Update articol:

Vice-guvernatorul Băncii Centrale a Norvegiei demisionează -reînnoirea autorizației de securitate a fost respinsă pentru că are o soție chineză

  • Pe lângă participarea la stabilirea politicii monetare, Nicolaisen fusese însărcinat cu supravegherea fondului suveran al Norvegiei de 1,2 trilioane de dolari

  • Serviciul de informații PST din Norvegia a declarat joi că Rusia, China și alte țări folosesc spionajul pentru a culege secretele despre industria petrolieră din Norvegia și despre planurile guvernului de a reduce sau crește producția de petrol și gaze

 

Vice-guvernatorul Băncii Centrale a Norvegiei, Jon Nicolaisen, a anunțat vineri că demisionează, spunând că cererea sa de reînnoire a autorizației de securitate a fost respinsă pentru că are o soție chineză, potrivit Reuters .

„Autoritatea norvegiană de securitate civilă mă informează că motivul pentru care nu voi primi o autorizație de securitate reînnoită este că soția mea este cetățean chinez și locuiește în China, unde o susțin financiar”, a spus Nicolaisen.

Acesta a adăugat: „În același timp, au stabilit că nu există circumstanțe cu privire la persoana mea care să ducă la îndoieli despre competenţele mele pentru obținerea unei autorizații de securitate, dar acestea nu au o pondere suficientă”.

Demisia lui Nicolaisen intră în vigoare imediat, potrivit unei declarații publicate de banca centrală. Nu este clar cine îl va înlocui, potrivit Reuters .

Nicolaisen nu a fost disponibil pentru comentarii suplimentare, mai spune Reuters.

Norvegia, membră NATO, a devenit mai strictă în ultimii ani în ceea ce privește autorizațiile de securitate, ceea ce face dificilă în multe cazuri obținerea aprobării pentru oricine este căsătorit cu o persoană dintr-o țară cu care Norvegia nu are cooperare în materie de securitate.

Pe lângă participarea la stabilirea politicii monetare, Nicolaisen fusese însărcinat cu supravegherea fondului suveran al Norvegiei de 1,2 trilioane de dolari, cel mai mare din lume.

Nicolaisen a fost numit pentru prima oară viceguvernator în 2014, iar mandatul a fost reînnoit în luna aprilie a acestui an. Banca centrală a declarat că el și soția sa s-au căsătorit în 2010.

Ambasada Chinei la Oslo nu era la curent cu demisia și motivele acesteia, a declarat o purtătoare de cuvânt pentru Reuters.

“O sa îmi lipsească Jon Nicolaisen în postul său de vice-guvernator, unde și-a îndeplinit atribuțiile superb, ca un coleg apropiat și un profesionist competent”, a declarat guvernatorul Băncii Centrale Oeystein Olsen într-un comunicat.

Serviciul de informații PST din Norvegia a declarat joi că Rusia, China și alte țări folosesc spionajul pentru a culege secretele despre industria petrolieră din Norvegia și despre planurile guvernului de a reduce sau crește producția de petrol și gaze.

Norvegia este cel mai mare producător de petrol din Europa de Vest, cu o producție zilnică de petrol și gaze de aproximativ 4 milioane de barili echivalent petrol.

 

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER