Update articol:

Venezuela: Noi tensiuni în Consiliul de Securitate al ONU

Absentă de un de la activităţile ONU, Venezuela a devenit din nou un subiect de actualitate pentru Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite cu două videoconferinţe într-o săptămână solicitate de Rusia şi de europeni, pe fondul pandemiei ameninţătoare pentru această ţară, notează AFP, potrivit Agerpres.

Miercuri, o primă reuniune cu uşile închise s-a desfăşurat, potrivit unor diplomaţi, într-o atmosferă tensionată, Moscova condamnând recenta trimitere a unor mijloace militare americane în America Latină.

La 1 aprilie, Washingtonul a anunţat că preşedintele Donald Trump a dispus transferul suplimentar al unor distrugătoare, nave de luptă şi avioane de supraveghere către Comandamentul sud al armatei americane, care acoperă America de Sud.

Într-o scrisoare din 3 aprilie adresată Consiliului de Securitate, Venezuela a denunţat aceste desfăşurări militare ca “acţiuni periculoase ale Statelor Unite ameninţând pacea şi securitatea în Venezuela ca şi în întreaga regiune”.

Oficial, Statele Unite au motivat această mişcare militară prin organizarea unei vaste operaţiuni antidrog în America Latină. La 26 martie, Washingtonul anunţase punerea sub acuzare a preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro pentru “narco-terorism”, crescând presiunea asupra liderului socialist pe care îl doreşte înlăturat de la putere.

Rusia refuzând să extindă reuniunea de miercuri la aspecte politice şi umanitare, membrii europeni ai Consiliului de Securitate (Belgia, Estonia, Franţa şi Germania) au decis să solicite o nouă reuniune privind Venezuela care va avea loc marţi, de asemenea, cu uşile închise, potrivit unor surse diplomatice.

“Este important să favorizăm accesul umanitar într-o criză care figurează printre cele mai grave”, a explicat un diplomat occidental.

În timp ce opozantul Juan Guaido, sprijinit de Occident, se limitează la activitatea pe reţelele sociale, între cenzură şi internetul de slabă calitate, preşedintele Nicolas Maduro, care beneficiază de sprijin în special din parte Rusiei şi a Chinei, apare de o lună ca omul forte care gestionează lupta împotriva coronavirusului.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (04/12/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (04/12/2020)

Hotarari AGA O & E din 04.12.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (04/12/2020)

Litigiu dosar nr. 5179/2/2019

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (04/12/2020)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2020