Update articol:

Vice-premierul Italiei: Utilizarea rezervei de aur pentru acoperirea deficitului este o “idee interesantă”

Matteo Salvini Sursa Facebook
  • Discuţiile referitoare la utilizarea rezervei de aur vin după ce liderii coaliţiei la putere în Italia, formată din Liga (extrema dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem), au promis în ultimele zile că îi vor înlocui pe oficialii de la vârful Băncii Centrale a Italiei, care în opinia liderilor coaliţiei trebuie să plătească pentru că nu au reuşit să împiedice falimentul băncilor

 

Utilizarea rezervelor de aur ale Italiei pentru acoperirea găurilor din buget ar putea fi o “idee interesantă”, a declarat luni vice-premierul Matteo Salvini, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora Guvernul de la Roma analizează o astfel de măsură, transmite Reuters, citată de Agerpres .

Cotidianul La Stampa susţine că Guvernul de la Roma analizează posibilitatea utilizării unei părţi din rezerva de aur a ţării, care este păstrată la Banca Centrală a Italiei, pentru a ţine sub control deficitul bugetar în acest an şi a evita o programată majorare a TVA în 2020.

“Nu este un subiect pe care să îl urmăresc, dar ar putea fi o idee interesantă”, a spus Salvini, care este şi lider al Ligii (extrema dreapta), întrebat fiind despre posibilitatea de a accesa rezervele de aur. “Aurul de la banca Italiei aparţine italienilor, nu altora”, a adăugat Salvini.

Precedentele tentative ale guvernelor italiene de a taxa rezervele de aur sau de a vinde o parte din aceste rezerve pentru a putea echilibra bugetul au fost oprite de autorităţile europene pentru că ar submina independenţa Băncii Centrale a Italiei sau ar încălca regulile referitoare la finanţarea publică.

Discuţiile referitoare la utilizarea rezervei de aur vin după ce liderii coaliţiei la putere în Italia, formată din Liga (extrema dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem), au promis în ultimele zile că îi vor înlocui pe oficialii de la vârful Băncii Centrale a Italiei, care în opinia liderilor coaliţiei trebuie să plătească pentru că nu au reuşit să împiedice falimentul băncilor.

În schimb, ministrul italian al Agriculturii, Gian Marco Centinaio, care este şi el membru al Ligii, a declarat luni că nu a auzit niciodată pe cineva din guvern care să vorbească despre ideea de a utiliza rezerva de aur pentru a acoperi găurile din buget.

Consiliul Mondial al Aurului (WGC) estimează că în 2018 rezervele de aur ale Italiei se ridicau la 2.451,8 tone, ceea ce le plasează pe locul al treilea la nivel mondial, după cele ale SUA şi Germaniei. 

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (05/03/2021)

Finalizarea achizitiei Centrului Medical Veridia

BRK Aur Turbo Long 1690 (BKAURTL12) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 05 si 08 Martie 2021

ELECTROPUTERE S.A. (EPT) (05/03/2021)

Suspendare tranzactionare in 10.03.2021: Decizie ASF nr. 304/03.03.2021

CEMACON SA (CEON) (05/03/2021)

Publicare Proiect de Fuziune