Update articol:
LA BUCUREŞTI SUMMITUL INIŢIATIVEI CELOR TREI MĂRI, LA MOSCOVA ÎNTÂLNIRE VIKTOR ORBAN-VLADIMIR PUTIN

Viktor Orban i-a cerut lui Vladimir Putin ca una din ramurile Turkish Stream să treacă prin Ungaria

http://en.kremlin.ru http://en.kremlin.ru

Ungaria vrea să mute la Budapesta sediul central al Băncii Internaţionale de Investiţii

 

În timp ce la Bucureşti avea loc Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, organizaţie considerată pro-UE şi pro-legături transatlantice, din care şi Ungaria face parte şi unde s-au discutat proiecte de dezvoltare pentru întreaga regiune în domeniul transport, digital şi energie, premierul Viktor Orban a mers la Moscova pentru a-l întâlni pe Vladimir Putin, unde au discutat despre relaţiile ruso-maghiare, în special în domeniul energetic.

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, a fost nevoit să-şi anuleze vizita la Bucureşti pentru a participa la summitul Iniţiativei celor Trei Mări din cauza unei defecţiuni la avionul cu care urma să călătorească, potrivit unui comunicat difuzat de biroul preşedintelui, citat de MTI.

La Moscova, Viktor Orban a spus, la conferinţa de presă de la Kremlin, că Ungaria poate fi o  țară de tranzit pentru o viitoare conductă de gaz care să intre în Europa dinspre sud, din Turcia. Acest lucru, a spus el, va fi o mare oportunitate pentru economia ungară și a confirmat că i-a cerut lui Vladimir Putin să ia serios în considerare posibilitatea de trecere a gazoductului prin Ungaria.

http://en.kremlin.ru
http://en.kremlin.ru

Premierul ungar a mai spus că, “după acordul nostru privind aprovizionarea cu gaze pentru anul 2019, am ajuns, de asemenea, la un acord privind aprovizionarea pentru 2020” şi a precizat că proiectul de extindere a centralei nucleare Paks înregistrează progrese satisfăcătoare.

Viktor Orban a mai spus: “În ultimii ani, am devenit parteneri de încredere unul pentru celălalt. Toate acordurile pe care le-am încheiat în ultimii ani au fost puse în aplicare. Încrederea este o monedă foarte importantă în politica mondială modernă, de aceea apreciem foarte mult relațiile noastre cu Rusia. Și, deși aparținem unor alianţe militare diferite, suntem interesați să maximizăm succesul nostru comun.
Ungaria are interese multiple. Am învățat lecțiile istoriei în ultimii 100 de ani. Când a existat o tensiune între Europa de Vest și Europa de Est, lucrurile au fost întotdeauna rele pentru maghiari. Iar atunci când Occidentul și Estul au cooperat, lucrurile au fost bune pentru Ungaria. Deci, Ungaria este interesată de cea mai bună cooperare posibilă între aceste două părți ale lumii. Acordăm o mare importanță conservării și întăririi culturii creștine în lumea modernă și, în acest scop, facem ceea ce putem, încercând să sprijinim creștinii care sunt în pericol.

În ceea ce privește cooperarea economică în agricultură, energie și farmacologie – lucrurile merg bine. Vrem să ne extindem și în alte domenii, să stabilim colaborări  în domeniul cercetării cancerului – să desfășurăm activități de cercetare și formare în comun. Există oportunități minunate pentru acest lucru”.

(…) De asemenea, consider foarte importantă cooperarea financiară dintre cele două ţări.  OTP Bank  are 5.000 de angajați în Rusia. Vom face un pas înainte, deoarece i-am cerut domnului președinte să extindă cooperarea financiară.

Fiind cel de-al treilea cel mai mare acționar al Băncii Internaționale de Investiții, Ungaria este pregătită să găzduiască sediul central, pentru a-l muta la Budapesta. Îi cer președintelui să transmită conducerii băncii că ar trebui să ia în considerare acest lucru.
Aș dori să-i informez pe maghiari că i-am sugerat domnului președinte că vom lansa un nou zbor între Budapesta și Kazan. Recunoașterea reciprocă a diplomelor academice este o altă problemă importantă. Acest lucru înseamnă nu numai că stabilim o cooperare pentru moment, ci investim în generația mai tânără și planificăm să menținem cooperarea pe termen lung, respectuoasă și fiabilă între țările noastre, ceea ce va aduce beneficii Ungariei și eventual Europei”.

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist despre proiectul Paks, premierul a spus că între 35 și 40% din energia electrică a Ungariei este generată în Paks, iar planul pe termen lung este că, în afară de energia solară, energia nucleară va fi un factor determinant în viitorul țării:

”Există o mulțime de discuții despre proiectul de investiții Paks, iar acest lucru este de înțeles, deși pentru noi, ungurii, este important în măsura în care, chiar și acum, Paks produce 35-40% din electricitate. Planurile noastre pe termen lung se bazează pe energia nucleară, care ar trebui să acopere nevoile țării noastre pe termen lung, împreună cu energia solară. Cu toate acestea, interesul recent față de acest proiect este justificat de altceva – de faptul că îl construim cu Rusia. Când am semnat acest acord, Ungaria era membru al Uniunii Europene de mulți ani. Și am vorbit despre un proiect pe care urma să îl pornim de la zero, un proiect pe care un membru al UE – Ungaria – intenționa să îl dezvolte cu Rusia. Nimeni nu a făcut asta înainte. Proiectele mai vechi, cum ar fi primele unități Paks, au fost construite mult mai devreme și sunt încă operaționale. Dar să demarezi  un proiect cu totul nou când suntem membri NATO, iar Rusia nu este, când suntem membri UE, iar Rusia nu este, este diferit.

Moszkva, 2018. szeptember 18.
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóját követõen a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Cu toate acestea, avem o bună cooperare tehnologică pentru că am dezvoltat primele unităţi împreună şi spunem că putem face acest lucru cu Rusia. Aceasta a fost o decizie îndrăzneaţă, ar trebui să spun, nu numai din perspectiva energetică, ci şi din punct de vedere al cooperării dintre Est şi Vest. Proiectul ridică cu siguranţă o varietate de probleme tehnice – licenţe, permise, regulamente şi practici birocratice ale UE, există şi o varietate de alte dificultăţi.

Cred că acest proiect, care este o emblemă a cooperării dintre Est și Vest, trebuie realizat până la capăt. Vom face asta. Acesta va fi succesul nostru comun, de care vor beneficia nu doar relațiile ruso-maghiare, dar va duce și la modernizarea infrastructurii energetice a Uniunii Europene”.

La rândul său, Vladimir Putin a spus: “Să lucrezi cu Rusia pentru investiţia de la Paks este într-adevăr o alegere naturală, deoarece o parte din această centrală a fost construită cu tehnologie rusă și este operațională. Specialiștii înțeleg acest lucru și, pentru ei, este firesc să continue să coopereze cu noi. Aș dori să menționez că acesta nu este singurul exemplu de cooperare cu o țară a UE în domeniul energiei nucleare. Realizăm un proiect similar cu Finlanda. Prin urmare, vom continua să cooperăm cu UE, deși concurența este ridicată”.

Vladimir Putin: “Ungaria este partenerul important și de încredere al Rusiei în Europa”

Ungaria este partenerul important și de încredere al Rusiei în Europa, a spus, la rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin, adăugând: “Suntem interesați să extindem relațiile ruso-maghiare în toate domeniile. Anul trecut, comerțul bilateral a crescut cu 25%, depășind 5 miliarde de dolari. În perioada ianuarie-iulie a acestui an, indicatorii comerciali au continuat să crească, de asemenea, la un nivel ridicat, de 30%. Valoarea totală a investițiilor mutuale de capital a ajuns la 1 miliard de dolari. Realizăm proiecte de investiții mari, extindem cooperarea în domeniul producției industriale, al sectorului financiar și al tehnologiilor avansate.

http://en.kremlin.ru
http://en.kremlin.ru

Companiile rusești au modernizat trenurile pentru metroul din Budapesta și, în cooperare cu firmele maghiare, intenționează să furnizeze vagoane de cale ferată pe piețele terțe. Vorbesc despre contracte destul de importante.
În același timp, o gamă largă de produse medicale sunt produse în Rusia sub un brand maghiar, inclusiv medicamente inovatoare.

