Update articol:
FORUMUL PIETEI DE CAPITAL

Victor Stănilă, avocat: 15 companii noi vor ajunge pe bursă până la finalul anului; Statul ar trebui să creeze facilități fiscale pentru IMM-urile care aleg să se finanțeze pe piața de capital

În jur de 15 companii și-ar putea lista acțiunile la Bursa de Valori București până la finele acestui an, a declarat în cadrul Forumului Pieței de Capital organizat de Financial Intelligence, Victor Stănilă, managing partner Victor Stănilă Law Office, cabinet de avocatură specializat pe piața de capital.

Aceasta în contextul în care în 2020, până la ora actuală, au fost listate 18 companii, dintre care 2 pe Piața Reglementată și restul pe AeRO. În plus, au fost lansate 28 de emisiuni de obligațiuni (22 emisiuni corporative și 6 emisiuni de titluri de stat Fidelis).

“Știu sigur că circa 15 companii vor mai veni la bursa până la finalul anului”, a susținut Stănilă, potrivit căruia piața de capital ar avea nevoie de un imbold și din partea statului pentru se se putea dezvolta și în continuare.

“Tot mai mulți antreprenori au înțeles că bursa poate fi o alternativă mult mai ieftină și mai potrivită la creditele bancare. În definitiv, acești bani care îi capitalizează pe antreprenori sunt investiți în dezvoltare, ceea ce înseamnă produse și servicii cu plus valoare, noi locuri de muncă și taxe și impozite mai mari la bugetul de stat. Este în interesul tuturor să avem un trend ascendent la bursă și cred că statul ar trebui să ia măsuri pentru impulsionarea emitenților privați să vină pe piața de capital. De exemplu, ar putea stabili un impozit pe profit mai mic. Totodată, se poate identifica și o schemă prin care statul să încurajeze emisiunea de obligațiuni ale IMM-urilor, nu doar garantarea de credite bancare. Pe partea juridică, un ajutor real ar fi simplificarea procedurilor de înregistrare la Registrul Comerțului a operațiunilor aferente listării”, ne-a explicat acesta.

„Bursa a devenit deja un reper obligatoriu atunci când se vorbeşte de finanțarea planurilor de dezvoltare. Acesta este rezultatul unui efort comun început acum mulți ani, la care am avut oportunitatea și satisfacția de a contribui, atât în calitate de reprezentant al CNVM, al casei de brokeraj Tradeville, cât și ulterior din poziția de avocat”, a mai spus acesta.

Cum să eviți un eșec pe bursă

Avocatul atrage însă atenția asupra importanței educării antreprenorilor atât înainte de listare, cât și după. Potrivit acestuia, succesul pe Bursă nu este garantat, dar eșecul poate fi evitat dacă antreprenorul înțelege, încă de la început, că afacerea lui va trebui să treacă printr-o perioadă de transformare, iar acest lucru generează costuri și implică respectarea anumitor rigori.

“Companiile se listează, iar sentimentul este unul pozitiv, existând numeroase cazuri în care acțiunile au fost suprasubscrise de câteva ori în plasamentul privat. Ulterior însă, apar situații în care din ce în ce mai mulți investitori se plâng de evoluția prețului acțiunilor post plasament sau IPO. Sunt situații în care, după listare, lucrurile nu merg așa de bine. Există, bineînțeles fluctuații generate de trendul pieței, însă au fost câteva cazuri în care problema a venit de la emitent. De aceea, prima mea recomandare este ca antreprenorii să înțeleagă că au depășit nivelul unei afaceri de familie în care ei erau cei care luau decizia și tot ei își asumau rezultatele”, este de părere avocatul Victor Stănilă.

Listarea implică unele costuri

Cât despre costurile listării, acesta susține că ele apar cu precădere înainte de listare, dar și în primul an de la listare. “Unii dintre antreprenori nu au înțeles sau nu li s-a comunicat corect că listarea implică anumite costuri. Iar acestea apar mai ales la început, înainte de listare, dar și în primul an de la listare. Sunt costuri legate de transformarea într-o companie publică, costuri legate de comunicare, costuri legate de compliance”, exemplifică acesta.

El mai adauga: “Produsul sau serviciul tau pe care îl prezinți ca fiind unic sau mai bun decât al concurenței și în care investitorul trebuie să aibă încredere, nu poate fi dezvoltat lin , pe termen lung, când folosești template-uri luate de pe internet prin care oricine ar putea transforma un SRL în SA. Dacă o faci, să nu te miri de ce trebuie să convoci o AGA pentru fiecare punct de lucru pe care îl deschizi. O afacere deschisă trebui construită pe un eșafodaj care, din punct de vedere legal, dar nu numai, este edificat corect și în perspectiva unei dezvoltări ulterioare”.

Cine ar trebui să dețină controlul într-o companie listată

În ceea ce privește deținerea controlului într-o societate listată, una dintre marile teme ale emitenților, Stănilă apreciază că antreprenorii au nevoie de cineva care să îi sfătuiască cu privire la strategia pe care o adoptă.

“Daca analizăm companiile de pe AeRO, constatăm că predomină modelul de administrator unic. Pare că exista o fugă de Consiliul de administrație, deși această soluție ar aduce multe avantaje în unele situații, cu mențiunea că, la constituirea acestuia, trebuie avute în vedere urmatoarele: dimensiunea, diversitatea și expertiza. Problema este că mulți antreprenori nu știu că, de fapt, legislația le permite o multitudine de opțiuni. Doar cei ce au o privire de ansamblu atât asupra legislației privind piața de capital cât și asupra legislației societăților în general vor ști să creeze entități juridice care răspund nevoilor punctuale și ulterioare ale antreptrenorului și care nu atrag suspiciunea investitorilor”, a mai declarat Victor Stănilă care i-a îndrumat pe antreprenori către cursurile de guvernanță corporativă anterior începerii procesului de tranzacționare.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (25/10/2021)

Depunere prospect emisiune obligatiuni spre aprobare ASF

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Inregistrarea la Registrul Comertului a reducerii capitalului social

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/10/2021)

Raport privind rezultatele operationale cheie preliminare 9 luni 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021