*Dumitru Chisăliță: România se poate alimenta în proporție de peste 60% din “venitul nostru curent de energie”
Sectorul de petrol și gaze a avut și are o importanță semnificativă în economie, a spus Vasile Iuga, consultant în energie, astăzi, la Banca Națională a României, la dezbaterea “Impactul economic al industriei de petrol și gaze din România pe parcursul a 100 de ani”.
Potrivit acestuia, există studii care arată că pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, în perioada 2018-2040, sunt necesare investiții de 15,7 miliarde dolari, cheltuieli operaționale de 6,5 miliarde dolari, iar veniturile la stat ar fi de 26 miliarde de dolari.
Dumitru Chisăliță, director al Muzeului Gazelor din Mediaș, consideră că România se poate alimenta în proporție de peste 60% din “venitul nostru curent de energie” (energie primită constant de la soare, vânt, ape, pământ etc), ce poate fi completat parțial din “capitalul nostru de energie“ (depozitele de energie formate în scoarța terestră din forme de viață pe care soarele, aerul, apa, pământul etc. le-a hrănit cu milioane de ani în urmă).
Domnia sa mizează pe o energie inteligentă, pentru următorii 100 de ani. Conform domniei sale, energia inteligentă sumarizează: creșterea eficienței energetice, managementul energetic, rețele de distribuție inteligentă, contorizare inteligentă, reducerea sărăciei energetice, diseminarea și educația consumatorilor, valorificarea extrinsecă a resurselor energetice, exploatarea valorii adăugate a sistemelor actuale energetice, toate abordate din prisma cercetării și inovării sinergice – tehnică, economică, comercială, juridică, politică, socială și ecologică.
Dumitru Chisăliță a spus: “În prezent, doar 40% din energia pe care o folosim ajunge să fie energie utilă. Scopul, dorința și crezul meu este că putem crește, în următorii 30 de ani, acest procent la 70%, și în același timă putem reduce pierderile, atât în zona consumatorilor cât și a operatorilor, și să folosim mai mult energiile regenerabile, nefolosite în prezent”.
Viziunea domnului Chisăliță pentru 2050 cuprinde – 30% transport ecologic, 15% noi surse de gaze în energetica urbană, 5% din consumul de energie primară prin extragerea și utilizarea energiei termice și cinetice din fluxul care circulă prin conducte, 10% din consumul de energie prin recuperarea energiei secundare, 5% reducerea consumului de energie prin autogestiunea și reducerea fluctuațiilor de consum și a dezechilibrelor prin stocare a energiei, reducerea costurilor cu 30% prin creșterea eficienței, eficacității și productivității muncii la firmele din sectorul gazelor, creșterea gradului de recuperare a resurselor de gaze, descoperirea de noi resurse on și off shore de gaze, explorarea resurselor neconvenționale, extinderea businessului companiilor românești în afara României, diversificarea surselor de import și tranzit de gaze.