Update articol:

Victoria lui Orbán pregătește scena pentru mai multe bătălii ale UE pentru democrație și Rusia – Politico

  • UE se pregătește pentru mai multe turbulențe după victoria fulgerătoare a premierului ungar la alegeri

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán va rămâne la prima masă a UE – ceea ce înseamnă mai multe ciocniri asupra valorilor de bază ale blocului UE și mai multe respingeri în adoptarea unei linii dure cu Moscova, scrie Politico.

Liderul populist de dreapta a câștigat duminică un al patrulea mandat consecutiv la alegerile de duminică, partidul său de guvernământ Fidesz urmând să ocupe două treimi din locurile în parlamentul ungar.

În timp ce Orbán era de așteptat să câștige – nu în ultimul rând din cauza presiunilor sale asupra mass-media, despre care criticii săi spun că face parte dintr-un model mai larg de subminare a normelor democratice – amploarea victoriei i-a șocat pe adversarii săi, care s-au unit pentru a-l provoca.

Când vine vorba de voturile pe liste naționale, aproximativ 53 la sută dintre alegătorii maghiari au ales Fidesz, în timp ce aproximativ 35 la sută au optat pentru o alianță diversă de opoziție formată din șase partide.

Campania electorală a fost transformată de invazia Rusiei asupra Ucrainei, vecina Ungariei. Orbán nu a fost afectat electoral din cauza faptului că a întreținut o relație strânsă cu președintele rus Vladimir Putin și, în schimb, pare să fi avut beneficii prezentându-se drept garant al păcii și stabilității Ungariei, asigurând  că țara nu va fi atrasă în război.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-a atacat pe Orbán pentru că a adoptat o linie mai blândă cu Moscova decât alți lideri ai UE. În timp ce Ungaria – membră atât a UE, cât și a NATO – a condamnat invazia Rusiei și a sprijinit sancțiunile UE împotriva Moscovei, s-a opus interzicerii importurilor de energie rusă și a refuzat să ofere Kievului arme.

Victoria lui Orbán înseamnă că va urma, probabil, o poziție similară, în timp ce liderii UE dezbat dacă să impună sancțiuni mai dure Moscovei, în special în lumina informațiilor despre masacrul și violul civililor din orașele ucrainene deținute anterior de trupele ruse.

Într-un moment extraordinar al discursului său de victorie de duminică seara, Orbán l-a menționat pe președintele ucrainean drept unul dintre oponenții cu care partidul său s-a confruntat la alegeri – alături de multe dintre țintele sale obișnuite, cum ar fi „aripa stângă de acasă”, „ stânga internațională”, „birocratii de la Bruxelles” și finanțatorul maghiar-american George Soros.

„Nu am arătat niciodată la fel de bine ca în seara asta”, le-a spus Orbán susținătorilor de la Budapesta, declarând că partidul său a obținut „o astfel de victorie care poate fi văzută de pe lună – dar cu siguranță şi de la Bruxelles”.

Dar această victorie a venit pe fondul îngrijorărilor semnificative din partea experților în democrație și a politicienilor din opoziție, că actualele condiții electorale din Ungaria sunt extrem de inegale: partidul lui Orbán a proiectat sistemul electoral actual și controlează – direct și indirect – o mare parte din peisajul media.

Asemenea preocupări cu privire la revenirea democratică în Ungaria vor trece din nou în prim-plan pentru instituțiile UE, care s-au luptat ani de zile să abordeze tendințele din ce în ce mai autocratice ale guvernului de la Budapesta.

Decizia Parlamentului European din 2018 de a declanșa procedurile de cenzură în temeiul articolului 7 al blocului – o mișcare întreprinsă în cazul în care valorile fundamentale ale UE sunt considerate a fi în pericol – nu a făcut prea multe presiuni pe Ungaria să inverseze cursul.

Și în timp ce UE a reținut până acum banii alocați Ungariei în fondul de recuperare a coronavirusului, Budapesta s-a confruntat cu puține consecințe concrete pentru subminarea normelor democratice.

În săptămânile dinaintea alegerilor, Comisia Europeană era de așteptat să declanșeze un nou mecanism de reducere a fondurilor bugetare către Ungaria din cauza problemelor legate de statul de drept. Dar Comisia nu a făcut-o, în parte din cauza alegerilor. Acum, vor crește cererile pentru ca Bruxelles-ul să acționeze.

Daniel Freund, un membru al Parlamentului European al Verzilor Germani, care a fost un critic vocal al guvernului Orbán, a spus că „va exista o listă lungă de lucruri care au fost nedreapte” în alegerile din Ungaria și că va continua să „pună presiune” pe  Comisia Europeană să acționeze pentru a reduce fondurile.

Cu privire la aspecte precum drepturile LGBTQ+, independența judiciară, migrația și libertatea presei, Bruxelles este probabil să se ciocnească din nou cu guvernul Orbán – deși un set de întrebări anti-LGBTQ+ supuse unui referendum în paralel cu alegerile nu a trecut, deoarece votul nu a atins pragul de participare cerut.

Imperiul Orbo-Ungar

În același timp, succesul electoral al liderului maghiar i-ar putea stimula ambițiile de a proiecta influență în străinătate.

Fiind unul dintre cei mai longeviv lideri ai Europei, Orbán tinde să depășească greutatea sa în politica europeană.

El și-a propus să creeze o alianță a forțelor naționaliste și de extremă-dreaptă în Europa – împrietenindu-se cu personalități precum Marine Le Pen din Franța și Matteo Salvini din Italia.

De asemenea, prim-ministrul a lucrat pentru a construi relații cu conservatorii prietenoși ai lui Trump de peste Atlantic, cultivând sprijinul personalităților mass-media din SUA, cum ar fi Tucker Carlson de la Fox News.

Și s-a străduit să proiecteze influența maghiară în Europa Centrală și de Est, cimentând sprijinul în rândul vorbitorilor de limba maghiară din țările învecinate și investind în relațiile din Balcanii de Vest.  (Aliatul apropiat al lui Orbán, președintele sârb Aleksandar Vučić, a fost și el în cursă pentru realegeri duminică.)

În discursul său, Orbán a mulțumit aliaților Fidesz din străinătate. „Nu este doar victoria noastră”, le-a spus el suporterilor. „Lumea întreagă”, a spus el, a putut vedea că politica creștin-democrată și conservatoare „nu este trecutul, ci este viitorul”.

În timp ce războiul din Ucraina i-a perturbat oarecum ambițiile – punând o linie  între Budapesta și aliații săi apropiați din Varșovia – este probabil că premierul va reveni la încercarea de a-și spori profilul internațional.

Cu toate acestea, victoria lui Orbán va alimenta întrebări legate de viitorul Visegrád Four, un club format din Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă, a cărui unitate a fost supusă unei presiuni crescânde în ultimele săptămâni. Alți membri ai grupului au adoptat o linie mai dură față de Rusia decât o face Orbán.

„Trebuie să respectăm alegerile democratice din Ungaria”, a declarat europarlamentarul ceh Tomáš Zdechovský, membru al Partidului Popular European de centru-dreapta. Dar el a remarcat diferențele din cadrul Visegrád Four cu privire la Ucraina și a descris cooperarea în grup ca fiind „foarte dificilă”.

Ar fi „păcat”, a spus el, dacă Orbán devine „din ce în ce mai mult” izolat în Uniunea Europeană.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu