Update articol:
INTERVIU EXCLUSIV

Vergil Chiţac, candidat PNL la Primăria Constanţei: “O spun cu tristețe, la Constanța suntem martorii unei tragedii de proporții; Industria a dispărut cu totul și absolut nimic nu a fost pus în loc, iar turismul abia dacă mai respiră” 

  • Turismul suferă pentru că este făcut după ureche și nu este susținut aproape deloc de economia zonei și de administrație

  • “Îmi este o rușine cruntă când văd buruieni și bălării de doi metri pe faleza orașului și văd în ce hal poate arăta Parcul Tăbăcăriei, de exemplu. Ce să mai spun de Mamaia, unde s-a construit și continuă să se construiască fără urmă de discernământ: pe spații verzi, fără locuri de parcare, fără regim de înălțime… Este un haos total și totul arată groaznic din punctul meu de vedere”

  • “Gazele din Marea Neagră trebuie exploatate de companii care știu să facă asta, iar România trebuie să încaseze bani din vânzarea resurselor sale”

  • “Nu sunt optimist în perioada următoare în privința fermelor eoliene în sectorul românesc al Mării Negre, pentru că regimul anual al vânturilor este defavorabil unei investiții destul de importante”

  • “Sunt adeptul ideii că, fără investiții și fără încurajarea și susținerea constantă a mediului privat, țara noastră nu va putea recupera din decalajul față de lumea occidentală”

  • “Lupta anticorupție rămâne esențială într-un stat care se dorește civilizat”

  • “O spun cu tristețe, la Constanța suntem martorii unei tragedii de proporții. Acest loc a ajuns o ruină, deși a fost unul dintre cele mai bogate din România. (…) Industria a dispărut cu totul și absolut nimic nu a fost pus în loc. Turismul abia dacă mai respiră” 

  • “Constanța are nevoie de un incubator de afaceri și de măsuri care să vină în sprijinul microîntreprinderilor”

  • “Nu îmi pot imagina viitorul României în afara NATO sau UE”

 

*Interviu cu Amiralul (r) Vergil Chițac (57 de ani), candidatul din partea PNL la Primăria Constanței

 

Din punctul dvs de vedere, care au fost cele mai importante inițiative legislative pe care le-aţi avut ca senator? Veţi mai candida pentru un nou mandat?

Vergil Chiţac: Activitatea mea parlamentară s-a desfășurat pe trei paliere, respectiv: internațional, național și local. În calitate de șef al delegației României la Adunarea Parlamentară NATO, am participat la lucrările în plen și în comisii și am prezentat poziția României față de temele de pe agenda organizației.

În Parlament, în cadrul comisiilor de specialitate și în plen, am avut intervenții la adoptarea sau modificarea unor legi importante pentru constănțeni, și nu numai: Legea privind exercitarea profesiei de psiholog, Legea privind organizarea și funcționarea porturilor, Legea turismului, Legea de organizare și funcționare a MApN și Legea de atribuire a contractelor de achiziții militare.

Întâlnirile din Constanța pe care le-am avut la cabinetul parlamentar cu cetățeni sau reprezentanți ai ONG-uri, oameni din administrație și de afaceri, s-au concretizat în interpelări și întrebări adresate miniștrilor sau diferitelor instituții de resort pentru problematicile ridicate.

Dincolo de activitatea politică, am publicat constant pe pagina mea de Facebook rapoarte lunare despre acțiunile și raportările mele din Parlamentul României. Cine are răbdare să le citească, își poate face o imagine limpede despre activitatea mea. Am păstrat în permanență dialogul cu societatea civilă din Constanța și am fost implicat tot timpul, împreună cu Asociația Constanța Altfel, în acțiuni concrete de stopare a neregulilor administrative din oraș. 

Din păcate, administrația PSD a sfidat dialogul, singura soluție fiind instanțele de judecată. În ultimii 4 ani am deschis mai multe dosare municipalității și am solicitat suspendarea unor acte care vizează PUZ-uri ilegale. 

Închei răspunsul la această întrebare spunându-vă răspicat – Nu mă gândesc să candidez pentru un nou mandat de senator. În acest moment, sunt dedicat 100% Constanței și campaniei prin care, după 20 de ani, vom elibera orașul din mâinile PSD. 

Cum a fost trecerea de la armată la politică?

Vergil Chiţac: Sigur, mediul politic este încă nou pentru mine și probabil mai am experiență de acumulat în această zonă, dar să știți că nu îmi place să mă consider neapărat un politician. Mă simt mai aproape de societatea civilă decât de politică, dar ca politician pot să fac mai mult. De altfel, sub această idee s-a desfășurat activitatea mea în ultimii patru ani. Mi-am asumat acest rol pentru că sunt conștient că lucrurile se pot schimba doar din interior și că fără implicare vor rămâne în starea actuală mult și bine. Când te implici cu pasiune, nimic nu ți se pare imposibil, știu asta din perioada în care conduceam Academia Navală.

Care este opinia dvs cu privire la pensiile speciale, mai ales cele din armată?

Vergil Chiţac: Nu consider pensiile militare ca fiind speciale, eu însumi având o carieră militară, ci mai degrabă pensii de serviciu – militarii sunt o categorie profesională aparte peste tot în lume. Este vorba de un contract social între militari şi stat care funcţionează în toată lumea civilizată de foarte multă vreme. În același timp, mi se pare moral să se impoziteze progresiv și substanțial mai mult acea parte din pensie ce depășește un anumit prag.

Care consideraţi că este şansa României din punct de vedere politic? O doctrină de stânga sau una de dreapta?

Vergil Chiţac: Sunt adeptul ideii că, fără investiții și fără încurajarea și susținerea constantă a mediului privat, țara noastră nu va putea recupera din decalajul față de lumea occidentală. Așadar, sunt absolut convins că o abordare de dreapta poate ajuta România să iasă din apele tulburi în care încă se află. Sigur, există și măsuri de stânga pe care le găsesc benefice, dar, per ansamblu, cred că abuzând de acestea vom ajunge întotdeauna în punctul din care am plecat. România are nevoie de infrastructură și de o ofertă generoasă pentru atragerea marilor companii din afară și pentru încurajarea investițiilor și a microafacerilor locale.

Cum apreciaţi lupta anticorupţie dusă de unele instituţii ale statului?

Vergil Chiţac: Lupta anticorupție rămâne esențială într-un stat care se dorește civilizat. Eu sunt din Constanța și am trăit pe pielea mea efectele corupției instalate la cel mai înalt nivel. Spre satisfacția mea, și sunt convins că a tuturor constănțenilor și românilor în general, în ultimii ani justiția a funcționat și nume grele, aparent intangibile, au ajuns după gratii. Este o luptă care nu se termină niciodată. Eu însumi am început, cu Asociația Constanța Altfel, lupta cu aceste sisteme mafiote care sufocă orașul de mai bine de 20 de ani.

Cum apreciaţi dezvoltarea judeţului Constanţa în ultimii ani, din punct de vedere industrial/turistic ?

Vergil Chiţac: O spun cu tristețe, la Constanța suntem martorii unei tragedii de proporții. Acest loc a ajuns o ruină, deși a fost unul dintre cele mai bogate din România. Sub mandatele PSD nu au fost administrate problemele, ci bunurile orașului, care au ajuns să fie gestionate de grupurile de interese din jurul patrulaterului Mazăre-Strutinsky-Constantinescu-Făgădău. Industria a dispărut cu totul și absolut nimic nu a fost pus în loc. Turismul abia dacă mai respiră. Nu este și nu a fost niciodată susținut cu adevărat, este făcut după ureche sau pe ochi frumoși. Au perpetuat o stare de haos în Constanța, iar orașul este în derivă. Culmea, asta în condițiile în care dispunem de o infrastructură excelentă, de mare, de un port cu o importanță strategică esențială pentru țară, pentru NATO și pentru UE, avem autostradă… Lucruri pe care alte orașe mult mai dezvoltate decât Constanța nu le au și nu le pot avea niciodată. Îi invit pe constănțeni să meargă până la Cluj sau la Oradea, dacă au posibilitatea. Se vor întoarce de acolo deprimați, pentru că cei de acolo au bucuria de a trăi în orașe cu adevărat occidentale.

Care este opinia dvs cu privire la exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră? Dar dezvoltarea fermelor eoliene offshore, proiect de investiţii care există în Planul Naţional de Investiţii al Guvernului României? Cum vor aduce  plus valoare aceste investiţii pentru zona Constanţa?

Vergil Chiţac: Zăcămintele de gaze din zona economică exclusivă sunt importante, mai ales în contextul în care, dacă vor fi exploatate, România poate deveni o variantă de reducere a dependenţei de gazele ruseşti a Uniunii Europene. Din păcate, în acest moment, totul este blocat din cauza cadrului legislativ – americanii de la ExxonMobil au decis să se retragă, iar OMV Petrom a blocat investițiile până la clarificarea legii offshore. În momentul în care americanii au vrut să treacă de la faza de explorare la faza de exploatare a gazelor din Marea Neagră, ceea ce ar fi însemnat o investiţie între 3 şi 4 miliarde de dolari, noi am schimbat regulile jocului, am modificat sistemul de impozitare şi normal că atunci aceștia au decis să plece de aici.

Uitați-vă ce s-a întâmplat în ultimii aproape 30 de ani… unde a pus statul mâna s-a ales praful. Statul trebuie să dea legi funcționale, să vegheze la respectarea lor și să asigure un cadru stabil și stimulant pentru investitorii în economie. Tot statul trebuie să colecteze taxele pe care să le redistribuie în special către infrastructură (educație, sănătate, transport, etc.) și ulterior către majorări de venituri (salarii și pensii). Și cam aici ar trebui să se oprească rolul statului. Gazele din Marea Neagră trebuie exploatate de companii care știu să facă asta, iar România trebuie să încaseze bani din vânzarea resurselor sale.

