Update articol:

Victor Cionga, despre investiţia directă a statului în companii private: O  colaborare cu instituții financiare internaționale ar putea ajuta atât la definitivarea conceptului lansat de Ministrul de Finanțe, cât și la finanțarea viitoare a proiectului

Posibilitatea ca statul să devină partenerul unor companii private, inclusiv intrând în acționariatul lor, este o idee potrivită pentru contextul actual, spune Victor Cionga, partener AZ Capital. 

Domnia sa explică: “Deși bună, între acceptarea principiului și implementare, este necesar un proces de analiză făcut profesionist și care să identifice cadrul legal (mai exact prin ce instituție să se materializeze ideea, una existentă gen SAPE, CEC, Banca Românească, etc. sau una nou creată de genul unui fond de investiție), criteriile  de prioritizare a investițiilor (atât în sensul tipului de companie și a capacității acelei companii de revenire și de creștere după infuzia financiară), sursele de finanțare, forma de finanțare (garanții, împrumut convertibil, cumpărare de acțiuni), cea de exit și, mai ales, managementul acestuia; pentru a minimiza influența (de cele mai multe ori nefastă a factorului politic central sau local) consider că ultimul aspect este esențial pentru succesul oricărei materializări a acestei idei. De aceea eu unul cred că, dacă se va opta pentru crearea unui fond (ceea ce mie mi se pare preferabil), un astfel vehicul ar trebui creat în parteneriat cu organizații internaționale respectabile și care au experiență dovedită în mediul de afaceri local și regional. În mod concret mă gândesc în primul rând (dar nu numai) că ar trebui să avem în vedere o propunere de parteneriat cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD); probabil că dacă acestei instituții financiare i s-ar prezenta un proiect viabil, ar putea fi interesată să colaboreze la definitivarea conceptului, să  contribuie financiar la fond și, foarte important, o să fie deschisă să sprijine procesul de selectare a managementului acestuia și să-i ofere, cel puțin la început, sprijin tehnic. Fondul ar putea fi gândit cu o viață de cinci până la șapte ani și, repet, ar trebui să aibă flexibilitatea necesară corespunzătoare contextului: adică să poată oferi și împrumuturi convertibile, să poată participa la proiecte de tip “project finance”, să poată cumpăra acțiuni, etc. Fără a intra acum în amănunte (care nu cred că își au aici rostul) un management privat ar trebui să aibă atât criterii de performanță rezonabile cât și unele de motivare corespunzătoare.

Țin să menționez că subscriu ideilor de bază prezentate de domnul Adrian Vascu în  intervenția sa  de astăzi pe această temă din Financial Intelligence“. 

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a susţinut aseară că una dintre măsurile la care lucrează împreună cu instituţiile financiare internaţionale vizează investiţia directă a statului în companii private.

“Mă uit la măsuri care sunt folosite în ţări ca Elveţia, cele care au trecut de criza din 2008. Ce probleme au companiile în perioada de criză? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile. Indicatorii se înrăutăţesc şi nicio bancă nu mai vrea să îţi dea împrumut, Cum ajutăm aceste companii? Poţi să le ajuţi cu împrumut, cu garanţii, cu subvenţii sau sa mergi ca partener o perioada în sensul de a cumpăra, de a investi, de a da cu împrumut, care se poate converti în acţiuni în viitor. Este o măsură pe care am văzut-o în SUA, Anglia, care ajuta companiile să treacă peste această perioadă. Statul aduce lângă companie bonitatea statului, garanţia statului, dar nu numai printr-un instrument ci faptul că intră în acţionariat. Este o măsură care poate fi folosită şi o măsura la care mă gândesc. În SUA, când statul dă împrumuturi unor start-up-uri merge pe acest principiu, partener, şi dacă iese profitabil amândoi câştigăm, dacă nu, pierdem amândoi”, a declarat, duminică seara, ministrul Finanţelor, la Digi 24.

El susţine că vehicul prin care se va face acest lucru nu este construit, deoarece în prezent lucrează cu instituţii internaţionale care au mai făcut acest lucru, inclusiv în România, pentru obţinerea unor plafoane cât mai mari. “Nu este ceva la care lucrez eu singur ci cu instituţii internaţionale care au făcut asta chiar şi în România. În prezent, eu negociez plafoane cât mari la garanţii cu toate aceste instituţii. Nu ar trebui să fie o limită deocamdată, ar trebui să fie un plafon cât mai mare şi pe urmă vedem cum se duc aceşti bani, în funcţie de proiecte. Vor fi mult mai sofisticate produsele pentru acele companiile mari care au şi departamente sofisticate, iar pentru IMM-uri va fi IMM Invest”, a explicat Cîţu.

Aceasta face parte din măsurile pregătite să facă tranziţia după ce va înceta măsura şomajului tehnic, ministrul precizând că se lucrează la un program similar cu IMM Invest, dar pentru companiile mari.

“Similar cu acest IMM Invest am făcut un produs pe care acum îl revizuiesc la Eximbank, tot cu subvenţionare de dobânzi, tot cu garanţii ale creditului de la stat, dar pentru companii mari, care au nevoie de capital de lucru şi au nevoie să investească”, a subliniat oficialul MFP.

El a menţionat că după ce va trece criza din sănătate, banii se vor duce numai către acele sectoare profitabile din economie.

“Pentru revenirea economică este nevoie să injectezi bani în sistem, iar după ce va trece criza din sănătate banii se vor duce către acele sectoare profitabile din economie. Acum nu am avut niciun criteriu. Am dat bani pentru a susţine toată economia, pentru a susţine pe toată lumea. După această perioadă trebuie să revenim la principii liberale, pentru că o criză economică are şi partea ei bună, cei care s-au folosit de sistem, nu au fost buni platnici, au încercat sa fenteze, evazioniştii, de obicei crizele curăţă sistemul economic de aceste companii”, a adăugat şeful de la Finanţe.

În opinia sa, economiile nu vor mai arăta la fel după această criză, nu numai în România ci peste tot în lume, însă România are şansa să iasă printre primele din această criză.

“Nu cred că vor arăta la fel economiile după această criză. Cred că nu numai în România ci peste tot în lume vom vedea altfel de economii. Vom vedea economii care vor investi mai mult în tehnologie, vom vedea economii care vor folosi mai mult tehnologia. Vrem, nu vrem, această criză a fost ca un şoc care ne îndreaptă într-o altă direcţie. Este o direcţie pe care mulţi o anticipam, mulţi o doream, tehnologizarea vroiam să vină mai repede. A venit prin această criza de sănătate, oarecum indirect, dar cred ca aceasta este economia viitorului. Foarte mulţi care au pariat pe economia viitorului vor ieşi în faţă. România are o şansa foarte mare pentru că are nevoie de investiţii foarte mult. Pe de o parte, sectorul privat a investit în tehnologie, are tehnologia, sectorul public vine din urmă, facem această legătura şi cred că România are şansa să iasă printre primele din această criză”, a adăugat ministrul Finanţelor Publice.

 

Răzvan Nicolescu, despre investiţia directă a statului în companii private: Măsura ar trebui implementată după o atentă analiză, doar în cazul unor societăți care ar pune în pericol funcționarea unor lanțuri economice și care au perspective clare de revenire

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023

CEC 2028 EURO (CECRO28E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023