Înființată cu capital ungaresc, OTP Bank este o instituție financiară și de creditare majoră în Rusia, având mai mult de 200 de birouri care deservesc aproape patru milioane de clienți”.

Energia este un domeniu important de cooperare bilaterală, a mai spus Vladimir Putin, menţionând că Rusia oferă Ungariei peste 75% din petrol și 60% din gazul său: “Gazul natural rusesc merg în Europa prin Ungaria. Rezervoarele subterate de pe teritoriul Unagariei fac posibilă furnizarea fiabilă către clienții europeni, chiar și în timpul unei cereri maxime. Sunt luate în considerare oportunitățile de includere a partenerilor noștri maghiari pe noi rute de tranzit al gazului rusesc către Europa. Nu exclud faptul că, după construirea Turkish Stream, una dintre ramurile acestui gazoduct ar putea trece prin Ungaria.
Companiile maghiare participă la explorarea resurselor de hidrocarburi pe teritoriul Rusiei. De exemplu, MOL – am vorbit despre acest lucru cu primul ministru – dezvoltă un câmp petrolier în regiunea Orenburg, producând până la 500.000 tone de petrol pe an.

Există oportunități bune pentru cooperarea ruso-maghiară în industria energiei nucleare. Rosatom va începe în curând să construiască două unități noi la centrala nucleară Paks. De altfel, această centrală electrică generează 40% din electricitatea din Ungaria. Crearea unei capacități suplimentare va dubla producția de energie electrică și va îndeplini cerințele economiei Ungariei pentru anii următori”.

Având în vedere circumstanțele actuale, este puțin probabil ca fluxul de imigranți să scadă (Vladimir Putin) .

Întrebat care este opinia lui despre criza migranţilor din Europa, Vladimir Putin a spus: ”Nu este ușor pentru mine să comentez asupra problemelor care nu ne afectează în mod direct. Avem problemele noastre proprii cu privire la străini în Federația Rusă. Într-o anumită măsură, această chestiune nu este mai ușoară pentru noi decât pentru Europa, dar nu avem granițe cu țările de origine ale imigranților. Problemele noastre au provocări proprii, deși, de regulă, aceștia sunt oameni din fostele republici sovietice – adică adesea vorbesc rusa, înțeleg bazele culturii noastre și se adaptează mai ușor Rusiei. Dar acest lucru nu este simplu și există unele probleme, inclusiv pe piața muncii. În ceea ce privește Europa, cred că aici situația este mai complicată. Persoane cu tradiții culturale complet diferite vin în țările europene. Adaptarea este un proces foarte dificil. Acestea sunt probleme care trebuie rezolvate în cadrul Uniunii Europene, nu în Rusia. Având în vedere circumstanțele actuale, este puțin probabil ca fluxul de imigranți să scadă. În primul rând, au existat imigranți din Siria, Irak și alte țări din Orientul Mijlociu. Acum, există și noi veniți din Africa “neagră”. Acest număr este în continuă creștere. În ansamblu, este clar că imigrația în Europa este potențial masivă, fiind vorba de chestiuni politice. Dacă imigrația este încurajată cu beneficii mari și cu alt sprijin, de ce s-ar opri influxul? Nu prea înțeleg asta. Dar, din nou, colegii noștri europeni trebuie să decidă ce este mai bine pentru Europa și dezvoltarea ei”.

 

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024