Update articol:

Vasile Iuga: România se poate confrunta cu o penurie de energie, în perioade critice, cu impact asupra economiei și populației

* Avem vulnerabilități majore, inclusiv comparativ cu vecinii, Bulgaria și Ungaria, arată Vasile Iuga
*Iuga: Avem ramuri industriale amenințate, în condițiile prețurilor energiei din România, din această perioadă

Nicio țară europeană nu și-a tratat atât de rău potențialul energetic cum a făcut-o România, consideră Vasile Iuga, specialist în energie, la lansarea primului „Barometru de securitate energetică”, lansat de Inscop Research.

În opinia sa, România se poate confrunta cu o penurie de energie, în perioade critice, cu impact asupra economiei și populației.

Domnia sa a detaliat: “Am amânat investițiile, în mod inacceptabil, și baza de producție și activele din sistemul energetic, în proporție foarte mare, au durata de viață expirată.

Am amânat restructurări, modernizări, care ar fi putut să aibă un impact social. Am amanat si alte decizii importante, precum protecția consumatorilor vulnerabili.

Am creat un mediu de reglementare și fiscal instabil și impredictibil, ceea ce a condus, în mod firesc, la amânarea investițiilor. Investițiile în energie sunt mari, se fac în condiții de risc și se recuperează pe termene îndelungate. De aceea, stabilitatea și predictibilitatea cadrului fiscal, cadrului de reglementare, în general, sunt esențiale pentru investitori. Acest lucru conduce și la o anumită încetinere a descoperirii de resurse noi. Am asistat la decapitalizarea masivă a companiilor energetice cu capital majoritar de stat.

Astfel, au apărut vulnerabilități majore în securitatea energetică a României, în ceea ce privește atât securitatea aprovizionării, precum și predictibilitatea și stabilitatea prețurilor energiei, cu impact major asupra economiei românești și asupra consumatorilor industriali și casnici.

Avem ramuri industriale amenințate, în condițiile prețurilor energiei din România, din această perioadă. Este vorba, în primul rând, de industria siderurgică.”

Potrivit lui Vasile Iuga, sistemul nostru energetic are vulnerabilități majore, inclusiv comparativ cu vecinii, Bulgaria și Ungaria: „Ungaria, slab înzestrată cu resurse energetice, prin politici publice inteligente, urmărite dincolo de ciclurile electorale, a reușit să-și îmbunătățească semnificativ securitatea energetică.

Ungaria consumă anual aproximativ 11 miliarde mc de gaze naturale, comparativ cu România, din care importurile reprezintă două treimi, dar capacitatea interconectorilor Ungariei este de 24-25 miliarde mc pe an. Ungaria dorește să își construiască interconectori cu toți cei șapte vecini ai săi.

Noi consumăm 11 miliarde mc, asigurați 80-90% din intern, și capacitatea interconectorilor noștri este de aproximativ 15 miliarde mc pe an, 90% dintr-o singură sursă – Medieșul Aurit și Isaccea, adică Ucraina.

La diversitatea interconectorilor, stăm mai prost ca Ungaria.

La fel, Bulgaria, care nu are resurse pe teritoriul său, dependentă de importuri din Rusia, prin politici inteligente se plasează mai aproape de marile coridoare energetice decât noi. Constatăm că, de fapt, pe noi, marile coridoare energetice ne cam ocolesc.”

Izolarea de marile conectoare este o vulnerabilitate, a mai adaugat specialistul.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/12/2021)

Structura actionariat la data de 26 noiembrie 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (08/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG - versiune limba Engleza

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (08/12/2021)

Reluare tranzactionare ora 16:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 1529/08.12.2021 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni SIF3

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza