eşuat din cauza şefei social-democraţilor, care a acceptat toate condiţiile pe care liderul Pro România i le-a pus, cu excepţia celei referitoare la renunţarea candidaturii la prezidenţiale.

Potrivit liderului Pro România, Viorica Dăncilă a fost de acord cu patru condiţii pe care le-a pus pentru a intra la guvernare: restructurarea totală a Guvernului, prezentarea unui nou program de guvernare, “realist şi eficient”, asigurarea stabilităţii economice şi bugetare, renunţarea la ordonanţe de urgenţă care să modifice Codul fiscal introducând “peste noapte taxe şi impozite aberante”, numirea în Guvern pe criteriul profesionalismului.

În replică, premierul Viorica Dăncilă, preşedinte al PSD, a spus că stilul “mincinos şi duplicitar” al lui Victor Ponta a reprezentat unul dintre motivele pentru care nu a acceptat o colaborare cu PRO România.  “Stilul acesta mincinos şi duplicitar al domnului Victor Ponta este unul dintre motivele pentru care nu am mai dorit să colaborăm, până la urmă. Neseriozitatea sa, dorinţa permanentă de a ieşi în faţă prin orice mijloace, inclusiv prin neadevăruri, nu fac casă bună cu PSD. Este un om incapabil să construiască şi ştie doar să distrugă. Crin Antonescu a spus foarte clar motivul pentru care Ponta a distrus USL: este un om care are tot timpul o agendă ascunsă, croită nu pe interesele ţării, ci pe interese personale”, a scris Viorica Dăncilă, luni, pe Facebook.

Liderul social-democraţilor a susţinut că nu face “trocuri politice” de genul “intri tu şi îl dăm pe celălalt afară”. “Nu asta înseamnă politica pentru mine. Dacă domnia sa a făcut astfel de tranzacţii tot timpul (inclusiv cu Traian Băsescu), fără consultarea colegilor de partid, care aveau ca scop să îşi asigure scaunul, eu prefer deciziile luate în forurile partidului. Colegii mei şi-au exprimat ferm, în CEx, opinia faţă de o alianţă cu Pro România şi ei îl cunosc foarte bine pe Victor Ponta”, a mai scris Dăncilă.

Vicepreşedinte ALDE Andrei Gerea a reacţionat la dezvăluirile lui Victor Ponta despre negocierile cu Viorica Dăncilă şi la discuţiile anunţate de premier cu UDMR şi a acuzat PSD de dublu limbaj şi agende ascunse.

“PSD arată pe zi ce trece un dublu limbaj în ceea ce privește coaliția de guvernare.

Pe de o parte, în public, dna premier spune că vrea ca actuala coaliție să funcționeze, spune că nu vrea să plece ALDE de la guvernare.

Pe de altă parte, însă, despre aceeași doamnă Dăncilă aflăm cum negociază majorități pe la colțuri cu diverse formațiuni, cu principalul scop de a asigura o nouă formulă parlamentară care să-i ofere continuarea guvernării.

Nu putem să nu ne întrebăm, în acest context, de câte ori nu o fi făcut aceste lucruri înainte și cu cine? Şi, astfel, din nou, ne amintim şi de ceea ce speram să fi fost speculații cu privire la blatul făcut de dna premier cu Klaus Iohannis.

Este greu să știm ce să mai credem în actuala situație.

Pentru noi nu reprezintă o noutate discuțiile și negocierile pe care PSD le poartă cu alte formațiuni politice pentru a încerca să le coopteze la guvernare în locul ALDE. Nu e pentru prima dată când astfel de negocieri au loc. Ele au avut loc și în trecut, au loc și în prezent, după cum relatează dl Ponta.

În anii trecuți, PSD purta negocieri fie cu UDMR, fie cu PMP sau alte formațiuni pentru a avea majoritate. Motivul? Faptul că ALDE nu era de acord cu anumite măsuri care ar fi reprezentat un derapaj, lucru spus și public.

Spre deosebire de PSD, ALDE a acționat în cadrul acestei alianțe întotdeauna corect, fără a avea agende ascunse, fără a avea planuri de rezervă.

Am acționat drept busola acestei guvernări, asigurând echilibru și stabilitate politică. Din păcate, cei din PSD au avut alte interese, alte planuri, alte agende”, a scris Gerea pe Facebook.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/08/2021)

Rezultate exprimare optiune conform Hotararea nr. 3 AGEA 27.04.2021

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (03/08/2021)

Convocare AGAE_07/08 Septembrie 2021

TERAPLAST SA (TRP) (03/08/2021)

Hotarare CA din 02.08.2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/08/2021)

Conferinta telefonica investitori si analisti - S1 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (03/08/2021)

Solutionare definitiva litigiu KJK Balkan Holding S.a.r.l