Update articol:
DIN NOU SCANDAL ÎNTRE AUTORITĂŢILE EUROPENE ŞI UNGARIA

Viktor Orban, invitat la Parlamentul European pentru explicaţii privind repercusiunile stării de urgenţă asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale din Ungaria

Viktor Orban Viktor Orban/ Sursa foto: miniszterelnok.hu/en/

Ministrul ungar de justiţie: Conducerea Parlamentului European “îşi bate joc de statul de drept”

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a fost invitat marţi de preşedintele Parlamentului European pentru o dezbatere cu privire la starea de urgenţă instaurată în ţara sa în contextul pandemiei de COVID-19 şi al repercusiunilor acesteia asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale, potrivit France Presse.

Consiliul şi Comisia Europeană urmează să prezinte mâine o declaraţie asupra acestei probleme care va duce la o dezbatere în cursul unei sesiuni plenare a Parlamentului European, a indicat preşedintele adunării, italianul David Sassoli, într-o scrisoare adresată lui Orban,  potrivit Agerpres.

Ministrul justiţiei ungar a declarat ieri, citat de MTI, că Parlamentul European (PE) vrea să se pronunţe asupra Ungariei ignorând poziţia guvernului ungar, în condiţiile epidemiei de coronavirus, când zilnic mor mii de oameni şi milioane îşi pierd slujba în Europa. Judit Varga a spus că PE va discuta din nou, miercuri, despre situaţia statului de drept în Ungaria, punând sub semnul întrebării caracterul democratic al legii privind lupta împotriva epidemiei. Ministrul a atras atenţia asupra faptului că majoritatea liberală de stânga a Parlamentului European vrea pe deasupra să se
pronunţe asupra Ungariei fără să ţină seama de principiul fundamental al unei proceduri cinstite, deoarece refuză prezentarea poziţiei guvernului ungar în cadrul dezbaterii de la Bruxelles.

În opinia ministrului, procedura PE desconsideră cele mai elementare drepturi democratice şi nu ia în seamă nici măcar poziţia oficială a Comisiei Europene, potrivit căreia “legea coronavirusului” din Ungaria nu contravine dreptului european.

Conform MTI, preşedintele socialist al PE, David Sassoli a refuzat pe calea
unei scrisori oficiale luarea de cuvânt a ministrului justiţiei din Ungaria, în persoană sau online, la dezbaterea parlamentului despre Ungaria – care se va organiza de altfel prin muncă la domiciliu. Judit Varga a mai remarcat: prin această metodă PE doreşte să dezbată despre statul de drept şi valorile fundamentale ale democraţiei făcând imposibilă aplicarea unuia din stâlpii de bază ai procedurii cinstite, ascultarea părţii în cauză.

Ministrul ungar a calificat un act fără precedent poziţia conducerii PE care “îşi bate joc de statul de drept” şi, invocând anumite reguli de procedură interne, nu asigură Ungariei dreptul fundamental la procedura cinstită. Ea a precizat: în ultimele săptămâni, în Uniunea Europeană, Ungaria a fost ţinta unor atacuri politice fără măsură şi nefondate, cu toate că vice-preşedintele Comisiei Europene, Vera
Jourová a declarat că legea coronavirusului din Ungaria nu contravine dreptului european. PE doreşte cu toate acestea să dezbată despre Ungaria, în loc să-şi concentreze forţele pentru a sprijini lupta statelor membre pentru combaterea epidemiei.

“O dezbatere democratică are la bază principiul de a permite părţii în cauză să îşi exprime părerea. Parlamentul European însă, “nu pentru prima dată, în opoziţie cu valorile fundamentale europene”, nu doreşte să ofere această posibilitate”, a opinat Judit Varga, spunând că reiese clar: obiectul dezbaterii este doar în aparenţă statul de drept, dat fiind că PE nu respectă nici normele europene, nici propriile reguli de procedură.

Preşedintele Parlamentului European a comunicat despre o scrisoare a ministrului ungar al justiţiei, Judit Varga, în care solicită să participe la această dezbatere pentru a i se permite să exprime punctul de vedere al Budapestei. Conform regulii în vigoare pentru astfel de dezbateri, “nivelul de participare este cel al şefilor de stat şi de guvern”, remarcă David Sassoli, care i-a cerut lui Viktor Orban să-i răspundă.

În pofida pandemiei, el precizează că această participare nu se va putea face de la distanţă ca urmare a unei decizii a conferinţei preşedinţilor de grup.

La începutul lunii aprilie, Viktor Orban a sfătuit ceea ce el numeşte “bula bruxelleză” să combată coronavirusul în loc să se ocupe de Budapesta, ca urmare a criticilor Comisiei şi a avertismentului din partea a 16 state membre cu privire la puterile sale depline, conform AFP.

La sfârşitul lunii martie, parlamentul ungar a adoptat o lege care permite premierului naţionalist să guverneze până la noi ordine prin ordonanţe în contextul unei stări de urgenţă votate pentru combaterea epidemiei. Aceste puteri depline au suscitat “preocuparea” preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen. Viktor Orban, a cărui ţară este vizată frecvent de acuzaţii pentru atingeri aduse statului de drept, emite adeseori declaraţii împotriva UE, notează AFP.

 

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (23/05/2024)

Autorizarea modificarilor intervenite in Actul Constitutiv

AAGES S.A. (AAG) (23/05/2024)

Finalizarea negocierilor pentru achizitia firmei Electroterm Srl

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Actualizare cu privire la dezvoltarea One Peninsula

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/05/2024)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat