Update articol:
Cybersecurity Forum 2021

Vasile VOICU, Telekom România: Costul mediu al unei breșe de securitate pentru o companie a fost de 3,8 milioane dolari, în anul 2020 – VIDEO

Anul trecut s-a remarcat ca o perioadă foarte dificilă, din punctul de vedere al amenințărilor cibernetice, pandemia generată de Covid 19 a oferit atacatorilor oportunități fără precedent de a lansa atacuri atât asupra companiilor mari cat și asupra IMM-urilor, a spus Vasile VOICU, Manager Soluții de Securitate Telekom România, la Cybersecurity Forum 2021 by Financial Intelligence.

Domnia sa a spus: “Telemunca, adoptată pe scară largă și relativ rapid de organizații, a condus la creșterea ariei de atac și la înmulțirea fără precedent atacurilor reușite.

DOWNLOADEAZA PREZENTAREA Telekom Cyber Security Vasile Voicu

Din ce am văzut noi, în centrul nostru de operațiuni de securitate, cel mai mult au crescut atacurile de tip phishing, cu 600%. De asemenea, de la începutul lunii martie a anului trecut până în luna martie a anului prezent, atacurile de tip Ransomware, cauzate de pandemie, au crescut cu 300%. Plățile realizate de victime au crescut cu o treime față de perioada similară a anului trecut. Atacatorii cibernetici evoluează din punct de vedere al tehnicilor utilizate. Ei utilizează pe scară largă și cu succes inteligența artificială si machine learning pentru partea de automatizare a atacurilor și, de aceea, industria de apărare trebuie să se adapteze și să răspundă în mod corespunzător. Un exemplu de tehnică avansată este deep fake, prin care sunt generate înregistrări audio și video care pot fi foarte ușor confundate cu unele reale.”

Vasile Voicu a mai precizat că, până în 2025, vom avea 42 miliarde de device-uri conectate IoT. De asemenea este estimat un buget e 355 miliarde dolari în zona de public cloud până în 2022. Totodată, forța de muncă va fi reprezentată de millenials în proporție de 45% în următorii patru ani și companiile vor utiliza în proporție de 75% telemunca, după finalizarea pandemiei.

Reprezentantul Telekom spune: “Acest lucru este relevant pentru că millenials vor dori să lucreze de oriunde, oricând, fără să aibă un program foarte stabil, așa cum suntem noi obișnuiți. Toate aceste lucruri necesită o securitate cibernetică avansată. Susținerea acestui model nou de business necesită complexitate, medii de lucru eterogene. Trebuie să dezvoltăm soluții pentru a mitiga această noua realitate.”

Potrivit domnului Voicu, atacurile de tip phishing au crescut foarte mult – de la 680.000, în ianuarie 2018, la 1.750.000 în ianuarie 2020, acestea fiind cea mai răspândită formă de atac cibernetic, ajungând practic să reprezinte peste 80 la sută dintre breșele de securitate cibernetică.  Costul mediu al unei breșe de securitate pentru o companie a fost de 3,8 milioane dolari în anul 2020, potrivit lui Vasile Voicu.

Acesta a mai spus: “Din punct de vedere al modalității în care diverse verticale din piață au fost ținta atacurilor cibernetice, am remarcat, prin intermediul centrelor de operațiuni de securitate pe care grupul Deutsche Telekom le are la nivel european, ca atacurile au crescut în intensitate în timpul pandemiei, pe toate verticalele de piață, dar mai ales în sectorul bancar, logistică și in comerțul online.

Aș menționa breșa de securitate care a afectat Unicredit, în mai 2020, și a condus la expunerea datelor personale pentru mai mult de 3000 de angajați. Poșta din Croația a fost ținta unui atac de tip phishing care a condus la întârzieri în livrarea coletelor și la expunerea datelor personale.”

Din punte vedere al modalității în care companiile sunt pregătite să facă față aceste atacuri cibernetice, sunt câteva întrebări la care orice lider ar trebui să fie pregătit să răspundă, spune domnul Voicu: “Cat de pregătit este pentru a face față atacului cibernetice, cat timp este necesar pentru recuperarea datelor critice astfel încât continuitatea activității să aibă loc, în cazul unui atac de tip Ransomware. Cine anume din cadrul organizației va răspunde rapid la un astfel de atac, care sunt pașii planificați.

O să constatăm că sunt destul de multe companii care nu sunt pregătite și nu pot răspunde acestor întrebări esențiale”.

De asemenea sunt anumite provocări comune în zona de ciberecurity, potrivit reprezentantului Telekom Romania: “Bugetul pentru securitate cibernetică ar trebui să fie în jur de minim 5% din bugetul de IT. În continuare, mulți decidenți văd partea de cybersecurity  ca un cost și nu ca pe ceva necesar, pentru a proteja daune mult mai mari.

Lipsesc procesele care să conducă la mitigarea  riscurilor, într-un mod organizat și eficient. Lipsesc resursele umane calificate. Este o competiție acerbă în ce privește resursele umane, sunt companii internaționale care angajează mii de oameni aici pentru companii din străinătate. Lipsesc capabilitățile tehnice de detecție în timp real a amenințărilor cibernetice.

Aceste lucruri se aplică la peste 70% din companiile mici și mijlocii.”

Vasile Voicu spune ca Telekom incearcă să aducă în România expertiza Grupului și să pună la dispoziția companiilor servicii de calitate, care se bazează pe expertiza înalta și de asemenea pe utilizarea unor platforme digitale și aplicații software de ultimă generație: “Facem acest lucru prin partea de economy of scale.  Utilizăm aceiași specialiști pentru mai multe companii, avem un volum mare la  achiziții, ceea ce ne permite sa avem niște discounturi semnificative.  (…)

Acoperim toată zona de servicii – prevenție, detecție si răspuns. Avem in portofoliu, în mod direct, toate soluțiile pe care un client ar trebui să le aibă implementate, astfel încât să îndeplinească cerințele de GDPR, NIS, cât și cerințele specifice pentru serviciile bancare sau government,  dar și partea de răspuns la aceste incidente prin intermediul echipei care lucrează 24/7, în centrul nostru de operațiuni de securitate”.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (13/04/2021)

Desfasurare conferinta telefonica investitori si analisti 13 Aprilie 2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/04/2021)

Ziua Investitorului Bittnet - 15 Aprilie 2021

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (13/04/2021)

VAN la data de 31 martie 2021

ALTUR S.A. (ALT) (13/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA si AGEA din data de 27/28.04.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (13/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.04.2021 - 12.04.2021