Update articol:

Venezuela: Lavrov face apel la SUA ”să renunţe la planurile iresponsabile”; Pompeo le cere ruşilor ”să plece”

Şeful diplomaţii ruse Serghei Lavrov a făcut apel duminică la SUA “să renunţe la planurile iresponsabile” din Venezuela, în contextul în care Washingtonul şi-a intensificat în această săptămână presiunea asupra aliaţilor Caracasului şi nu a exclus o soluţie militară, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Facem apel la americani şi la toţi cei care îi susţin renunţe la planurile lor iresponsabile şi să acţioneze exclusiv în cadrul Dreptului internaţional”, a declarat Lavrov în debutul unei întâlniri la Moscova cu omologul său venezuelean Jorge Arreaza.

“Suntem martorii unei campanii fără precedent a SUA pentru răsturnarea autorităţilor legitime din Venezuela”, a acuzat ministrul rus al afacerilor externe.

În ceea ce îl priveşte, Jorge Arreaza a mulţumit Moscovei pentru sprijinul acord regimului de la Caracas. “Relaţia dintre Moscova şi Caracas a devenit mai importantă, nu doar pentru ţările noastre, ci şi pentru întreaga lume”, i-a spus el omologului său rus.

Situaţia din Venezuela este tensionată după o tentativă de revoltă militară condusă de opozantul Juan Guaido, susţinut de SUA şi recunoscut preşedinte interimar de circa 50 de ţări din întreaga lume.

Autorităţile americane au lansat o amplă ofensivă pentru a spori presiunea asupra preşedintele socialist venezuelean Nicolas Maduro. Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că preşedintele Donald Trump ar putea fi dispus, dacă va fi nevoie, să lanseze o intervenţie a armatei americane în Venezuela.

Duminică, Mike Pompeo a spus că ruşii “trebuie să plece” din Venezuela, adăugând că “toate ţările care se amestecă în dreptul poporului venezuelean de a-şi restaura democraţia trebuie să plece de acolo”.

Într-un interviu la postul de televiziune ABC, Pompeo a mai declarat că va avea “cele mai ample discuţii” asupra prezenţei ruse la Caracas cu omologul său rus Serghei Lavrov cu care urmează să se întâlnească “în câteva zile”, cu ocazia unei reuniuni în Finlanda.

“Obiectivul este clar. Vrem ca iranienii, ruşii, cubanezii să plece”, a subliniat el.

Donald Trump a afirmat totuşi vineri că Vladimir Putin nu încearcă “deloc să se implice în Venezuela dincolo de faptul că i-ar plăcea să vadă evoluţii pozitive”, după o discuţie telefonică prelungită cu omologul său rus.

“Nu am văzut contextul întreg al acestei fraze”, s-a eschivat duminică Pompeo, subliniind în acelaşi timp că “preşedintele a spus clar că vrem ca toată lumea să plece, deci inclusiv ruşii”.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii