Update articol:

Veneţia, complet sub ape (foto şi video)

Intemperiile care afectează Italia  au provocat moartea a trei persoane şi au obligat închiderea a numeroase şcoli, în timp ce apele au atins o cotă istorică la Veneţia, relatează AFP preluată de Agerpres.

 

Oraşul Veneţia s-a pregătit pentru cele mai grave inundaţii de după 1979, în contextul în care autorităţile italiene au instituit cod roşu de furtună în nordul ţării, informează DPA. Aici, fenomenul ‘acqua alta’ a atins luni după amiază pragul de 156 de cm, un nivel care face ca pasarelele pietonale de obicei din lemn, ce permit trecerea în caz de inundaţii, nu mai sunt sigure.

 

Piaţa San Marco a rămas inaccesibilă timp de câteva ore şi mulţi turişti au fost nevoiţi să viziteze străzile din vecinătate cu copii urcaţi pe umeri şi cu apa până la şolduri.

Înălţimea valurilor  urma să ajungă până la 160 de centimetri, un nivel care potrivit autorităţilor locale ar urma să ducă la inundarea a 77% din centrul istoric al Veneţiei. Acestea ar putea fi cele mai grave inundaţii cu care se va confrunta Veneţia după cele din data de 22 decembrie 1979, când înălţimea apelor a ajuns la 166 centimetri peste punctul de referinţă zero la capătul sudic de intrare în Marele Canal. Cele mai grave inundaţii cu care s-a confruntat Veneţia în ultimul secol au avut loc în 1966 când înălţimea valurilor a ajuns la 194 de centimetri.

 

Luni, pe teritoriul Italiei, mai multe drumuri au fost inundate şi numeroase şcoli au fost închise, din cauza rafalelor de vânt cu viteze de până la 100 km/h, precipitaţiilor abundente şi valurilor mari. Autorităţile au decretat cod roşu în nordul ţării (Liguria, Lombardia, Veneto, Friuli, Trentino) şi în Abruzzo şi cod portocaliu în mare parte din restul peninsulei şi în Sicilia.

Pompierii italieni au anunţat, în cursul dimineţii, că au desfăşurat deja aproape 500 de intervenţii legate de intemperii începând cu miezul nopţii, însă doar câţiva răniţi uşor au fost semnalaţi până acum.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020