Nu sunt optimist în perioada următoare în privința fermelor eoliene în sectorul românesc al Mării Negre, pentru că regimul anual al vânturilor este defavorabil unei investiții destul de importante. Gândiți-vă că 1MW investit onshore este 1,5 milioane de Euro, în timp ce aceeași putere instalată offshore este de 4,1 milioane de Euro, din cauza complicațiilor de ordin tehnic și tehnologic. Pe termen lung însă, cred că putem gândi optimist, în contextul în care energia produsă și consumată va trebui să fie în totalitate verde, adică din resurse regenerabile.

Ce ne puteţi spune despre dezvoltarea antreprenoriatului în zona Constanţa?

Vergil Chiţac: Antreprenoriatul este unul dintre punctele cheie din viziunea mea legată de transformarea în bine a orașului Constanța. Fără măsuri de încurajare a antreprenoriatului și în lipsa unei strategii coerente de dezvoltare economică, nu vom face saltul către orașul occidental pe care ni-l dorim. Constanța are nevoie de un incubator de afaceri și de măsuri care să vină în sprijinul microîntreprinderilor. Tinerii trebuie susținuți și încurajați să investească. Au nevoie de un context prietenos și de perspective care să-i convingă să rămână în Constanța, să nu mai caute alternative în alte orașe ale țării. Industriile creative, IT-ul și turismul trebuie, cu orice preț, să se regăsească în oferta orașului pentru tineri și nu numai.

Sunteţi mulţumit de dezvoltarea turistică din zona Constanţa? Ce ar trebui să facă autorităţile pentru a atrage mai mulţi turişti?

Vergil Chiţac: Turismul suferă pentru că, după cum am spus și mai sus, este făcut după ureche și nu este susținut aproape deloc de economia zonei și de administrație. Îmi este o rușine cruntă când văd buruieni și bălării de doi metri pe faleza orașului și văd în ce hal poate arăta Parcul Tăbăcăriei, de exemplu. Ce să mai spun de Mamaia, unde s-a construit și continuă să se construiască fără urmă de discernământ: pe spații verzi, fără locuri de parcare, fără regim de înălțime… Este un haos total și totul arată groaznic din punctul meu de vedere. Nici nu vreau să mă gândesc ce or gândi cei câțiva străini rătăciți: greci, italieni, francezi sau spanioli atunci când ajung pe șezlongurile noastre, printre gunoaie. 

Iar ca să vă răspund și la a doua jumătate a întrebării, cred că autoritățile trebuie să facă în primul rând curățenie. Pe stradă, pe plajă, peste tot. Apoi trebuie să repare ce se mai poate repara și, în același timp, să impună reguli cât se poate de stricte. Doar așa, într-un final, putem spune că turismul reprezintă o industrie în Constanța.

Care este opinia dvs cu privire la dezvoltarea “oraşului NATO” de 12 miliarde de lei lângă Constanţa?  

Vergil Chiţac: Ministerul Apărării desfășoară un proiect de dezvoltare a Bazei Aeriene 57 de la Mihail Kogălniceanu, după modelul occidental. Va fi dezvoltată întreaga infrastructură militară și se va construi un mic orășel cu locuințe de serviciu pentru militari, cu magazine, grădinițe, școli, spital, hoteluri, etc. Întreaga investiție de circa 12 miliarde de lei se va realiza de la bugetul de stat. S-a speculat că în această bază vor fi aduși 10.000 de militari americani, informație care nu se susține pentru că în documentele NATO sau în cele aferente parteneriatului strategic pe care-l avem cu americanii nu este prevăzută această desfășurare de forțe. Sigur că nu exclud această variantă în viitor și este limpede că o astfel de bază este destinată forțelor aeriene române și aliate.

Care este opinia dvs cu privire la viitorul României în NATO si UE?

Vergil Chiţac: Nu îmi pot imagina viitorul României în afara NATO sau UE; este esențial să ne continuăm drumul alături de aliații noștri. După cum vedeți, lucrurile par a se precipita la nivel macroeconomic. Traversăm o perioadă cu destule turbulențe și tensiuni ce au în prim-plan cei patru mari poli de putere: UE, Rusia, SUA și China. Locul nostru este lângă Uniunea Europeană și Statele Unite, fără discuții. Consider că orice încercare de deturnare de la acest drum sau de schimbare a traiectoriei, așa cum din păcate s-a întâmplat foarte recent din partea fostei conduceri de la București, este un act ticălos, de o inconștiență crasă, un adevărat atentat la siguranța națională.

 

 

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021